Social

Renăscută din cenuşă, Biserica Mănăstirii Chiștelnița

Acum doi ani, un incendiu devastator a distrus aproape în întregime biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din cadrul Mănăstirii Chiştelniţa, raionul Teleneşti, proaspăt reparată şi înzestrată cu podoabe. Dar nu au lăsat oamenii de izbelişte casa Domnului.  Şi iată că luni, 2 octombrie 2017, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, însoțit de protopopul de Telenești Marian Boldescu și un sobor de preoți din parohiile învecinate, au sfințit după renovare locaşul sfânt.

 

„La 30 aprilie 2015 a venit acea palmă din Cer, care ne-a usturat la toți obrazul, palmă ce a avut darul să ne trezească şi să ne unească. Atunci, am lansat un apel în care am îndemnat clerul și credincioșii să ne unim forţele ca să refacem Sfânta Mănăstire Chiştelniţa. Cu ajutorul Domnului, în acești doi ani, am reuşit să demonstrăm că putem să fim înţelepţi şi uniţi, că putem să ne mobilizăm, că avem capacitate de execuţie, așa precum i se cuvine unei societăţi cu o verticalitate creștină”, a spus Înal Prea Sfinţitul în cadrul slujbei.

Părintele Serafim, starețul Mănăstirii Chiștelnița a ținut să remarce pentru ”C”:

”În acele momente de grea încercare pentru Sfânta Mănăstire, la apelul nostru au răspuns numeroși credincioşi din ţară şi de peste hotarele ei, care au pus umărul, fiecare după puterile sale, pentru ca acest aşezământ monahal să-şi recapete splendoarea de odinioară”. 

Pentru munca colosală depusă în cadrul lucrărilor de reparație capitală a bisericii, starețul Sfintei Mănăstiri Chiștelnița, arhimandritul Serafim (Prinos) a fost decorat cu Ordinul bisericesc „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”, de gradul II.

Primarul de Chiștelnița,  Constantin Ciobanu ne-a relatat că la reparația locașului  s-a demonstrat cât de unită este comunitatea:

”Incendiul de acum doi ani  a fost un șoc petru noi, care tocmai reparasem capital  biserica, procurasem un iconostas impresionant şi scump. Dar nu am disperat, am  pus mână de la mână și am edificat-o din nou. A mai rămas de executat picturile în interior și de efectuat placarea  pe exterior a pereților cu piatră decorativă. Cred că  până în primăvara anului viitor vom definitiva lucrările”, a spus primarul de Chiștelnița.                                           

Remarcăm că Mănăstirea Chiștelnița a fost fondată la începutul anilor 1990, cu concursul regretatului părinte arhimandrit Nicandru (Munteanu), deputat în primul parlament, în jurul bisericii parohiale „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, construită în sec. XIX (în perioada sovietică aceasta a fost închisă).

În anul 1992, în jurul bisericii se înfiinţează şi o şcoală de cântăreţi.

În noaptea spre 30 aprilie 2015, la Mănăstirea Chiștelnița a avut loc un incendiu în urma căruia biserica a fost afectată în proporție de 80%.   

Ion Cernei

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker