Apropo

Un pericol evident – mercenariatul politic Sursa foto: HotNews.ro

O mulţime de oameni amărâţi din satele şi oraşele republicii, aduşi la sapă de lemn de guvernările noastre, în anumite momente, momiţi cu diverse bunuri materiale sau financiare, sunt mobilizaţi să-i apere pe …guvernanţi. Recent, de exemplu, PDM şi Partidul Şor au adus sute de persoane „să protesteze” pe scările clădirilor Guvernului, Procuraturii  Generale, Curţii Constituţionale, diferitor ministere, Televiziunii Naţionale. Subdiviziuni ale Ministerului de Interne le-au pus la dispoziţie corturi, îi asigurau cu hrană şi apă.

Întrebat la un post de televiziune cine sunt oamenii din corturi și de ce ar apăra instituțiile de stat, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a spus că există „pericole din afara țării”, fără a preciza cine anume ar intenţiona să ocupe instituţiile respective şi cum le-ar putea împiedica „ocupanţilor” pensionarele care stau acolo. Pe de altă parte, „protestatarii”, întrebaţi de jurnalişti cu ce scop au venit acolo şi care sunt revendicările lor, majoritatea îşi ascundeau feţele, nu doreau sau nu ştiau ce să răspundă, iar unii recunoşteau că astfel mai uşor decât în altă parte câştigă un ban. Adică, aceşti aşa-numiţi protestatari, folosiţi contra plată pentru a bloca activitatea instituţiilor de stat sau a face presiune asupra instanţelor de judecată, ar trebui catalogaţi de fapt drept mercenari obişnuiţi, persoane care, pentru bani sau pentru avantaje materiale, fac orice fel de servicii.

Da, Constituţia R.Moldova, prin articolul 32, garantează oricărui cetăţean libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil. Potrivit Legii Supreme, mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme.

Dar, în art. 55, Constituţia stipulează că orice persoană îşi exercită drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile altora.  Informaţiile mediatizate săptămâna trecută de mass-media demonstrează elocvent, că majoritatea amărâţilor care în aceste zile şi-au asumat, nu din anumite convingeri sau confesiuni, ci pentru bani, rolul de protestatari, blocând şi împiedicând activitatea normală a autorităţilor publice centrale şi instituţiilor de stat, de fapt au făcut mercenariat pentru nişte formaţiuni politice şi indivizi certaţi cu Legea, care au capturat statul şi care doreau cu orice preţ să mai rămână la Putere şi să scape de pedepsele meritate. Fenomenul dat, de altfel, în ultimii ani ia amploare, lucru care ar trebui să pună în gardă societatea.

Potrivit legislaţiei internaţionale, pe timp de război, un mercenar nu are dreptul la statutul de luptător sau de prizonier de război. În Codul penal al R.Moldova mercenarul este definit ca fiind persoana special recrutată, în țară sau în străinătate, pentru a lupta într-un conflict armat în schimbul unei remunerări, acesta riscând pedepse până la 7 ani de puşcărie. Cu 3 ani mai mult riscă cei care îi angajează sau îi finanțează. Pornind de la această prevedere, poate-i cazul de tratat în modul respectiv, ca mercenari politici, şi pe cei care din interes material pun în pericol securitatea instituţiilor statului şi a cetăţenilor, creează premise evidente pentru promovarea în politică a unor persoane dubioase, apariţia unor conflicte umane imprevizibile?

Accentuez, libertatea gândirii, a opiniei, exprimării în public prin diverse mijloace posibile, libertatea întrunirilor, inclusiv a protestelor de ordin politic sunt lucruri sfinte, care trebuie respectate cu stricteţe atât de organele Puterii, cât şi de cetăţeni. Dar cred că orice încercare de a transforma aceste drepturi în subiecte de afaceri ar trebui curmate din faşă. Pentru că de la un timp, nu fără concursul celor de la guvernare, în R.Moldova se vând şi se cumpără nu numai întreprinderi, pământ şi bănci, dar şi diplome şi permise, hotărâri şi legi, procurori şi judecători, poliţişti şi deputaţi. Dacă acest proces nu va fi stopat, într-o zi toată ţara se poate pomeni în buzunarul unu oligarh, băştinaş sau străin…

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker