EvenimenteSTOP FALSTelenești

Sătenii din Târșiței s-au arătat interesați de tematica Stop-fals!

Colaboratorii API, Petru Macovei şi Lilia Zaharia, au instruit participanţii la întâlnire cum să se ferească de ştirile false ori manipulatorii.

 

Întâlnirea jurnaliștilor din cadrul Asociaţiei Presei Independente (API), care implementează  proiectul Stop Fals! cu sătenii din Târșiței, raionul Teleneşti a fost foarte bine privită de localnicii care au lăsat pentru o oră și jumătate treburile cotidiene pentru a cunoaște dedesubturile și tehnologiile de influență asupra subconștientului.

Parascovia Rusu, bibliotecară, ne-a relatat că era la curent cu tematica discuției care urma să aibă loc or, la bibliotecă s-au desfăşurat deja ore de educație mediatică:

”Mai înainte era simplu: primeai două-trei ziare, priveai două posturi TV și gata. Acum la mulțimea de mijloace mass-media s-au adăugat rețelele sociale, unde toți se cred directori de opinie și plasează tot ce vrei, inclusiv falsuri. Iată de ce am invitat cititorii să participe la această întâlnire. Nu ne-am ales numai cu ceşti și tricouri cu logoul proiectului, dar și cu nişte cunoștințe elementare cum să deosebim adevărul de fals şi manipulare în știrile TV.

Vasile Crețu, fermier, a intrigat chiar pe membrii echipei cu pretenția că mai întâi de toate s-ar cuveni de școlit jurnaliștii să nu scrie inepții și prostii şi să nu manipuleze lumea:

”Alegeți, selectați oameni cu integritate, care să lucreze în presă! Părerea mea e că jurnaliștii cu integritate nu au ce căuta la conferințe de presă cu persoane faţă de care societatea are bănuieli că sunt corupte. Cred că simțul omenesc trebuie să fie prioritar în aceste cazuri. Dacă ești impus să greșești contra adevărului – concediază-te de acolo. Onoarea trebuie păstrată de tânăr”, a fost de părere fermierul.

Ion Tulbure, primarul de Țârșiței, a declarat că activitatea a  depășit așteptările:

”Părinții și bunicii noștri erau foarte precauți când citeau gazetele sovietice. Poate că falsuri evidente erau mai puține, poate că se vorbea jumătate de adevăr, dar ei aveau discernământ şi critică sănătoasă să le intuiască. Acum  lumea se dă mai ușor mințită. Iată de ce aveam neapărată nevoie de o asemenea întâlnire. Pentru mine e important ca săteanul nostru să cugete liber, să ştie ce se petrece în societate, să voteze conștient, ca să-și poată construi un trai destoinic”, a declarat primarul.

Ion Cernei 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker