PoliticRezinaȘoldănești

Transparenţa – o problemă a APL din raioanele Şoldăneşti şi Rezina

Asociația Promo-LEX a prezentat recent Raportul nr. 4 de monitorizare a transparenței activității administrației publice locale de nivelul II și a UTA Găgăuzia. Raportul a fost realizat în baza constatărilor raportate de monitori, în ce priveşte activitatea actorilor implicați în procesul decizional. Autorităţile raionale Rezina şi Şoldăneşti fugurează în aspect negativ în majoritatea din capitolele Raportului.

Consultările publice nu prea sunt preferate

Referindu-se la conformitatea conținutului paginilor web ale APL (autorităţilor publice locale) la capitolul transparență decizională cu prevederile legale, Promo-Lex constată în ansamblu pe republică o îmbunătăţire ușoară a situaţiei, menţionând faptul că în perioada de monitorizare 91% din APL au publicat deciziile și materialele aferente acestora, iar în cazul a 83% din APL au fost publicate anunțuri privind organizarea consultărilor publice. Totodată, în cazul a 80% din APL nu este respectată prevederea privind publicarea pe pagina web a rezultatelor consultărilor publice (sinteza recomandărilor), iar în cazul a 69% nu sunt publicate anunțurile privind inițierea elaborării proiectelor de decizii. La acest capitol cea mai deplorabilă situaţie a fost înregistrată în autorităţile publice raionale din Rezina, Briceni, Taraclia, Donduşeni.

 

Cine şi de ce rămâne în afara procesului decizional

În ansamblu pe republică, în semestrul II al anului 2018 numărul persoanelor implicate în cadrul audierilor și dezbaterilor publice a crescut cu peste 31% faţă de semestrul I al aceluiaşi an. Totodată, potrivit autorilor Raportului, unele categorii de populație, precum mame cu copii și persoane cu necesități speciale, în mare parte rămân în afara proceselor decizionale. Printre motivele acestei stări de lucruri părțile interesate au menționat: lipsa organizării/informării/invitației la consultări de către APL sau faptul că acestea nu au fost interesate de tema consultărilor.

Din perspectiva accesibilității sediilor APL, se înregistrează un progres la capitolul asigurării sediului APL de nivelul II cu o cameră special amenajată pentru mame cu prunci, rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. Sediile autorităţilor raionale din Rezina şi Şoldăneşti însă rămân printre cele cu cel mai mic  grad de accesibilitate pentru persoanele cu nevoi speciale. Monitorii au constatat că în sediile respective lipsesc chiar şi scaune pentru cetăţenii care vin în audienţă.

Apropo, săptămânalul CUVÂNTUL a semnalat în repetate rânduri reticenţa administraţiei raionului Rezina faţă de consultările cu populaţia a problemelor raionului, determinarea colectivă a priorităţilor de cheltuire a banilor publici, dar fără nici un rezultat pozitiv.

 

Nu diversifică sursele de comunicare

Autorii Raportului menţionează că mai multe autorităţi publice de gradul II de la un an la altul diversifică sursele de comunicare cu cetăţenii. La Soroca, Drochia, Edineţ, de exemplu, se folosesc câte 7-9 asemenea surse, inclusiv panouri informative, pagina web, ziare, radio, TV, poşta electronică etc., pe când cele din Șoldănești, Leova și Cantemir folosesc maxim câte 2-3 surse de comunicare, în mod special pagina web sau adresarea directă la reprezentanții Consiliului Raional.

 

APL Rezina unica nu a răspuns la solicitarea de informaţii

Subiectul furnizării informațiilor cu caracter oficial constituie, de asemenea, un indicator important al gradului de transparență și deschidere al autorităților APL. În scopul evaluării modului de respectare a obligațiilor de către furnizorii de informații în procesul asigurării accesului la informațiile oficiale, Promo-LEX a depus o solicitare de informații la fiecare din cele 35 unităţi administrativ-teritoriale, întocmită conform cerințelor legale și recomandărilor de tehnoredactare în domeniu.  În 19 cazuri, inclusiv din raioanele Şoldăneşti şi Teleneşti, răspunsurile au parvenit în termene legale cu un conținut complet. Cu încălcarea termenelor legale și cu un conținut complet au fost furnizate 2 răspunsuri, iar cu un conținut incomplet 7 răspunsuri. APL din raionul Rezina în genere nu a răspuns.

 

Şi la reflectarea achiziţiilor publice probleme

În conformitate cu prevederile pct. 24 din Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare mică, APL sunt obligate să întocmească și să prezinte anual, până la data de 1 februarie a anului următor, inclusiv în varianta electronică, o dare de seamă privind contractele de achiziții publice de valoare mică semnate și înregistrate în perioada de referință. Potrivit monitorilor Promo-LEX, în cazul a 30 APL a fost elaborată și aprobată darea de seamă respectivă, dintre care doar 12 APL, inclusiv administraţia raionului Şoldăneşti, au publicat aceste rapoarte pe pagina web oficială a instituțiilor, lucru pe care nu l-au făcut  autorităţile raioanelor Rezina şi Teleneşti.

Promo-Lex constată o transparență redusă la capitolul monitorizarea și raportarea procesului de executare a contractelor de achiziție publică încheiate de APL.

La finele fiecărui an bugetar, unitatea administrativ-teritorială întocmește un raport de executare a bugetului, care se face public, conform prevederilor legale. APL din raioanele Rezina şi Şoldăneşti  nu au  publicat aceste rapoarte pentru a. 2018.

 

Recomandări actuale

Promo-Lex a făcut autorităţilor publice raionale un şir de recomandări privind depăşirea lacunelor existente. APL din raioanele Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti trebuie să asigurate sediile lor cu rampe de acces  şi cu un  număr suficient de scaune pe holuri, a unor odăi speciale pentru mamele cu prunci și amenajarea WC-urilor cu cele necesare pentru  persoanele cu necesități speciale.

De asemenea trebuie să publice pe paginile web Regulile interne privind procedurile de informare, consultare și participare în procesul decizional, a Informației privind numele, prenumele, funcția și numărul de contact al responsabilului de procesul decizional; a Programelor de elaborare a proiectelor de decizii, cu indicarea proiectelor ce urmează a fi supuse obligatoriu consultării publice; a proiectelor de decizii și materialele aferente acestora; a rezultatelor consultării publice; a Raportului anual privind transparența procesului decizional. O altă obligaţie a acestora este oferirea răspunsurilor, în limite legale și în volum complet, la solicitările de informație oficială parvenite din partea cetățenilor.

În scopul facilitării accesului părților interesate la informația privind procesul decizional, potrivit pct. 14, alin. (3) din Regulamentul aprobat prin HG nr. 967, APL urmează să publice pe pagina web oficială informația cu privire la programele (trimestriale/anuale) de elaborare a proiectelor de decizii, cu indicarea proiectelor care urmează a fi supuse obligatoriu consultării publice, iar potrivit pct. 14, alin. (4) din același act normativ – să publice anunțurile privind inițierea elaborării deciziilor.

Concomitent, după inițierea procesului de elaborare a deciziei, APL trebuie să publice anunțul respectiv pe pagina web oficială, îl va afișa la sediul său într-un spațiu accesibil publicului și/sau îl va difuza în mass-media centrală sau locală, ceea ce nu se respectă de către APL din raioanele Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti, Orhei.

Raportul integral poate fi consultat pe adresa https://promolex.md

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker