AdvertorialeOrheiȘtiri

Eugeniu Manoli: Văd cum la Fabrica de cablaje auto din Orhei teoriile prind viaţă

Eugeniu Manoli activează în cadrul secției de logistică la Fabrica de cablaje auto din Orhei – SE Bordnetze SRL. Anterior a predat logistica în cadrul Universității Tehnice din Moldova, dar la un moment dat a decis că vrea să treacă de la teorie la practică. Acum, teoriile lui Eugeniu prind viață în cadrul fabricii.

Timp de peste 10 ani predau logistica la Universitatea Tehnică din R. Moldova și la un moment dat mi-am zis că nu este suficientă doar teoria, că am nevoie și de practică. Căutând ce oportunități sunt în domeniu, am observat un anunț în legătură cu deschiderea Fabricii de cablaje la Orhei și m-am gândit că, ar fi o oportunitate foarte bună de a pătrunde în domeniu. Am trimis CV-ul, am fost chemat la interviu în scurt timp, am avut vreo 3 la număr și astăzi sunt angajat al Fabricii. Aici am reușit să-mi continui lucrul de profesor, fac și trening-uri interne pentru colaboratori.

Am avut multe posibilități de a implementa careva teorii care le știu, de a vedea cum lucrează acestea în practică, să-mi schimb viziunile teoretice, a mea proprie despre sistemele și teoriile predate, unele s-au schimbat. Am avut posibilitatea să implementez și sisteme informaționale”, spune el.

Eugeniu menționează că domeniul în care acum activează nu diferă mult de cel anterior. „La Universitate era teorie, aici deja – practică. Pe mine mai mult mă captivează logistica producerii. Munca mea ține de o adunare logică, clară a tuturor datelor de intrare, prelucrarea lor și transformarea lor într-un plan de lucru atât a producerii, cât și a celorlalte subdiviziuni. Acest lucru necesită multă atenție, meticulozitate, răbdare. Eu am fost la bază, practic am dezvoltat subdiviziunile în logistică și practic, am construit în mare parte ceea ce avem noi astăzi în logistică. Am instruit și lideri de echipă de care răspund și acum am oportunitatea de a lucra permanent asupra dezvoltării continue a fabricii, sistemelor cu care lucrăm”, notează el.

Eugeniu face parte din echipa SEBN MD de 3 ani, chiar de la începutul activității acesteia. Co-lectivul din care face parte Eugeniu a învățat multe de la el și cu fiecare în parte se împacă bine: „Eu pentru ei sunt, de fapt, începutul. Ei au învățat de la mine, ceea ce am putut să-i instruiesc. Acum ei evoluează singuri, cresc, se dezvoltă, sunt independenți”.

Eugeniu nu a lucrat cu utilajele, dar este interesat ca planul să fie îndeplinit. El punctează că în fabrică trebuie să existe „tactul muzical”.

Mă interesează când merg prin fabrică să aud un fel de muzică. Fiecare utilaj are un tact al său, când auzi acea „muzică”, înseamnă că acolo există logică, fabrica lucrează, ceva se face și după sunet îți poți da seama care e situația și e destul să vezi cam ce procentaj se lucrează, dacă planul se îndeplinește sau nu”, notează el.

Eugeniu a fost mereu orientat să plece peste hotare, are însă un salariu motivant la fabrică. „Am fost orientat mereu să plec peste hotare să lucrez la o companie automotive, anume la producere. Tot timpul am sperat la salarii mult mai mari, dar pentru R. Moldova este un salariu destul de bun, iar compania a început a elabora o politică de salarizare, oferă bonusuri. Se simte că, compania încearcă să găsească resurse pentru a motiva lucrătorul. Am decis să rămân acasă, în primul rând, pentru că nu mi-am îndeplinit toate scopurile. Aici singur mi le pun, nu primesc sarcini de la manageri. Ei ne permit să ne dezvoltăm, să ne setăm scopurile, să muncim cum vrem, intervin acolo unde nouă ori ne-a scăpat ceva, ori avem vreo sarcină mai deosebită. La realizarea scopurilor mele mă voi considera un specialist mult mai serios”, spune Eugeniu.

Cât privește deplasările peste hotare în scop de implementare a vreunui proiect, la un moment dat avea și câte 3 pe an. „La noi sunt mai puține deplasări în scop de instruire – mai mult când vrem să implementăm ceva. Noi încercăm să plecăm singuri în deplasări, să vedem cum e și să aducem know-how în fabrica noastră”, spune el.

Ne-am interesat dacă Eugeniu, cu toate aceste activități de logistică, care presupun „mișcarea celulelor cenușii”, își mai permite să se recreeze. „La toate teambuilding-urile particip și am grijă ca toți membrii echipei de care răspund să facă la fel. Încerc să fiu persoana care promovează valorile companiei și conceptul că suntem o familie, să ne cunoaștem cât mai bine, nu doar în aria locului de muncă. Mereu încerc să încurajez colegii. Nu tot timpul se desfăşoară adunările așa cum își imaginează unii, noi experimentăm ultimul timp cu recreerea sportivă. Am fost și la paintball, planificăm un carting sau jocuri mai deosebite. Organizăm totul singuri, din propria inițiativă cu ideea că, chiar dacă compania nu are posibilitate, echipa trebuie creată și experiența noastră mai departe o vom putea transmite și altor subdiviziuni. De obicei, după 2-3 săptămâni după un astfel de team-building se simte o atmosferă mai caldă, prietenoasă între oameni”, povesteşte interlocutorul.

Eugeniu recomandă oamenilor să vină la muncă la fabrică, dacă vor și îi tentează, dar mai întâi de toate, să se informeze unde vin. „Dacă ești interesat de un loc de muncă stabil, este important să te informezi, căci compania oferă astfel de posibilități – Ziua Ușilor Deschise, vizite înainte de angajare, poți discuta cu managerii și să vezi dacă îți va plăcea și atunci să înțelegi dacă vrei să faci parte din această echipă”, mai spune el.

În general, impresia pe care o lasă Eugeniu este că s-a regăsit pe deplin la Fabrica de cablaje auto din Orhei.

Eugen Frunză

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker