Investigații

Un fost judecător ajuns pe banca acuzaților pentru pronunțarea unei hotărâri ilegale a intrat în posesia licenței de avocat

Fostul judecător al Curții de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, care are statut de învinuit într-un dosar penal pentru pronunțarea unei hotărâri contrare legii, a ajuns, la 4 iunie, în posesia licenței de avocat. Ciugureanu s-a prezentat la sediul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM), de unde și-a ridicat documentul care îi va permite să profeseze avocatura.

Comisia de licențiere a profesiei de avocat din cadrul UAM a decis la 24 mai curent să îl admită pe fostul magistrat în avocatură. Anterior, Comisia a refuzat să îi elibereze licență lui Ciugureanu, invocând faptul că „nu se bucură de reputație ireproșabilă”. Ciugureanu a contestat refuzul în instanță și, la 27 noiembrie 2018, Curtea de Apel Bălți i-a dat câștig de cauză.

Inițial, Mihail Ciugureanu a refuzat să facă declarații reporterilor, adresându-se pe un ton ofensator: „Ia dă-mi pace, măi! Cine ești tu?”. Însă când s-a văzut cu documentele în mână a declarat că nu are nevoie de licență, dar a luat-o „ca să fie”.

Mihail Ciugureanu este învinuit de pronunțarea unor decizii contrare legii, care l-au favorizat pe fiul său, Alexandru Ciugureanu, ajuns pe banca acuzaților pentru escrocherie. Cauza penală împotriva judecătorului Ciugureanu a fost pornită la solicitarea Ministerului Agriculturii, care a denunțat că o suprafață de 780 de hectare din proprietatea statului a fost transmisă Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală Codrul, aceasta fiind în proces de insolvabilitate.

În 2014, administratorul stațiunii a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere cu privire la transmiterea către întreprindere a dreptului de gestiune asupra unor terenuri agricole. În același timp, bunurile urmau să fie atribuite masei debitoare a staţiunii. Precizăm că terenurile erau incluse în Lista unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului. Trebuie menționat că, potrivit legislației, aceste bunuri nu pot fi incluse în masa debitoare și pot fi transmise în gestiunea unei întreprinderi doar prin hotărâre de Guvern.

La 24 aprilie 2014, judecătorul Mihail Ciugureanu a emis o încheiere prin care a admis cererea administratorului Staţiunii despre dreptul de gestiune asupra terenurilor. Ministerul Agriculturii, ÎS Cadastru și SA Parcul de Autobuze din Bălți au contestat decizia respectivă la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, la 9 iulie 2014, încheierea lui Ciugureanu a fost casată, iar dosarul a fost trimis la rejudecare.

Magistratul Ciugureanu a ignorat prescripțiile Curții Supreme de Justiție și a admis din nou, la 24 noiembrie 2015, cererea de transmitere a terenurilor în gestiunea Stațiunii Tehnologico-Experimentale Codrul. La 16 martie 2016, Curtea Supremă de Justiție a casat, pentru a doua oară, hotărârea adoptată de Ciugureanu. Dosarul a fost transmis din nou la rejudecare. Cu toate acestea, Ciugureanu a rămas pe aceleași poziții.

La 14 decembrie 2016, Curtea Supremă de Justiție a casat, pentru a treia oară, încheierea adoptată de Ciugureanu. „Curtea de Apel Chișinău a emis o încheiere neîntemeiată, incompatibilă cu standardele legalității și temeiniciei unui act judecătoresc”, se menționează în decizia Curții Supreme de Justiție.

Între timp, în vizorul procurorilor a ajuns şi fiul magistratului, Alexandru Ciugureanu, cercetat penal pentru escrocherie. Acesta a fost arestat în martie 2017, în urma unei încheieri a magistraţilor Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, după ce procurorii au găsit dovezi că ar fi implicat în schema de acaparare a terenurilor de la Codrul. În urma unei decizii emise de Ciugureanu la 7 mai 2015, terenul cu suprafața de 1,14 hectare, care aparținea Stațiunii Tehnologico-Experimentale, a trecut la compania Helexen-Group, ai cărei beneficiari sunt Alexandru Ciugureanu și Oleg Alexa, președintele comitetului creditorilor stațiunii. În aprilie  2017, Mihail Ciugureanu a depus cerere de demisie din sistemul judiciar.

Mihail Ciugureanu a fost vizat şi într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, care a dezvăluit schemele prin care mai multe terenuri din zone centrale ale Chișinăului au ajuns în mâini private. Venit în 2001 de la Soroca, Ciugureanu a depus o cerere la Primărie, solicitând, în baza Legii cu privire la statutul judecătorului, să îi fie repartizat un teren pentru a-și construi o casă. Pentru că Primăria a respins solicitarea, invocând lipsa de fonduri, peste şapte ani, la 9 iunie 2008, magistratul a depus o cerere la Curtea de Apel Chișinău, adică în instanța în care lucra. Astfel, Curtea de Apel Chișinău a obligat Primăria să îi repartizeze un teren.

La 23 mai 2012, judecătorul a depus la Curtea de Apel Chișinău o altă cerere, prin care a solicitat schimbarea ordinii de executare a hotărârii, argumentând că Primăria tergiversează aprobarea proiectului privind repartizarea terenului. În baza acestor considerații, el a solicitat emiterea unei încheieri prin care să rezolve totul: solicitarea atribuirii lotului fără a mai aştepta decizia Primăriei, înregistrarea dreptului său de proprietate la Agenţia Cadastru şi încasarea preţului nominal al terenului din contul său, preț calculat conform legislaţiei.

Julieta Savițchi

CIJM

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker