Social

Orbecăire cu harababură de la primărie la procuratură

 Ion Duca, locuitor al or. Rezina a venit la redacţie cu o plângere în care menţionează: „vreau să-mi exprim indignarea față de fărădelegile comise de Primăria Cuizăuca și acţiunile organelor de drept din raion faţă de plângerile cetăţenilor”. Ultimul punct în istoria pe care o reproducem mai jos sperăm că îl va pune judecata.

 

În imagine: Ion Duca.

 

„Livada se arăta frumușică”

Ion Duca scrie că este proprietarul unui lot de pământ arabil cu suprafața de 0,56 ha situat în moşia satului de baștină, Cuizăuca. Conform titlului de proprietate, lotul respectiv i-a fost repartizat în a.1995. Pe acest teren mai târziu dânsul a plantat 158 de nucari, care în anul trecut deja dăduse roadă. “Livada se arăta frumuşică”, spune Ion Duca. Dar la începutul lunii decembrie a. 2016 o persoană din sat l-a informat că nucarii sunt tăiați, iar lotul – arat.

Ion Duca povesteşte:

– La 8 decembrie 2016 am plecat la fața locului. Într-adevăr aşa era. Am mers la primărie ca să clarific lucrurile. Primarul mi-a spus, că așa a hotărât primăria, deoarece s-a depistat că în 1995 loturile nu au fost repartizate corect și acum greşeala a fost corectată. Iar lotul meu acum se află cu totul în altă parte.   Și care este vina mea? Cine îmi va restitui pagubele? Cine va răspunde de această fărădelege? l-am întrebat pe primar. Dumnea-lui doar a strâns din umeri.

În aceiași zi, am depus un demers către primar, cerând explicații oficiale, iar la 19 decembrie 2016 m-am adresat cu o plângere către procurorul raionului Rezina, Andrei Roșca. Apropo, despre reparcelarea câmpului „Roșcana” eu n-am fost informat, alt Titlu de proprietar al terenului echivalent nu mi s-a înmânat, precum nici alt lot cu fixarea bornelor de hotar nu mi s-a dat”, scrie Ion Duca.

Dumnealui ne-a prezentat un teanc de documente, inclusiv 3 scrisori de la Primăria Cuizăuca, 5 ordonanțe ale procurorilor Procuraturii raionului Rezina şi alte 4 răspunsuri de la Procuratura Rezina, un proces-verbal de audiere a părții vătămate, 2 circulare ale Procuraturii Republicii Moldova, copia contestării recente adresată procurorului raionului Rezina, Andrei Roșca ş.a. 

 

Poziția primăriei Cuizăuca

Primarul satului Cuizăuca, Ion Țurcan argumentează acțiunile primăriei în felul următor. La 22 martie 2016 un cetățean, deținător de cotă de teren echivalent în câmpul „Roșcana”, a înaintat primăriei o cerere privitor la atribuirea unor loturi de teren în natură. Înfăptuind măsurările acestor sectoare s-a depistat că acestea nu fusese amplasate corect, conform titlurilor de proprietate, deoarece împărțirea câmpului s-a început de la vârful câmpului și nu de la baza lui, cum prescrie regulamentul. Acest câmp a fost repartizat proprietarilor deținători de cote de teren echivalent din anii 1994-1995.

O parte dintre deținătorii  de teren nu și-au lucrat cotele și de aceea nu s-a observat greșeala. În 2016 problema a fost adusă la cunoștința tuturor deținătorilor de cote şi s-a convenit ca reîmpărţirea cotelor să fie efectuată după strânsul roadei, lucru care s-a făcut în luna octombrie 2016. În rezultat, sectorul lui Ion Duca a ajuns la alţi proprietari, care au tăiat o parte din pomi”, ne-a relatat primarul de Cuizăuca Ion Ţurcan.  

Certificatul nr. 224 din 15.09.2017 al Primăriei Cuizăuca adeverește că pe lotul cu suprafața de 0,56 ha mai sunt doar 16 nucari cu înălțimea de circa 1,0 – 1,5 m, din cei 158 plantaţi cândva.

 

Ping-pongul procurorilor

Ion Duca susține că la 19 decembrie 2016 s-a adresat cu o plângere la Procuratura raionului Rezina, dar nu a primit răspuns. Peste o lună trimite o plângere la Procuratura Generală a R.Moldova, iar peste un timp procurorul raionului Rezina, Andrei Roșca îl informa că petiția dânsului a fost remisă spre examinare șefului Inspectoratului de Poliție Rezina. Respectivul, la rândul său, o trimite spre examinare șefului de post din s. Cuizăuca, Eugen Atamanenco.

În continuare procurorul raionului îl informează pe Ion Duca, că E. Atamanenco  a stabilit, că „în acțiunile factorilor de decizie din cadrul primăriei s. Cuizăuca nu s-au constatat elemente de contravenție sau infracțiune, deoarece noile măsurări erau necesare… Iar Ion Duca a plantat pomii de nuc „cu încălcarea prevederilor Legii nr. 828-XII din 25.12.1991 (Codul Funciar).

Totodată, A. Roșca constata: „Examinând materialele acumulate, s-a stabilit  că plângerea dvs. nu a fost examinată sub toate aspectele, integral, de către Inspectoratul de Poliție Rezina. Din acest motiv plângerea cu materialele urmează a fi remise spre examinare Secției Urmărire Penală a IP Rezina, în vederea adoptării unei soluții în baza art. 274  CPP al RM, stabilirii faptului dacă în acțiunile persoanei care a defrișat nucarii nu se conţin elementele infracțiunii prevăzute de art. 352 alin. (1) CP al RM, samavolnicia.”

Mai departe şi mai interesant. La 06 aprilie c., prin ordonanța procurorului Ion Bernaz, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul dat din motivul lipsei elementelor de infracțiune prevăzută de art.352 alin. (1) CP deoarece nu a fost cauzată daună în proporții mari. Ion Duca nu este de acord cu această ordonanţă și la 14.04.2017 depune o nouă plângere la Procuratura Rezina, invocând faptul că angajații primăriei intenționat i-au strămutat terenul, astfel ca ulterior să fie defrișată livada”.

Analizând plângerea lui I. Duca, procurorul-adjunct Anatolie Maliuta emite o ordonanță prin care dispune: „a anula ordonanța de neîncepere a urmăririi penale din 06.04.2017, dispusă de procurorul Ion Bernaz” și de a efectua control suplimentar pe cazul dat”. 

Peste aproape două luni, alt procuror din Procuratura  Rezina, Ludmila Devderea,  emite o ordonanță în care constată că, „Duca Ion S. a plantat livada de nuci neavând în acest sens întocmit un proiect, tot el nu a prezentat informație la primărie privind plantarea nucarilor pe lotul său de teren”. Astfel, L. Devderea dispune „a nu începe urmărirea penală pe faptul defrișării nucilor plantați … din lipsa elementelor infracțiunii prevăzute de art. 352 alin.(1) Cod Penal”.

Mai trece o lună şi Anatolie Maliuta anulează şi ordonanța de neîncepere a urmăririi penale emisă de Ludmila Devderea, dispunând efectuarea unui nou control pe plângerea cet. Duca Ion.

În septembrie c. istoria se repetă. Procurorul Ghenadie Zgardan emite o nouă ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe cazul lui I.Duca, propunându-i respectivului să se adreseze în judecată cu o cerere de recuperare a pagubelor cauzate prin defrişarea nucarilor.

În acelaşi timp, procurorul-adjunct Anatolie Maliuta îi expediază lui Ion Duca o scrisoare, prin care îl informează că, reieșind din materialele existente, s-a constatat că în acțiunile cet. Zlatan Aliona, locuitoare a s. Cuizăuca (persoana care ar fi defrişat livada) există componența contravenției prevăzută de art. 104 Cod Contravențional, pentru care fapt a fost pornită în privința ei o procedură contravențională, care a și fost expediată spre examinare în instanța de  judecată Orhei cu sediul în Rezina.        

Ion Duca a contestat ordonanţa procurorului Gh. Zgardan, depunând o nouă plângere pe numele procuro-rului raionului Rezina. 

Epopeea continuă…

Ion Perciun   

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker