STOP FALS

Schimbarea puterii și știrile false: război, ocupație, alți 40 de mii de migranți, anularea cetățeniei și alte povești de groază

După formarea majorității parlamentare ACUM/PSRM și învestirea guvernului condus de Maia Sandu, pe rețelele sociale au apărut mai multe dezinformări, iar site-urile de știri false s-au întrecut în inventarea minciunilor despre noua guvernare care afectează emoțional și induc panică.

Fals: Igor Dodon și Maia Sandu cheamă armata rusă din regiunea transnistreană să lupte la Chișinău

În câteva dezinformări, publicul a fost speriat cu războiul care ar începe în Republica Moldova. Astfel, site-ul de falsuri Register-expert-news-24h.info a anunțat că: „Sandu și Dodon cheamă armata Rusă din Transnistria să lupte la Chișinău”, iar alt site de minciuni Stiri-de-urgenta.info a titrat: „RĂZBOIUL bate la ușă: sute de tancuri rusești au trecut granița Moldovei azi dimineață” și „Rusia este pregătită de invazie!. Aceste informații sunt totalmente false.

Fals: Maia Sandu l-a eliberat din închisoare pe Filat și a acceptat 40 de mii de migranți sirieni

Același site de falsuri Stiri-de-urgenta.info a anunțat că „Vlad Filat eliberat din închisoare, de către noul prim-ministru Maia Sandu…”, dar și că „Maia Sandu a acceptat 40 de mii de imigranți sirieni în Republica Moldova”. Aceste informații sunt false: prim-ministra M. Sandu nu a eliberat pe nimeni din închisoare, nu a declarat asemenea intenții și nici nu poate face acest lucru, iar falsul cu migranții sirieni a fost utilizat pe larg în scop de dezinformare și discreditare a Maiei Sandu și în timpul campaniei electorale pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova din 2016.

Fals: Maia și Dodon au votat: Cetățenia română pentru toți moldovenii se anulează de la 1 iulie

Alt site de știri false Portal-news.info a scris că ACUM și PSRM au votat: Veteranii de război de pe Nistru vor fi lipsiți de toate distincțiile de stat și pensii, iar Realitateazilei.pro a anunțat că „Maia și Dodon au votat: Cetățenia română pentru toți moldovenii se anulează de la 1 iulie 2019”. Ambele informații sunt false, nu au existat asemenea decizii, iar cetățenia română nu poate fi anulată decât de statul român.

Fals: Impact mortal la Ialoveni – Igor Dodon a decedat în urma unui accident

În ultimele două săptămâni, Igor Dodon a fost vizat în mai multe știri false. Astfel, site-ul de falsuri Register-expert-news-24h.infoa anunțatIgor Dodon a decedat pe loc în urma unui accident produs în apropiere de Ialoveni, președintele era în drum spre reședința sa”. Iar Realitateazilei.pro a titrat că „Igor Dodon a fugit în Rusia cu avionul privat”. Ambele informații sunt false.

ATENŢIE: Realitateazilei.pro, Stiri-de-urgenta.info și Register-expert-news-24h.info sunt site-uri de știri FALSE. Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora în rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Nu este citată vreo sursă sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nici o instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

 

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false în mediul online.

Sursa: stopfals.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker