SocialTelenești

Apă bună – un vis realizat cu suport german

Săteni, fericiţi că vor avea apă de calitate. În centru: primarul Andrei Cibotaru şi preşedintele societăţii filantropice Pro Humanitate Dirk Hardig.

Acum câțiva ani, în cadrul unei întâlniri cu sătenii, Andrei Cibotaru, primarul de Ciulucani, raionul Teleneşti, le vorbea despre problemele aprovizionării cu apă în localitate. Una din acestea, dar și cea mai gravă problemă, consta în faptul că apa extrasă din sondă avea o concentrație de nitriți ce depășea de 3 ori, iar de amoniac – de 10 ori nivelul admisibil. Se știe că amoniacul este toxic, iar eliminarea lui solicită un proces tehnologic complex.

De atunci au trecut 6 ani și iată că la Ciulucani e pe sfârșite realizarea proiectului unui sistem de aprovizionare a localității cu apă potabilă, proiect ce include 12 km de apeduct, 2 turnuri de apă a câte 50 m³ fiecare și o stație de tratare a apei. Proiectul se realizează cu finanțare de la Fondul Ecologic Național, dar și cu contribuția primăriei.

În cele din urmă speranța a fost la Pro Humanitate

Dl Cibotaru ne-a informat că joi are loc darea în folosință a complexului de aprovizionare cu apă din localitate. Însăşi noțiunea ”complex de aprovizionare cu apă” ne-a intrigat.

Într-adevăr, în partea de sud a satului am văzut două castele de apă, iar alături – două containere vopsite în alb unde, precum mi-a spus primarul, se află instalația de purificare a apei, care are un contur tehnologic destul de sofisticat (costul stației, care lucrează în regim automat, este de peste 3 milioane de lei). Anume stația de tratare a apei are menirea să elimine elementele nocive, virușii și bacteriile, adică să transforme apa astfel, încât să corespundă parametrilor de calitate.

Primarul îmi mărturisi, că pe parcursul acestui pro-iect a avut și surprize extrem de neplăcute:

Inițial, în caietul de sarcini pentru proiectul tehnic nu am inclus forarea unei noi sonde arteziene, deoarece mizam pe sonda existentă, care la acel moment era funcțională. Pe parcurs am descoperit că, coloana de tubaj fusese executată din tuburi de azbociment, iar azbestul este cancerigen. A fost nevoie de un nou proiect pentru forarea unei noi sonde, dar cel mai dificil a fost să găsesc finanțatorul, pentru că la noi, în țară, nu mi-a reușit acest lucru”.

Finanțatorul s-a dovedit a fi societatea filantropică Pro Humanitate cu sedul la Engen, Germania, care de 30 de ani susţine spitalele din Republica Moldova cu diverse echipamente și preparate farmaceutice. Președintele societății, dl Dirk Hardig, în ciuda vârstei sale înaintate, s-a dovedit a fi destul de vioi, comunicabil, receptiv, dar și un bun cunoscător al limbii române:

Mi s-a adresat dl Cibotaru cu propunerea să finanțăm proiectul respectiv și ne-am gândit că oricum este vorba de sănătatea comunității. Numai că nu am știut că apa este o problemă așa de importantă pentru Moldova. În Germania apa este captată practic de la suprafață şi avem destulă. Am decis să ajutăm satul Ciulucani, mai ales că ne-am convins de gătința sătenilor de a realiza proiectul respectiv oricât de complicat ar fi. Sunt foarte bucuros de această experiență de colaborare”, a menționat dl Hardig.

Dl Hardig a fost la Ciulucani de trei ori: mai întâi într-o vizită de recunoaștere, a doua oară a vrut să se convingă cum merg lucrările, iar joi participa la festivitatea de dare în folosință a complexului, unde erau prezenţi săteni, dar şi preotul din localitate.

Andrei Cibotaru a trecut în revistă epopeea realizării proiectului:

Acum 7 ani ne-am pus în gând să îmbunătățim aprovizionarea cu apă a satului. Era nevoie de bani mulți, pe care nu-i aveam. Și atunci ne-am adresat la societatea germană Pro Humanitate, care s-a dovedit a fi foarte receptivă. Astfel cu asistenţa dlui Ion Luchian, reprezentantul firmei, am reușit să ducem la capăt lucrările și astăzi avem gata acest obiect”, a remarcat primarul.

Așa ceva în patria mea nu se face…”

Dl Hardig s-a arătat foarte mișcat de bucuria sătenilor adunați la festivitate, care i-au dăruit o Diplomă de gratitudine și un vas de lut din acelea care odată păstrau răcoarea apei în zilele toride, când moldoveanul nostru era la îngrijit culturile de câmp:

M-a impresionat mult participarea copiilor la eveniment, dar și faptul că are loc un ritual cu participarea părintelui paroh Dionisie. Așa ceva în patria mea nu se face și chiar este considerat păcat. Sunteți o comunitate bună, munciți, trăiți, dar și vă bucurați de avantajele democrației, ce vă permite să vă alegeți lideri destoinici, care să vă poată mișca țara înainte”, a menționat dl Hardig.

Zinaida Stratan, secretara Consiliului local Ciu-lucani, s-a adresat sătenilor cu un apel emoționant, chemându-i să protejeze de poluare mediul ambiant și în special apa:

Două stihii ne asigură dăinuirea – lumina și apa, de care depinde viața noastră de toate zilele. A fost cea mai dorită clipă acest eveniment și mă bucură faptul că nu sunteți indiferenți și că vă mobilizați toți satenii, asemeni unei familii unit, ca să soluționați problemele. Rămâne să păstrăm această comoară care este apa!”, a menționat dna Stratan.

Valentina Băț, una din decanele de vârstă ale localității, a ținut neapărat să remarce: ”Apa la robinet ne-a schimbat esențial viața, ne apropie de oraș. Mulțumim mult pentru acest dar pentru care noi, sătenii, vă vom fi mereu recunoscători”, a remarcat dna Valentina.

În fața celor prezenți au mai luat cuvântul Ion și Maria Luchian, reprezentanți ai Pro Humanitate, care au apreciat solidaritatea și unitatea sătenilor implicaţi în realizarea acestui proiect:

Avem ce le spune finanțatorilor noștri, pentru care este important că orice eurocent trebuie neapărat să fie investit cu folos. Am asis-tat la activități voluntare, la muncă făcută cu abnegație și suntem bucuroși că nu am greșit când am ajutat în la realizarea acestui proiect. Bucurați-vă de acest dar, pe care meritați să îl aveți odată ce ați muncit cu atâta dragoste”, a menționat în față sătenilor dna Luchian.

Rămâne de remarcat că investiția totală în proiect a constituit 560 000 lei, din care 500 000 a constiuit donația germană, iar 60 000 lei contribuția satului.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker