ApropoTelenești

Ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, s-a întâlnit la Telenești cu primarii unor municipii din țară

Pe exemplul orașului Telenești, ambasadorul Derek J. Hogan (al treilea din stânga) a avut cu primarii o discuție constructivă în ceea ce privește asistența financiară.

Excelența sa, Derek J. Hogan, ambasadorul SUA la Chișinău și Brock Bierman, asistentul administratorului USAID pentru Europa şi Eurasia, însoțiți de reprezentanții USAID Moldova, Programului Comunitatea Mea și primarii din municipiile Comrat, Strășeni și Ungheni, au vizitat duminică stația de epurare a apelor uzate din orașul Telenești.

Staţia a fost construită acum doi ani cu susţinerea financiară a Guvernului Statelor Unite ale Americii prin Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și asigură un șir de beneficii pentru cetățeni, dar şi oportunități de dezvoltare a instituțiilor sociale, agenților economici, care au reușit să creeze noi locuri de muncă.

După cum ne-a relatat Vadim Lelic, primarul oraşului Telenești, la întâlnirea ambasadorului SUA și a conducerii ISAID cu Valentina Casian, primara de Strășeni, Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, Serghei Anastasov, primarul de Comrat, s-a discutat despre posibilitatea construcției unor stații de tratare a apelor uzate în localitățile lor. Stația de la Telenești la moment curăţă zilnic peste 700 metri cubi de ape reziduale, dar are capacitatea de peste 2000 metri cubi. Proiectul a costat 1,5 milioane de dolari SUA, din care 500.000 USD constituie contribuția USAID. La moment stația deservește un teritoriu unde locuiesc 11 000 de oameni.

Remarcăm că indicele implementării investițiilor în Teleneşti este unul din cele mai mari pe țară și constituie peste 11500 lei pe cap de locuitor. SUA au fost și rămân printre principalii parteneri de dezvoltare ai orașului Telenești. Foarte multe proiecte realizate aici au fost posibile doar grație sprijinului din partea poporului american.

În cadrul întrunirii a avut loc și un schimb de opinii cu primarii despre problemele cu care se confruntă autoritățile locale, subiectul descentralizării, viziunea privind reforma administrativ-teritorială în scopul valorificării eficiente a resurselor, promovarea unei guvernări bazate pe necesitățile locale și pe cetățeni.


Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker