ȘtiriTelenești

Hora sânzienelor, din an în an tot mai frumoasă

La această a V-a ediţie a festivalului au participat şi un număr foarte mare de copii şi adolescenţi, care vor perpetua bogatele tradiţii ale neamului.

În parcul din centrul Teleneștilor, duminică, s-a desfășurat festivalul-concurs raional folcloric Hora sânzienelor. Fiecare din cele 15 colective de artiști amatori a prezentat nu doar cântecul şi portul de la vatră, dar şi obiceiuri de Sânziene, bucate tradiționale pentru această sărbătoare, care e şi ziua Sfântului Ioan Botezătorul, cel mai important sfânt al creștinătății, la fel articole de artă populară aplicată.

Peste 30 de meșteri populari şi-au expus articolele de artizanat: obiecte din lut, lemn, fibre naturale, lozie, ţesături, articole tricotate, croşetate, broderii, prosoape, care încântau inima privitorilor şi fiecare îşi dorea măcar ceva din această splendoare.

Îmi place nespus acest festival, fiindcă nu are șabloane, totul este pe măsura talentului şi inspiraţiei participanţilor: melodiile, articolele de artizanat, preparatele culinare etc. Direcția Cultură, Tineret și Sport Telenești a comandat pentru participanţi în calitate de trofeu câte o potcoavă, simbolul fericirii, pe care le-am executat cu mare drag”, a remarcat Vasile Goncear, meșter popular din Hoginești, raionul Călărași.

Aurica Cordineanu, interpretă de muzică ușoară ne spune că a fost invitată să participe în calitate de membră a juriului:

Am acceptat cu plăcere, fiindcă Teleneștii și satele din jurul lui reprezintă zona, dar și sursa de inspirație a mea în domeniul artei. Festivalui în cauză este cartea de vizită a culturii raionului. Dar serbarea a fost completată foarte reuşit şi de zona culinară, cu preparate şi băuturi răcoritoare delicioase”, ne-a spus interpreta.

Vasile Coșciug, conducătorul artistic al colectivului folcloric Moștenitorii din Pepeni, raionul Sângerei, care a obținut Marele Trofeu al festivalului, a adăugat că atmosfera a fost una deosebită:

Să faci sală de concerte dintr-un parc, să motivezi atâtea colective cu atâțea oameni talentați să participe este o realizare enormă, pentru ce mulțimesc mult organizatorilor. Chiar am fost dojenit de către fetele din colectivul nostru – să fim la granița administrativă cu raionul Telenești și să nu participăm în fiecare an la aceste manifestări? Ne-am pregătit în modul cel mai serios şi, precum vedeţi, am făcut faţă cu brio concurenţei”, a remarcat dl Coșciug

Juriul festivalului a oferit două din cele trei locuri de frunte oaspeților. Astfel de locul III s-au învrednicit artiştii din Anenii Noi, iar de locul II – colectivul de la căminul de cultură din Inești.


Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker