Evenimente

Bănci noi şi tablete pentru fiecare elev din clasa întâi

Foto simbol. Sursa: realitatea.md

 

Anul acesta, reparațiile din instituțiile de învățământ se vor axa pe căile de acces și pe „aducerea” blocurilor sanitare din curte în școli. O altă prioritate este dotarea sălilor cu bănci noi pentru elevii din clasa întâi.

Solicitat de IPN, șeful Direcției învățământ general a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a declarat că reparațiile în instituțiile de învățământ țin de competența autorităților publice locale, însă Ministerul colectează informații și stabilește obiective. Conform estimărilor, investițiile în reparații vor fi de circa 450 de milioane de lei, bani alocați din bugetele locale.

MECC a recomandat ca investițiile să fie direcționate în mod prioritar spre infrastructură. Mai exact, să fie reparate căile de acces spre școală, ținându-se cont de cerințele elevilor cu mobilitate redusă, a celor care sunt în scaun rulant. O atenție sporită va fi acordată amenajării blocurilor sanitare în incinta școlilor. Astăzi, 10% din grădinițe și 30% din școli au toaletele în curte.

Valentin Crudu mai spune că vor fi modernizate și sistemele de încălzire acolo unde este nevoie. În anii trecuți accentul s-a pus pe reparația acoperișurilor. Anul acesta se va interveni doar la acoperișurile care au avut de suferit în urma ploilor.

Cât privește dotarea cu mobilier școlar, fiecare elev care vine în clasa întâi va avea o bancă nouă. „Statul îi dăruiește primul manual, iar autoritățile locale trebuie să-i asigure un spațiu bine amenajat. Să le fie cultivată deprinderea de a păstra”, a menționat Valentin Crudu. Tot pentru clasa întâi vor fi cumpărate tablete care vor fi folosite pentru modulul Educație digitală, introdus anul trecut. Tabletele procurate anterior vor fi folosite în clasa a doua.

În țară se creează între 1650 și 1700 de clase I. Numărul exact al acestora pentru anul școlar 2019-2020 va fi cunoscut după data de 1 septembrie.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker