ȘtiriTeleneștiUtil

Apa: binecuvântare şi pericol de moarte Foto simbol Canal D

Tragedie în raionul Dubăsari. Un bărbat de 37 de ani s-a înecat în Nistru.

Tragedie la scăldat. Un tânăr de 25 de ani s-a înecat în cacul La izvor.

Caz tragic la Ungheni. Un tânăr de 19 ani s-a înecat într-un bazin.

O fetiță de 12 ani, din satul Clișova, Orhei, s-a înecat în râul Răut.

Sunt doar câteva titluri de ştiri din ultimele două săptămâni. Odată cu sosirea căldurilor, acestea ar putea să se înmulţească. Trebuie să învăţăm şi să respectăm cele mai elementare reguli de comportare pe apă.

În timpul sezonului estival cea mai folositoare odihnă este la râu, la iaz ori la bazin, unde vă puteţi scălda şi plimba cu barca. Astfel vă întăriţi organismul, vă dezvoltaţi îndemânarea şi rezistenţa. A înota bine este prima condiţie pentru odihna nepericuloasă pe apă. Trebuie să înveţe a înota şi copiii, şi adulţii. Omul care poate înota bine se simte calm şi sigur în apă şi în caz de necesitate poate salva un om căzut la nevoie. Nerespectarea normelor de comportare pe apă în timpul scăldatului şi în timpul plimbărilor cu barca, agravarea în timpul scăldatului a unor boli cardiovasculare sau psiho-neurologice (infarct, ictus cerebral, acces de epilepsie) de multe ori conduc la accidente nautice.

Reţineţi aceste reguli simple de comportare la apă:

– Scăldaţi-vă numai în locuri special destinate. Într-un bazin cu apă necontrolat puteţi nimeri în gropi adânci, albia poate fi nămoloasă, cu plante, pietre. Într-un râu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu vârtejuri. Toate acestea pot conduce la traumatisme, nenorociri.

– Supravegheaţi permanent comportamentul copiilor lângă şi în apă – ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.

– Dacă nu ştiţi să înotaţi sau înotaţi rău, nu vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brâu.

– Nu vă scăldaţi în stare de ebrietate.

– Nu vă scăldaţi când temperatura apei este mai joasă de 180, iar a aerului mai joasă de 220.

– Înotând, nu treceţi după pistele de interzicere. Nu vă apropiaţi de mijloacele plutitoare. Nu vă urcaţi pe geamanduri şi alte mijloace de protecţie.

– Nu săriţi de pe debarcadere, poduri şi alte construcţii, nu practicaţi jocuri cu elemente de plonjare, nu lansaţi semnale false de alarmă.

– Nu folosiţi pentru scăldat saltele cu aer, anvelope, scânduri.

– Nu vă scăldaţi seara târziu şi noaptea, în timpul furtunii. Păziţi-vă de valuri.

Dacă nu ştiţi să înotaţi bine, nu intraţi în apă să salvaţi o persoană de la înec – telefonaţi la Salvare, strigaţi după ajutor.

Dacă aţi hotărât să salvaţi victima, trebuie să vă dezbrăcaţi şi să vă descălţaţi înainte de a intra în apă, pentru ca îmbrăcămintea să nu vă stânjenească mişcările.

Înotaţi până în dreptul victimei şi apropiaţi-vă de victimă din spate.  Aceasta are tendinţa de a se agăţa cu disperare de salvator, mai ales dacă nu ştie să înoate, fapt care vă poate pune în pericol viaţa. Pentru a împiedica victima să se mai zbată, apucaţi-o de păr şi fie vă scufundaţi împreună cu ea pentru câteva secunde  (cea mai bună metodă), fie îi aplicaţi o lovitură în abdomen.

Apucând victima de subsuori sau de păr, ţineţi-o cu faţa în sus, de asupra apei şi înotaţi spre mal.

La mal, victima va fi culcată cu faţa în sus, i se eliberează gura de orice corp străin (alge, nămol, nisip) şi se efectuează respiraţia gură în gură. În caz de stop respirator, respiraţia gură în gură este asociată cu un masaj cardiac (la inimă), iar dacă lipseşte pulsul executaţi aceste manevre până la sosirea ajutorului medical. Străduiţi-vă să mişcaţi victima cât mai puţin posibil, deoarece poate avea fracturi şi atunci veţi face mai mult rău decât bine.

Dacă victima este conştientă, culcaţi-o pe o parte, deoarece pot apărea vărsături şi anunțaţi serviciul  112.

Victima trebuie transportată obligatoriu la spital, unde va fi examinată şi supravegheată cel puţin câteva ore.

Trofim Gherman,

şeful Serviciului Protecţie Civilă al Secţiei Situaţii Excepţionale

Teleneşti, maior al s/intern          

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker