OrheiȘtiriSTOP FALSTelenești

Campania Stop fals! a ajuns la Berezlogi

N-a fost ușor să conving pe unii primari sau lideri agricoli din raioanele Orhei și Telenești să ne susţină să organizăm întâlniri cu sătenii în cadrul campaniei Stop fals!, pentru a-i ajuta să nu se rătăcească prin hăţişurile mass-media şi să poată să depisteze informaţiile false şi tendenţioase.

Andrei Globa, președintele SRL Agro-Berezlogi, din start a căzut de acord să pună umărul la organizarea unei asemenea întruniri.

”Multă lume încă mai crede că ce s-a spus la televizor ori s-a scris în ziar este adevărul în ultima instanţă. Şi când, mai ales lumea de la sate, are acces doar la un canal-două de televiziune sau un ziar, care reflectă realităţile doar prin prisma şi interesele unui partid, lucrurile stau prost de tot. Cu regret, democrația moldovenească suferă de mai multe boli, inclusiv manipularea, dezinformarea publicului, provocate mai ales de cei de la guvernare. Așa că asemenea întâlniri sunt foarte necesare”, ne-a spus dl Globa.

Tehnicile de manipulare cu subconștientul cetăţeanului, dezvăluite de Petru Macovei (în imagine), director executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), şi Lilia Zaharia, colaboratoare a API, au trezit instantaneu interesul auditoriului.

Elena, bibliotecară, ne-a spus că știrile, mai ales cele difuzate de televiziunile afiliate partidelor, trebuie tratate cu prudență:

”Mă miră faptul că două partide de orientare democratică și națională au reușit, totuşi, să intre în Parlament după atâta spălare pe creier a electoratului şi atacuri violente asupra acestora din partea celor de la guvernare, care calcă peste orice reguli ale bunei cuviințe”, a spus bibliotecara.

Mariana, care lucrează șefă de depozit, avansează ideea că înainte vreme moldovenii noștri puteau citi ziarele şi printre rânduri și reușeau mai bine să se orienteze în noianul de informații, deoarece le luau critic, nu ca pe monedă curată:

”Când, prin 2004, au scos TVR de pe rețeaua națională, am înțeles că acest post este foarte periculos pentru guvernare. Cu regret, succesul acestui post nu a mai putut fi repetat. Iar postul naţional Moldova 1, întreținut din banii publici, nicidecum nu poate ieşi de sub tutela guvernărilor. Așa că întâlnirea de azi, într-un fel, ne-a deschis ochii cum să tratăm informaţiile din presă, internet, de la radio şi televizor”.

Nina, care este contabilă, este de părerea că mijloacele de informare în masă astăzi difuzează foarte multă informaţie falsă ori tendenţioasă şi este important ca lumea să nu se lase pradă acestei manipulări, mai ales pe reţelele sociale:

”Într-o zi am văzut în internet o ştire că 26 de oameni au murit într-un accident lângă Orhei. Mi-am dat seama că la mijloc este o minciună, pentru că nu se indica nicio sursă credibilă privind acest accident. În timpul întrunirii de azi s-a accentuat că orice ştire trebuie să se bazeze minimum pe 2-3 surse credibile”, spune Nina.

Ion, mecanizator în gospodăria agricolă, a fost de părere că asemenea întâlniri trebuie organizate mai des şi în toate localităţile:

”Odată discutam cu vecinii cum într-un reportaj televizat Putin și Șoigu, îmbrăcați în costume speciale, mai nu înotau într-un oraș inundat din Yakutia. Vecinul se minuna de grija pe care conducătorii  statului respectiv o poartă oamenilor. Eu am fost de părerea că reportajul avea alt scop – să şlefuiască imaginea celor doi şi a partidului lor, care se aflau în campanie electorală. Întâlnirea de azi a demonstrat ce armă eficientă de manipulare, dar și periculoasă este mass-media. Am înțeles și sensul noțiunii de război hibrid.  Azi nu mai trebu-iesc tancuri şi avioane ca să te cucerească, este de ajuns două-trei posturi TV bine dotate şi cu mare acoperire, ca după un timp lumea zombată să strige: noi vrem cu acesta sau cu celălalt!”

Andrei Globa ne-a mai amintit despre adolescenții și tinerii din clasele avute dinainte de 1940, care, influențați de propaganda sovietică, participau la mișcarea ilegalistă, dar după cedarea Basarabiei au nimerit în lagărele sovietice:

”Asta a și făcut o parte din generația în vârstă de la noi să tragă ulterior anumite învăţăminte”.

Mai mulţi participanți la întâlnire au fost de părerea că asemenea acţiuni astăzi sunt foarte necesare şi utile, în caz contrar o mare parte din societate ar putea cădea victimă manipulărilor şi falsurilor din mass-media.

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker