Politic

Credibilitatea Curţii Constituţionale este cea mai mare problemă a sistemului politic din Moldova

În tot sistemul politic din Republica Moldova cea mai mare problemă este credibilitatea Curții Constituționale (CC). Dacă nu există această credibilitate, nu se știe dacă celelalte lucruri mai contează. De această părere este președintele Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe azi de la postul TVR Moldova, transmite IPN.

„În condițiile în care Constituția nu are un garant, nu are o instituție care să aplice și să protejeze Legea supremă, atunci întregul sistem politic din Republica Moldova este pus sub semnul întrebării.

Mihai Godea spune că una din două decizii Curtea Constituţională le-a luat sub presiune – ori decizia legată de termenul privind expirarea termenului de formare a majorității parlamentare și declararea neconstituțională a acesteia, ori cea prin care și-a anulat propriile hotărâri. „Respectiv, nu știu cât de credibilă mai este Curtea Constituțională. Trebuia să existe un țap ispășitor și aceasta a fost Înalta Curte, dar a fost o mare eroare ca anume această instituție să fie în postura respectivă, indiferent cine a generat aceste situații”, spune politicianul.

Juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, consideră că, prin acțiunile sale, Curtea Constituțională a declarat război poporului pentru că Parlamentul Republicii Moldova este expresia poporului. Potrivit lui, cel mai grav este faptul că CC a interzis legislativului să emită legi și hotărâri. Ceea ce este un atentat la bazele statului de drept.

Comentatorul politic Victor Ciobanu susține că până la această oră membrii Curții Constituționale trebuiau să-și prezinte demisiile. Potrivit lui, în ultima vreme instituția s-a postat ca o Curte „anticonstituțională” și ca o filială a Partidului Democrat. „Aceasta a fost postura acestei instituții în care cinci magistrați sunt foști membri ai PDM care au executat toate comenzile politice, lucrau, practic de la telecomandă. Eu cred că este nu doar o rușine națională, este o rușine internațională”, consideră Victor Ciobanu.

Curtea Constituțională și-a anulat mai multe decizii pe care le-a adoptat în perioada 7-9 iunie curent.

Acestea se refereau la termenul după care putea fi dizolvat noul Parlament de către șeful statului, la declararea neconstituțională a majorității parlamentare și investirea noului Guvern.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker