Apropo

Sună Deşteptarea, fraţilor! Foto simbol. Sursa: stiri.md

Se apropie alegerile locale generale şi trebuie să ne pregătim serios de ele. Mandatele primarilor şi consilierilor care au fost aleşi pe 14 iunie 2015, au expirat la 14 iunie 2019.

Partidul Democrat nu a ieşit nicio clipă din campania electorală. Timp de 10 ani şi-a pregătit terenul la sate, oferindu-le alegătorilor pomene şi „arginţi” (din haznaua publică), dar şi ameninţându-i că vor avea probleme în caz că nu vor fi ascultători. Deputaţii, activiştii PDM, utilizând activ resursele administrative, continuă să cutreiere localităţile şi să manipuleze opinia publică prin intermediul unor intelectuali şi baroni locali rătăciţi. Având la îndemână mai multe posturi audio şi tv cu acoperire naţională, democraţii şi satelitul lor Partidul Şor zi şi noapte îndrugă verzi şi uscate, inducând societatea în eroare şi mizând pe revanşă.

Cineva mi-ar putea reproşa că e uşor să stai în centru să dai sfaturi, să-i învinuieşti pe săteni că nu se grăbesc să voteze Schimbarea. Şi va avea dreptate. Eu cred, că dacă ne iubim ţara şi îi vrem binele, toţi trebuie să jertfim ceva pentru cei care ne-au crescut, învăţat, care produc şi ne hrănesc şi care aşteaptă o viaţă mai bună. Viitorul scrutin va fi la 20 octombrie, o perioadă foarte încordată pentru săteni. Intelectualii din oraşe ar fi bine să ne deplasăm în acea perioadă în teritoriu, aducând lumina adevărului în casele ţăranilor. Acolo unde viaţa oamenilor depinde la maximum de primar, de aleşii locali. Acest lucru se referă şi la tineretul studios care, cu părere de rău, ignoră baştina,  de unde şi-au luat zborul în lumea mare.

Avem sarcina să reorientăm populaţia ca să aleagă în funcţiile de primari şi consilieri pe cei mai devotaţi oameni ai satului, oneşti şi integri. Mulţi primari actuali, indiferent de culoarea politică, aşteaptă Schimbarea, trăiesc cu frica-n sân, visând mascaţi şi cătuşe. Până acum poliţiştilor, intenţionat li s-a permis sau chiar au fost impuşi să încalce legea, dar să apere interesele regimului şi exponenţilor lui. Cu cei căzuţi în capcană trebuie de găsit limbaj comun. Să ştiţi că ei sunt 24/24 în vizorul serviciilor secrete. Se spune că 50 la sută din efectivul Ministerului de Interne nu stă în stradă sau în sector să apere ordinea publică, ci cu căştile în urechi pentru a recepţiona convorbirile telefonice şi a aduna material pentru şantaj.

Vă amintiţi cum un alegător din Ialoveni a declarat fără nicio jenă că a mâncat în scrutinul parlamentar din porcul sacrificat de către un candidat, dar apoi a votat pentru altul, pe care l-a considerat mai vrednic. Cam aşa ar trebui să procedeze şi alţi alegători. Nu faceţi ce spune primarul sau alţi lideri, faceţi ce vă spune intuiţia.

Altă pacoste pe capul ţăranului alegător sunt comisiile electorale care, de frică sau pentru arginţi, se dedau la fraude. Aceste comisii, în majoritatea cazurilor, sunt formate tot de cei de la putere. Unii sunt şantajaţi, alţii cumpăraţi să facă jocul guvernanţilor. Din cauza lor soarta scrutinului nu-i în mâna alegătorului, cum ar trebui să fie într-un stat cu o democraţie normală, dar e în mâna preşedintelui comisiei electorale. Ar fi bine ca în componenţa acestor comisii să nimerească cât mai multă lume bună, cu verticalitate, care să pună în prim plan Legea şi nu interesele Puterii.

Azi, în R.Moldova, votul de aur e în mâna pensionarilor, care, mai ales la sate, constituie majoritatea. Satul ne-a salvat tradiţia, cultura, a păstrat veşnicia. El trebuie să salveze ţara şi viitorul ei şi de pacostea guvernării corupte. Primarii satelor şi consilierii locali trebuie să fie stimaţi de consăteni, cinstiţi, transparenţi, nu beţivi, torţionari sau hoţi.

E necesar de conlucrat şi cu minorităţile cu care convieţuim. Ele nu sunt duşmanii noştri, au împărţit cu noi şi binele, şi răul. Majoritatea din ei sunt dezorientaţi prin intermediul mass-media capturate.

Dreapta noastră dezbinată trebuie să aibă un candidat comun la fiecare primărie, indiferent de la care partiduţ vine. La fel ar trebui de procedat şi în cazul consilierilor. Să ne dezbăierăm de transfugi, de hoţi şi minciunoşi, care-şi schimbă opţiunile după cum bate vântul.

Bună dimineaţa, satule! Umiliţii din toată ţara, uniţi-vă şi aduceţi Schimbarea!

Dumitru NOROC,  membru al Consiliului Uniunii Pensionarilor al RM

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker