In memoriam

Ion Terenti – purtătorul unei poveri și reponsabilități deosebite

Luni l-am petrecut pe ultimul drum, alături de mai mulți primari din raionul Orhei și de consăteni, pe Ion Terenti, primarul comunei Jora-de-Mijloc. Cu trei zile înainte ne-am întâlnit în Orhei într-o cafenea vizavi de Consiliul Raional, unde de obicei bea o cafea când venea în centrul raional.

Cu primarul de Jori (precum îi ziceam cu toții) eram de-un leat și ne legau niște relații pur omenești. Vinerea trecută Ion mi s-a destăinuit că a dat în exploatare grădinița de copii care n-a fost reparată de 40 de ani, de când a fost ridicată, că acesta ar putea fi ultimul mandat al său în funcția de primar şi că în continuare ar vrea să crească puieți, o îndeletnicire specifică jorenilor. Iar în noaptea spre sâmbătă, prin somn, inima lui a încetat să bată… Luni, la înmormântare, vecinii aveau să-mi spună că inima sa era bolnavă demult și că putea să cedeze în orice moment.

Ne-am cunoscut acum doi ani, în ajun de 9 mai. Primarul de Jori mă invită să discut cu ultimul veteran de război care mai era în viață dintre cei 60 care reveniseră la vatră din cel de-al Doilea Război Mondial. Veteranul cela avea 94 de ani, trăia de unul singur într-o căsuţă îngrădită cu gard de nuiele și voia numaidecât să arate unui jurnalist de la CUVÂNTUL ceva deosebit. Am intrat în curtea veteranului împreună cu Ion Terenti și Ilie Vârtosu, primarul de Mălăiești. Veteranul ne-a dus lângă o tufă de vie de soiul ”Moldova”, care creștea chiar la poartă:

”Măi copii, asta e ultima tufă din lotul meu de vie de pe cotă. Văzând că nu prea iese roadă, cei din jur s-au apucat să taie poama și să samene popuşoi și răsărită. Le-am spus atunci: aici nu putem cultiva decât vie, că așa-i pământul. Nu m-au ascultat și au tăiat via. Eu nu am mai putut s-o lucrez, dar nici altcineva n-a voit s-o ia. Atunci ultima tufă de ”Moldova” am adus-o și am plantat-o acasă, ca să amintească tuturor că nu-i gospodărește şi nici omenește ce s-a făcut”, ne-a spus veteranul.

Istoria cu via bătrânului pentru Ion Terenti a fost un prilej de a-și deschide sufletul. Ne-a invitat la dumnealui acasă unde, în lipsa soției Lucia, am prăjit singuri pește proaspăt pe un disc enorm la foc deschis şi am stat îndelung la sfat.

Până a fi ales primar în 2011, Ion Terenti a lucrat profesor de educație fizică la gimnaziul din localitate. Spunea că a venit la primărie să facă schimbări, pentru că în comună se adunase prea multe probleme.  Multe din obiectivele stabilite i-au reușit. Cu susținerea financiară a Guvernului SUA a fost reconstruit sistemul de irigare, care permite irigarea e peste 500 ha de terenuri agricole în cele patru sate din comună. Au fost reparate drumuri, școala, căminul de cultură, grădinița-creșă.

Mihai Savin, lider agricol local avea să-mi spună că Ion Terenti, în opinia sa, a fost cel mai rezultativ din toți primarii comunei Jora-de-Mijloc de după 1991 încoace:

”A  fost purtătorul unei poveri și responsabilități deosebite. Nu l-am auzit niciodată să se plângă de sănătate. Un motor, precum se știe, are un anumit termen de exploatare. Omul, mai ales cel harnic și cu responsabilitate, nu mai ţine cont că trebuie să mai caute de sine. De atâta și arde precum racheta de iluminare de asupra câmpului de luptă. Dumnezeu să-l odihnească”, a menționat ex-primarul, actualul lider Mihai Savin. 

Ion Cernei                              

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker