EvenimenteRezina

Festivalul „Cânt și joc moldovenesc” la Cuizăuca

Începutul lunii iulie a fost unul cu totul deosebit pentru cuizăuceni și întregul raion Rezina. În satul Cuizăuca a avut loc Festivalul raional al cântecului, jocului și portului popular „Cânt și joc moldovenesc”ediția a II-a. Secția Cultură a Consiliului Raional Rezina, în parteneriat cu primăria satului Cuizăuca a organizat frumosul eveniment, care a început cu parada portului popular. Astfel cele 16 formații artistice și-au prezentat deosebitele straie, cântând melodii populare autohtone. În fruntea paradei a fost tricolorul Republicii Moldova dus cu mândrie de călărețul unui armăsar voinic. Chiote și voie bună se auzeau și din căruța trasă de un cal îmbodobit ca atare, unde copilașii în haine naționale cântau cele mai îndrăgite melodii. 

Cu un cuvânt de salut a venit Vasile Gobjila, Președintele raionului Rezina, care și-a exprimat recunoștința față de organizatori și participanți. 

Sunt bucuros să vă văd pe toți aici, frumoși și îmbrăcați în portul nostru popular. Suntem  nespuși de fericiți să vedem atâtea fețe binevoitoare în jurul nostru. Mulțumiri tuturor organizatorilor și participanților. Aș vrea ca astăzi să avem o activitatea frumoasă, pe placul tuturor”, a spus Vasile Gobjila.

Colectivul „Floarea dorului” din satul Cuizăuca, localitatea gazdă, a deschis festivalul cu melodii autentice. Conducătorul formației folclorice Ana Odobescu a menționat implicarea tuturor membrilor colectivului în organizarea și buna desfășurarea a festivalului „Cânt și joc moldovenesc”. De asemenea, colectivul pedagogic de la LT „Ion Creangă”, cel al punctului medical, al grădiniței „Romanița” și al Casei de Cultură Cuizăuca au meșterit câte un cort unde au fost expuse covoare, broderii și obiecte de artizanat. Gospodinele satului au copt plăcinte și prăjituri pentru oaspeți, pentru a-i întâmpina și a-i bucura pe cei prezenți. 

 „Lume multă și lume bună s-a adunat astăzi la Cuizăuca pentru a sărbători cântecul, jocul și portul popular. La începutul acestui eveniment m-au impresionat două lucruri. În primul rând participanții care sunt binevoitori și cu zâmbete pe față. Al doilea lucru care m-a impresionat este că în colectivele sosite astăzi la sărbătoare, pe lângă persoane în vârstă, sunt mulţi tineri și copii. Aceste lucruri îmi dau speranța că vom mai exista ca popor, ca națiune”, a relatat Ion Țurcan, primarului satului Cuizăuca. 

Hora satului i-a unit pe toți participanții și oaspeții festivalului, care au făcut voie bună în fața Casei de Cultură. Soarele a fost binevoitor și s-a mai ascuns după nori, așa că participanții și oaspeții au avut timp să admire frumoasele expoziții.

La sărbătoare au fost prezenți și 15 meșteri populari din raion, care și-au prezentat lucrările inedite: icoane, obiecte din fibre vegetale şi lemn, broderii în biser etc. 

Un cort deosebit a fost cel al meșteriţei populare Serafima Odobescu care a adunat de-a lungul vieții o zestre impunătoare de covoarele țesute manual și năframe. O altă expoziție inedită a fost cea a meșteriţei Maria Celac.

Împreună cu copiii, în cadrul cercului „Pănușa fermecată” de la Casa de Cultură din Rezina împletim din fibre vegetale. Sunt copii care iubesc să dibăcească și reușesc să realizeze lucrări deosebite. De zece ani, împletitul cu fibre vegetale face parte din activitatea mea”, a zis Maria Celac meșter popular.

Colectivele care au evoluat au fost apreciate după măiestria artistică a participanților, autenticitatea și tematica repertoriului. Meșterii populari au fost și ei menţionaţi de către Secția Cultură Rezina. Cert este faptul că jocul, cântecul și portului popular mai trăiesc pe meleagurile noastre și sunt parte componentă a vieții și activității oamenilor. 

Irina ODOBESCU

studentă ULIM, facultatea Relații Internaționale, 

Științe Politice și Jurnalism. 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker