EconomieȘoldănești

Seminar destinat specialiștilor pentru reglementarea proprietății funciare din teritoriu

 8 iulie 2019

La data de 02.07.2019, în incinta Consiliului Raional Șoldănești (sala de protocoale), s-a desfășurat un seminar cu tema ” Școlarizarea și informarea specialiștilor pentru reglementarea proprietății funciare din teritoriu, în vederea implimentarii cadrului legal și normativ din domeniu”.

            Acțiunea a fost inițiată de Direcția Agricultură și Alimentație (DAA) și Serviciului relații funciare și cadastru, urmare a faptului că, în adresa acestora parvin zilnic solicitări din partea proprietarilor privind soluționarea diferitor probleme din domeniul funciar și nu numai.

            Astfel d-nul Andrei Muțuțchi, șef  DAA, a salutat prezența numeroasă a specialiștilor în domeniul reglementării proprietății funciare prezentînd audienței informații utile:

  • Situaţia în sectorul agrar al raionului.

  • Informație despre implementarea  “Planului de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră pentru anii 2019-2024”.

  • Modificări în legislație privind arenda terenurilor agricole și altor bunuri agricole.     

Totodată, dl Tudor Popa, șef Serviciu relații funciare și cadastru, a adus la cunoștință:

  • REGULAMENT privind modul de ţinere a registrelor
    contractelor de arendă.                                                 

  • Metode, principii și stimulări  de consolidare a terenurilor agricole.   

                                                                         

            Cele mai frecvente solicitări (întrebări) parvenite din partea proprietarilor țin de: modul de încheiere și înregistrare a contractelor de arendă și subarendă, calcularea cuantumului plății de arendă pentru terenurile agricole, precum și alte bunuri, termenul și condițiile de dare în arendă a terenurilor agricole, înregistrarea și înstrăinarea dreptului de proprietate asupra cotelor-părți valorice, etc.

Zinaida Oprea, șefă adjunctă ANSA a fost solicitată la acest eveniment, pentru deseminarea problemei din domeniul:

  • Cerințe generale privind utilizarea și neutralizarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

            În ultima perioadă au fost înregistrate probleme de sănătate a albinelor și rate ridicate ale mortalității acestora. Motivele  fiind utilizarea incorectă a produselor de uz fitosanitar (PUF).

            În legătură cu această problemă, specialstul Losenco Maxim, din cadrul DAA, a prezentat mai multe informații despre:

  • Aspecte privind protecția albinelor în perioada prelucrării cîmpurilor, fîșiilor forestiere și a plantațiilor de arbuști cu produse de uz fitosanitar,                                                  

  • REGULILE ȘI OBLIGAȚIUNILE autorităților administrației publice și proprietarilor de animale cu privire la păşunat şi cosit

            În acest context, dumnealui a solicitat speciliștilor din cadrul serviciului relații funciare și cadastru din teritoriu să anunţe autoritatea locală, precum şi crescătorii de albine, când încep aplicarea insecticidelor pe terenurile agricole și livezi, iar tratările să fie efectuate doar după ce stupii cu albine vor fi izolaţi în locuri sigure. 

            Amintim că, utilizarea PUF la protecția culturilor agricole și celor silvice fără avertizarea deținătorilor de albine se sancționează cu amendă de 20 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 30 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere. Totodată, în conformitate cu art. 21 a Legii apiculturii nr.70 din 30.03.2006: persoanele fizice şi juridice vinovate de încălcarea legislaţiei, fapt ce a condus la moartea albinelor, restituie integralcontravaloarea pagubelor de facto şi a venitului ratat, într-un sezon apicol.

       Participanții la seminar au fost activi, manifestându-și interesul pentru tematica abordată, dorind să afle răspunsuri la mai multe întrebări.

     

 Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești, soldanesti.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker