Social

Insulina dubioasă Strim, impusă diabeticilor moldoveni

Boris Gâlca. Foto Agora.md

Insulina biosimilară (o copie a substanței active originale) Strim, pe care diabeticii din R. Moldova o primesc în baza rețetelor compensate de la începutul acestui an, fără a avea alte preparate ca alternativă, este un medicament dubios, cercetat insuficient și procurat printr-o licitație defectuoasă, scrie agora.md cu referire la secretarul de stat al Sănătății, Boris Gâlca.portalul menţionează că acum o lună a publicat un articol, în care pacienții cu diabet zaharat spuneau că le este frică să își administreze un preparat nesigur, dar nimeni din precedenta administrație a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a răspuns întrebărilor AGORA despre Strim nici la momentul scrierii articolului, nici după. Şi numai după schimbarea puterii de la Chișinău încep să apară primele mărturisiri.

Astfel, secretarul de stat al Sănătății, Boris Gâlca a declarat pentru sursa citată că „licitația pentru preparatele de insulină Strim pentru bolnavii de diabet zaharat a fost un proiect foarte dubios”.

Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație. Mai mult ca atât, aici a fost o conjunctură și mai multe persoane implicate cu interes”, a spus Boris Gâlca.

Forma farmaceutică cartuș presupune necesitatea utilizării unui dispozitiv suplimentar de injectare – penuri – care nu mai sunt utilizate în țările UE deja de 5 ani. Anterior s-a renunțat la cartuș și în Republica Moldova pentru comoditatea pacientului, care nu mai necesită căutarea unui dispozitiv suplimentar de injectare și simplifică administrarea preparatului. Modificarea cerințelor de licitație a venit ca urmare a înregistrării Strim de către Agenţia Medicamentului şi dispozitivelor Medicale (AMED). Observăm că modificarea cerințelor de licitație s-a efectuat exact în ziua semnării ordinului”, spune Gâlca.

Mai mult, cercetarea pe care am făcut-o personal arată că în Ucraina acest preparat „foarte bun” e folosit în 3-4% dintre cazuri. Îmi pare rău să spun acest lucru, dar aceste 3-4% se folosesc pentru tratamentul cu insulină a persoanelor aflate în penitenciare”, afirmă oficialul, mai adăugând:

Acest lucru a fost pus în mișcare în campania electorală, când de facto Silvia Radu era degrevată din funcție. Dar veneau indicațiile pe conveier. Eu am ezitat mult, vreo două săptămâni, să semnez acest ordin. Dar au venit mai multe presiuni și chiar amenințări, inclusiv cu plecarea din funcție”, recunoaște Gâlca.

Ministra a spus că trebuie să depun cerere și să plec de la minister. Am întrebat-o care sunt motivele, dar mi-a spus „că așa trebuie”. Asta a fost unica mea interacțiune cu ea, timp de 9 luni”, mărturisește Gâlca.

Oficialul spune că „s-au cheltuit bani publici pentru procurarea masivă a acestui preparat, de pe altă parte, chiar dacă acest preparat e eliberat pacienților, el nu este folosit aproape deloc”.

Oamenii scot bani din buzunar pentru a cumpăra alt preparat cu care erau obișnuiți, fie unul certificat, fără efecte adverse. În această „intenție bună” a unor băieți șmecheri, s-au cheltuit milioane din banii publici, iar diabeticii sunt în continuare forțați să scoată bani din buzunar pentru a lua preparate. Sunt bani în vânt, cine răspunde pentru asta? Sper organele competente să lucreze. Eu știu cine sunt persoanele care au favorizat licitația, ele au fost protejate. Dacă o să vină un moment când voi fi întrebat, am să numesc aceste persoane, cu toată responsabilitatea”, ne mai spune secretarul de stat.

Boris Gâlca afirmă că atunci când licitația pentru Strim a fost pusă pe roate, el a remis o notă informativă către „organele competente”.

Știu că au făcut cercetări, inclusiv CNA. Cred că este timpul ca aceste organe competente să vină cu clarificări pe marginea acestor cercetări și să le facă publice”, spune Boris Gâlca.

Solicitată de agora.md, CNA a răspuns că are în gestiune o cauză penală în care se investighează modul în care a fost organizată achiziţia publică privind cumpărarea produselor pentru bolnavii de diabet. Din momentul pornirii investigaţiilor, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv specialişti în domeniu, dar au fost efectuate şi anumite ridicări de acte şi probe relevante cauzei. De asemenea, în acest dosar este pusă deja sub învinuire o persoană.

Agora.md mai concretizează că în toamna anului 2018, o licitație organizată de stat a decis importul acestui medicament în cantitate de aproape 414.000 de cartușe.Valoarea contractului depășește 28 de milioane de lei, iar importatorul urmează să asigure cu acest preparat pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și 2. Potrivit secretarului de stat Boris Gâlca, în condițiile actuale, autorităților nu le rămâne decât să aștepte demararea licitației pentru insulină pentru anul 2020, ca să schimbe regulile jocului.

Conform informațiilor publicate de MSMPS, în R. Moldova se înregistrează o creștere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. În 2017, au fost luați la evidență 104.749 bolnavi de diabet, cu 8.098 mai mult decât în 2016. Dintre aceștia, 20% sunt bolnavi de diabet de tip 1 și 80 % de tip 2. Numărul copiilor e de 400.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker