Economie

Agricultorii au primit doar 5% din valoarea subvenţiilor

Agenția de Intervenție şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a anunţat că până pe 22 septembrie, producătorii agricoli, solicitanți de subvenții, au reuşit să primească subvenţii în valoare de 30 de milioane de lei, sumă ce a fost achitată pentru 459 de cereri, informează mold-street.com.

Astfel, în decurs de aproape 3 luni de campanie de informare şi colectare a cererilor s-a reuşit achitarea a doar ceva mai mult de 5% din valoarea subvenţiilor promise de autorităţi.

Potrivit AIPA în cadrul Campaniei de recepționare a cererilor de finanțare 2017, Agenţia a înregistrat 1.968 de cereri, în sumă totală de peste 278 milioane de lei, dintre care au fost autorizate 629 de cereri, în valoare totală de 52 milioane de lei.

De menționat este că valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul de subvenționare 2017 este de 900 milioane de lei, inclusiv 231 milioane din contul Programului ENPARD Moldova – suport pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Deși suma totală pare mare, circa 40% din bani au fost alocaţi pentru plata a 335 milioane de lei datorii pentru anul 2016.

În consecinţă pentru 2017 spre achitare sunt disponibili 565 milioane de lei, iar campania de recepționare a cererilor se va încheia pe 31 octombrie. Procesul de recepționare a cererilor a întârziat din cauza aprobării tardive a Regulamentului de subvenționare. În plus, pentru a beneficia de subvenții, producătorii agricoli trebuie să respecte o serie de noi reguli.

De notat că în anul 2016, numărul de beneficiari de subvenţii a fost de 4.321. Cu toate acestea, numărul agenților economici subvenționați este foarte mic, dacă este raportat la numărul agenților economici cu activități în agricultură: de doar 1-2%.

Foto simbol StiriAgricole.ro

Sursa foto: bani.md

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker