Evenimente

O carte cu istorii din viața deportaților

La editura Pontos din Chișinău a apărut recent încă o carte a scriitoarei și publicistei Valeria Dascăl întitulată Morții nu au nevoie de reabilitare, care include mai multe nuvele cu istorii din viața supraviețuitorilor represiunilor staliniste. Autoarea a remarcat pentru ”C” că a adunat pe parcursul anilor mai multe asemenea istorii şi pe care acum le-a prezentat publicului. 

”Veronica Popescu, 84 de ani, din Pelivan, Orhei, a fost deportată la vârsta de 14 ani împreună cu mama și sora din Curleni, în noaptea de  6 iulie 1949. Capul familiei Untilov din Rezeni, raionul Ialoveni a fost învinuit că a luptat cândva în armata generalului Denikin și că s-a refugiat în România. o familie Duca din Cuizăuca, Rezina a luat drumul Siberiei pentru că bărbatul, în perioada interbelică, fusese primar în sat. În total cartea întruneşte  24 de asemenea istorii, una mai zguduitoare decât alta”, spune autoarea.

Dna Valeria precizează că noua ei carte a apărut în anul curent nu întâmplător: ”Multor străini, mai ales celor care au trăit în așa numitul lagăr socialist, li se face impresia că URSS n-a  dispărut deloc, această țară rămâne un simbol care există în mentalitatea populației, care nu vrea să tragă concluzii din trecutul cominist, unul dezastruos. Iată de ce aceste  istorii trebuie neapărat aduse la cunoștință publicului, mai ales că în 2019 se vor împlini 70 de ani de la al doilea val masiv de deportări din R. Moldova”, este de părere dna Dascăl.

În ultimii cinci ani Valeria Dascăl, originară din Chiperceni, Orhei, în trecut redactoră la Televiziunea Națională, a scos de sub tipar cinci romane, șase culegeri de nuvele și cinci monografii. Dumneaei mai este prezentă în alte șase antologii istorice editate la Chișinău și Cluj-Napoca. Cartea numai ce apărută urmează să fie lansată la biblioteca publică Alexandru Donici din Orhei pe 6 iulie c., ziua comemorării victimelor celui de-al doilea val de deportări.

Ion Cernei   

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker