Apropo

Primarii, pe cine slujesc? Partidul ori comunitatea?

Primarul şi viceprimarul de Rezina dirijând cu deplasarea cetăţenilor la protestele din 7 iunie 2019 organizate de PDM.

 

Pe site-ul PDM.md şi pe rețelele sociale se mai ”plimbă” un apel-tip agramat semnat de către preşedinţi de raioane şi primari din majoritatea raioanelor republicii, inclusiv Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Telenești, care “condamnă cu fermitate actele de trădare de ţară ale lui Igor Dodon, Maia Sandu şi Andrei Năstase…, tentativele acestora de uzurpare a puterii în stat din 8 iunie 2019…” Semnatarii declară: “recunoaştem ca fiind legitim Guvernul actual în frunte cu Pavel Filip, iar votul din Parlament PSRM-ACUM este unul ilegal, au fost încălcate Constituţia, legile ţării şi voinţa poporului”.

Cu aceste apeluri PDM a încercat să convingă societatea şi organismele internaţionale de ponderea susţinerii sale în Republica Moldova şi că noua majoritate parlamentară ACUM-PSRM, alcătuită din 61 de deputaţi, este ilegală. Evenimentele din următoarele zile, inclusiv hotărârile Curţii Constituţionale de abrogare a propriilor decizii dictate de PDM, au demonstrat contrariul.

Apelurile cu semnăturile aleşilor locali însă au rămas, transformându-se în documente ale epocii, care încă vor fi comentate şi semnatarii, posibil, vor trebui să dea nişte lămuriri, să prezinte argumente referitor la acele acuzaţii extrem de grave: “trădători de ţară”, “Parlament ilegal”, “încălcarea Constituţiei, legilor ţării, voinţei poporului”…

Din discuţiile pe care le-am avut cu unii dintre semnatarii apelului am înţeles că aceştea au procedat astfel pentru a nu intra în conflict cu autorităţile raionale şi guvernarea PDM, care deseori practică asemenea metode. Alţii au spus că au considerat apelul o simplă formalitate, că nimeni nu-l va lua în serios.

Vasile Mărăndici, primarul de Crăsnășeni, de exemplu, ne-a spus că nici nu a intrat în amănuntele textului:

”Mi s-a spus că este vorba de un apel contra lui Dodon, care a dovedit să ne lehămetească cu declarațiile lui iresponsabile. Nu numai eu, dar și alți colegi au semnat într-o doară. Câte apeluri de acest tip am semnat noi în ultimii ani! Şi care e  rostul lor?” a zis primarul.

”Mie nu mi-a plăcut ideea cu semnatul apelului, precum şi cu dusul oamenilor la proteste în Chișinău. Dar nu am vrut să-mi fac dureri de cap. Da, am dus câțiva oameni la Chișinău, dar le-am spus că peste două ore îi iau acasă. Nu am ce face, trebuie să trec și prin asemenea experiențe”, mi-a declarat alt primar, solicitând să nu-i public numele.

Ion Borș, primarul de Câșla, mi-a spus şi el: ”Ceva mai demult ați făcut un interviu cu un primar care a declarat că aderă la partidul care se angajează cel mai mult să sprijine comunitatea. Este logic și am acceptat mulți ideea respectivă. Într-adevăr ne-au mai dat câte ceva, dar ne-au și impus niște obligațiuni pe care trebuia să le onorăm. Cu aducerea voturilor este mai greu, fiindcă alegătorul oricum rămâne cu părerea lui când pune ștampila în cabina de vot. Iată de ce semnătura multora din noi a ajuns sub apelul respectiv or, atâta mai puteam face. Apropo, unii au semnat mărunt-mărunt, iar unii n-au semnat deloc”, a recunoscut Ion Borș, primarul de Câșla.

Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale din Moldova este de părerea că primarii au alte obligațiuni decât să trimită lume la proteste și să semneze declarații în susținerea unor formaţiuni politice. Or, principiul autoadministrării locale nu admite subordonarea lor altor entităţi. Adică primarii n-au nicio treabă cu un partid sau altul, ei sunt resposabili doar în fața comunităților care i-au ales.

Să încercăm să ne clarificăm de ce se întâmplă așa. sunt oare primarii localităților din raionul Telenești adepți aprigi ai PDM? Consiliul raional Telenești și consiliile locale nu au fost atât de politizate, precum cele din alte raioane. Nici în organizația raională Telenești a PDM n-a fost așa ca în raionul Rezina, bunăoară, unde şi mătura de la uşă trebuia să fie pedemistă. Şi asta pentru că în raionul Teleneşti cei veniți (nu din convingeri) la PDM de la social democrați și social liberali s-au simțit acolo corp străin.

Numirea unor persoane în funcții la Consiliul Raional Teleneşti acum 4 ani a provocat scandal chiar în rândul aleșilor PDM, dar cea mai mare nemulțumire a trezit trecerea mai recentă aproape in corpore a organizației PLDM la PDM. Au rămas pe poziţii vechi un primar și câțiva consilieri peledemiști. Însuși apelul de care vorbim nu a fost semnat în unanimitate de toți primarii aleși pe lista PDM.

Utilizarea primarilor în calitate de carne de tun pentru partidele de la guvernare a devenit modă odată cu accederea la putere a regimului Voronin, mai ales după 2003, adică revenirea la raioane şi primării în fiecare cătun. Această armată de demnitari-funcţionari locali, plus rudele, cumătrii lor şi sunt coloana principală de susţinere a formaţiunilor de la guvernare, care de mulţi ani critică actuala divizare teritorial-administrativă a ţării ca una extrem de ineficientă, dar nu fac nimic pentru schimbarea ei. Apropo,  practica aceasta nu e chiar bine văzută nici de cei din structurile raionale:

”Închipuiti-vă că noi nu am avut zile de odihnă, acasă, în familie, fiindcă a trebuit să le petrecem în sate, unde am umblat din casă în casă, am uzit multe pretenții ale sătenilor, uneori foarte tăioase față de politica PDM. Așa că nimeni n-a făcut corvoada asta cu bucurie. Iată de ce salut ideea noii guvernări, care prin lege va interzice antrenarea noastră în politică”, mi-a spus conducătorul unei structuri din cadrul Consiliului Raional.

Drept dovadă că pe fosta guvernare o aranjează primăriile din satele mici ar putea servi alegerile prezidențiale din toamna lui 2016 și cele parlamentare din 24 februarie c., când aceștia au adunat cele mai multe voturi anume în localităţile rurale cu populație de cel mult o mie de locuitori. Drept că în raionul Telenești situaţia a fost alta, la prezidențiale cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu, iar la parlamentare – Maria Ciobanu de la Blocul ACUM, dar asta se explică prin tradiţiile raionului şi faptul că pentru respectivele doamne au votat masiv localitățile mari.

Eu cred că primarii trebuie lăsați în pace de guvernanţi. Pe de altă parte, aleşii plenipotenţiari ai comunităţilor ar trebui să-şi cunoască mai bine locul şi drepturile lor şi să se abţină să nimerească în situaţii prosteşti, făcând hatârul cuiva. Demnitatea greu se dobândeşte, dar foarte uşor poate fi pierdută. Iar în treburile publice fără demnitate şi o reputaţie bună nu prea ai şanse la succes. Mai ales ţinând cont de faptul că partidele, dar şi guvernările din R.Moldova din ultimele  decenii nu prea s-au bucurat de mare autoritate în faţa poporului…

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker