EvenimenteȘoldănești

Locuitorii din Vadul-Rașcov și-au reconstituit straiele naționale

Cu trei stele ale norocului și un arbore al vieții – simbol al veșnicei tinereți și al vieții fără de moarte. Așa arăta ia tradițională a gospodinelor din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, la începutul secolului al XIX-lea. Expuse în casa-muzeu a familiei scriitorului Dumitru Matcovschi, costumele tradiționale au fost reconstituite în cadrul proiectului Comorile stâncilor Nistrene, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului UE Măsuri de Promovare a Încrederii, implementat de PNUD Moldova.

 

Ia tradițională a femeilor din Vadul-Rașcov

Cămașa pentru femei are altiță, iar mai sus de aceasta este cusut arborele vieții – simbolul veșnicei tinereți și al vieții fără de moarte, urmat de ornamentul jemnei – pâinea mirilor, simbolul belșugului. Încrețul, ornamentația mânecii între altiță și râuri, este cusut în forma brazdelor de aur, iar pe piept și pe spate sunt reprezentate râuri cu flori stilizate. Este o cămașă de mireasă. S-a încercat realizarea unei replici cât mai fidele originalului.

 

Cămașa tradițională a bărbaților din Vadul-Rașcov

Cămașa pentru bărbații din Vadul-Rașcov este o cămașă de tip tunică. Cea mai valoroasă compoziție ornamentală, cusută după tradiție, este amplasată la umăr și reprezintă pământul înconjurat de ape. Culorile ațelor fac trimitere la semnificația pământului și a apelor.

La confecționarea pieselor s-a folosit pânză de in natural, ață de bumbac și lână naturală. Catrințele și brâiele au fost țesute de o meșteră populară din satul Lozova, raionul Strășeni. Iile au fost reproduse de trei locuitoare din Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, și din comuna Rașcov, amplasată în stânga Nistrului. Experta în etnografie Varvara Buzilă le-a ghidat munca.

Proiectul Comorile stâncilor nistrene a fost realizat de AO Casa de acasă din satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în parteneriat cu un grup de inițiativă din satul Rașcov, stânga Nistrului. Colaborarea a fost susținută financiar de Uniunea Europeană în cadrul Programului UE Măsuri de Promovare a Încrederii, implementat de PNUD-Moldova.

Irina Perciun, specialistă, proiecte media

 

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close