SocialUN Women

Elena Cernei: „Dizabilitatea nu este un impediment pentru a ajunge în funcții de conducere”

Este cunoscutăn satul său natal Găuzeni și are o putere de decizie, spun unii, mai mare decât cea a primarului. Este vorba despre activista Elena Cernei, președinta Asociației Persoanelor cu Dizabilităţi „Speranţa”, care este o luptătoare pentru drepturile acestora, în mod special al femeilor  și care, zi de zi, încearcă să facă viața satului Găuzeni, raionul Șoldănești, mai frumoasă, mai prosperă și mai bună.

Unde nu ai vedea un lucru bun în sat, e bine  știut de săteni că Lenuța a făcut acel bine.  Deși a avut o copilărie plină de greutăți, acestea au întărit-o și au ajutat-o să se regăsească și să ajungă acolo unde este acum. Căci anume în acea perioadă a înțeles că scopul ei în viață e să ajute persoanele, în special, femeile cu necesități speciale.

Iar pentru a face acest lucru mai eficient a devenit maseuză, pentru că așa încercă să le ușureze viața celor care au o problemă de sănătate. „Mă bucur că pot ajuta oamenii să se simtă mai bine, iar procedurile pe care le fac eu  sunt din suflet, cu dragoste și dăruire”, ne-a povestit Elena despre modalitatea ei de a ajuta oamenii.

Totuși, ea nu s-a oprit doar la activitatea ei pentru a fi de folos în comunitate.  Ulterior, a mai creat Asociaţia Persoanelor cu Dizabilităţi „Speranţa”, care activeaza pentru incluziunea sociala in comunitate a persoanelor cu dizabilități  prin intermediul căreia ajută sute de oameni. Elena a format o echipă de voluntari, căci „împreună cu ei se produce schimbarea în societate”, consideră ea.

Mai mult, Elena Cernei  a ocupat și o funcție de conducere,  fiindconsilieră locală în satul său demonstrând  că și femeile cu necesități speciale pot deține o asemenea poziție. S-a ocupat de reparația bisericii, și asta pentru că localnicii din Găuzeni au hotărât de comun acord ca anume ea să se ocupe de gestionarea banilor.  După o perioadă, mulți au început să îi propună funcția de primară, lucru ce demonstrează că „dizabilitatea nu este un impediment pentru a ajunge în funcții de conducere”, afirmă activista. „Sunt probleme care nu necesită implicarea multor persoane sau a unor sume mari de bani, ele pot fi rezolvate doar dacă vrei. Anume astfel de probleme cel mai des sunt rezolvate de noi. Dacă ar fi mai multe femei  ca mine în funcții de conducere, consider că ar fi mult mai bine”, precizează Elena.

Are în palmaresul său zeci de realizări, proiecte și merite. În același timp se dedica educaţiei celor doi copii ai săi: „ Datorită lor sunt apreciată nu doar ca femeie și activistă, dar ca și în rolul de mamă.”

Având deja o experiență în procesul decizional, Elena Cernei  a mărturisit de ce a hotărât să participe la programul național de instruire „Avem abilități – dorim posibilități!” organizată de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite” și sprijinit de UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), care își are ca scop consolidarea participării în politică și în viața civică a femeilor cu dizabilități din Republica Moldova. „Eu vreau să învăț și să acumulez cât mai multe cunoștințe. Să cunosc cât mai multe persoane cu care voi lucra ulterior. Chiar dacă am o experiență profesională vastă, sunt de părere că știu puține și mai este loc de noi cunoștințe. Iar acest program îmi oferă acele cunoștințe de care simt eu lipsa”, a declarat eroina.

Elena susține că se simte o femeie fericită și chiar dacă în viața noastră nu este totul atât de frumos, ea vine cu un mesaj de încurajare către femeile cu dizabilități. „În trecut, parcă eram într-un tunel. Acum eu sunt altfel. Pot să spun tare că eu sunt acea persoană care are aceleași drepturi ca oricare alt cetățean al RM. Sunt situații în care cred că dacă aș fi ca toți nu aș rezolva nimic, însă eu sunt diferită prin dizabilitatea pe care o am. Și îmi pare foarte rău de femeile care stau acasă, să nu le vadă nimeni.  Sfatul meu către ele ar fi: „Dragele mele, ieșiți să vă cunoască lumea, să vadă societatea că există așa oameni, nu trebuie să ne fie rușine de noi înșine”, a spus Elena Cernei.

Elena are mari planuri de viitor, iar printre cele mai importante dintre ele e să meargă la studii.

Scurtă biografie:

Nume: Elenei Cernei

Nascută: 15 aprilie 1976

Localitatea: s. Găuzeni r. Şoldăneşti

Domeniul de activitate: Preşedinta A.O.,, Speranţa” sat. Găuzeni r. Şoldăneşti.

Autoare: Irina Tabaranu

 

Acest interviul este realizat în cadrul campaniei de sensibilizare, susţinere şi de promovare a femeilor cu dizabilități  din Republica Moldova, sub genericul „Avem Abilități – dorim Posibilități!”, care a fost lansată pe data de 2 octombrie 2017 . Campania își propune să spargă stereotipurile față de femeile cu dizabilități în Republica Moldova, dar și privind rolul lor în societate. Printr-o serie de interviuri cu femei extraordinare, vrem să dăm dovadă că dizabilitatea nu este un obstacol pentru a deveni lideră și a contribui activ la dezvoltarea comunității, dar și pentru realizarea viselor proprii.

Campania este organizată de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova – „Abilități Europene Fără Limite”, în cadrul Programului național de consolidare a abilităților de lidere a femeilor cu dizabilități  „Avem abilități – dorim posibilități!”. Programul este susținut de Programul ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker