EconomieOrhei

Planurile Primăriei Orhei, necunoscute consilierilor

În cadrul şedinţei comisiei urbanism şi reglementare funciară a Consiliului municipal (CM) Orhei a devenit cunoscut că Primăria are planuri privind zona comercială a oraşului, iar acest fapt i-a surprins chiar şi pe unii membri ai comisiei.

 

Autorizaţii doar pentru un an, căci Primăria are planuri pentru zona comercială a Orheiului

După cum relatează radioorhei.info, în timpul discuţiilor legate de autori-zarea unei pieţe industriale private, situată pe strada Negruzzi, s-a propus ca permisiunea să fie eliberată pe 2-3 ani, dar nu pe 1 an cât propune Primăria. În replică, viceprimara Marina Cravcenco a declarat că acest lucru nu e binevenit, deoarece pentru regiunea respectivă există planuri de gen strategic.

Noutatea l-a surprins pe consilierul democrat Alexandru Donică. Acesta a spus că nu este la curent cu așa ceva şi s-a indignat că nici la comisia de specialitate nu s-a discutat despre intenţii urbanistice strategice de utimă oră. De cealaltă parte, Cravcenco a afirmat că despre aceasta s-a vorbit inclusiv la comisie, dar declaraţia l-a contrariat pe Donică.

De amintit că Primăria Orhei nu este la prima încercare de a interveni în zona din centrul oraşului, unde se află în prezent pieţele agroalimentară şi industriale. Planul transferării pieţelor la peri-ferie a generat tensiuni încă în 2016, când se intenţiona chiar şi organizarea unui referendum local tematic. Cu votul majorităţii consi-lierilor din CM Orhei, care sunt afiliați ex-primarului şi actualului deputat Ilan Șor, au fost aprobate şi decizii corespunzătoare şi a fost solicitată Comisia Electorală Centrală. Cea din urmă, nu a dat însă curs adresărilor edililor de Orhei, invocând neconcordanțe cu prevederile legale, faptul că puterea locală are competențe pentru a se clarifica de sine stătător în problema strămutării pieţelor şi sugerând că un referendum cu tematică gospodărească nu e o idee prea bună.

 

Întreprinderile din Orhei, subordonate municipalităţii, rămân pe mâna oamenilor “casei”

Supravegherea şi controlul întreprinderilor municipale din Orhei vor fi efectuate de către şefii, contabilii şi alţi specialişti de la întreprinderile similare şi de către angajaţii Primăriei. După cum relatează radioorhei.info, faptul a fost developat săptămâna trecută, cu puţin timp înainte de şedinţa Consiliului municipal (CM) Orhei, unde s-a decis asupra componenței consiliilor de administraţie şi comisiilor de cenzori ale întreprinderilor subordonate.

Developarea s-a produs la ședința unei comisii de specialitate a CM Orhei, după ce unii consilieri din opoziţie au stăruit să afle cine sunt persoanele propuse în componenţa celor două organe. Asta, deoa-rece în proiectele de decizii nu era indicat nici locul de muncă şi nici funcţia celor pe care Primăria i-a selectat pentru supravegherea şi controlul activităţii economico-financiare a întreprinderilor municipale.

Astfel, s-a aflat că şeful ÎM Achiziţii, Comerţ şi Pieţe, Eduard Țepordei, a devenit preşedinte al consiliului de administraţie al IM Orhei Transport, iar şeful IM Servicii Comunal Locative, Valeriu Oprea, a devenit preşedinte al consi-liului de administrație a ÎM Achiziţii, Comerţ şi Pieţe Orhei. După acelaşi principiu al reciprocităţii, au fost constituite componențele consiliilor de administraţie şi comisiilor de cenzori ale tuturor întreprinderilor municipale.

De menţionat că la şedinţa extraordinară a CM Orhei din săptămâna trecută s-au decis, de fapt, modificări ale componențelor, care au fost aprobate cu două luni mai devreme. Modificările au fost cerute de către Oficiul Teritorial Orhei al Cance-lariei de Stat, care a notificat deciziile respective din cauza inadmisibilităţilor în componențele organe-lor de control şi suprave-ghere ale întreprinderilor municipale, care au fost aprobate la mijlocul lunii martie curent. Spre exemplu, conform unei decizii de atunci, primara interimară Diana Memeț devenea preşedintă a consiliului de administraţie al ÎM Achiziţii, Comerţ şi Pieţe.

Amintim în context că, pe durata mandatului actualei puteri locale, nicio întreprindere municipală nu a publicat vreo dare de seamă anuală şi nu a ţinut raport în fața fondatorului său – CM Orhei, chiar dacă acest lucru a fost solicitat în repetate rânduri de către unii consilieri din opoziţie. Mai mult, în anul 2017, atât Primăria, cât şi întreprinderile municipale au fost acţionate în judecată de Radio Orhei, din cauza refuzului de a oferi rapoartele de activitate, care sunt informaţii de interes public.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker