Social

„Statul susţine persoanele în dificultate în măsura posibilităţilor”

Între timp oamenii se ajută unii pe alţii

În continuarea dezbaterilor publice la tema „Cum să crești un copil în Republica Moldova dacă ești mamă solitară”, redacţia i-a propus şefului Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Rezina Boris Artin să comenteze problema abordată de autoarea articolului publicat în CUVÂNTUL, nr. 34 din 15 septembrie c. Iată ce ne-a relatat dumnealui:

– Statul susţine persoanele în dificultate în măsura posibilităţilor. La Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei a Consiliului Raional Rezina sunt luate în evidență 548 de familii numeroase (cu 3 și mai mulți copii), 449 de familii incomplete (fără un părinte), 582 de familii cu copii socialmente vulnerabile, 451 de familii în care unul sau ambii părinți sunt plecați peste hotare. În 256 de familii se află copii  în situații de risc. La fel, se află la evidență 161 de copii cu dizabilități.

Colaboratorii direcției noastre vizitează aceste familii, străduindu-se să atenueze cât de cât suferințele sufletești ale cetățenilor și, în primul rând, ale copiilor ajunși în dificultate. Astfel, aceste familii și persoane beneficiază de prestații sociale, așa cum este ajutorul social, care are scopul de a asigura un venit lunar minim garantat pentru familiile defavorizate. O altă prestație este ajutorul material, care se acordă de către Direcția AS și PF în mărime de până la 500 de lei. La fel, consiliul Fondului local de susținere socială a populației acordă o dată în an, în cazuri excepționale, un ajutor material în mărime de până la 2000 de lei. Acest ajutor se acordă pentru procurarea produselor alimentare, articolelor pentru igienă personală, tratament medical, etc.

În cadrul direcției noastre mai funcționează Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii, care acordă ajutor material unic de până la 3000 de lei destinat pentru procurarea unor bunuri materiale necesare ameliorării situației de îngrijire a copilului.

Aceste  ajutoare se acordă în mod individual familiilor sau persoanelor ajunse în dificultate și care, conform deciziilor comisiilor respective, întrunesc cerințele regulamentelor respective și numai după adresarea acestora către Direcția AS și PF a CR Rezina”, a spus Boris Artin.

*    *    *

În numărul precedent, o altă mamă, Ala Rusu din Tarasova, în acelaşi context, întreba: „Cum să cresc 8 copii cu o mie de lei?”

La Primăria Solonceni ne-au confirmat că situaţia familiei Rusu este complicată. „Doi copii sunt maturi şi lucrează, capul familiei a fost şi peste hotare, încearcă să găsească surse de venituri şi nemijlocit în sat, în anul curent familia a beneficiat de câteva ajutoare sociale (în aprilie – 3404 lei, în mai şi iunie – câte 2913 lei, la 1 septembrie – 1050 de lei), dar oricum starea materială a familiei rămâne una complicată mai ales că mezinii, 2 gemeni, au nevoie de îngrijire medicală specifică şi aceasta necesită cheltuieli mari”, ne-a relatat primarul Valeriu Palii, adăugând că Primăria nu dispune de posibilităţi de a susţine material familiile social-vulnerabile, iar asistenţa socială face ceea ce-i permite legislaţia în vigoare.

*    *    *

Familiei Rusu i-au întins o mână de ajutor oameni cu inimă mare din Rezina.

Dna Galina Davâdic, şefa Bibliotecii Publice Raionale „M.Eminescu” a postat pe reţelele de socializare următoarea informaţie:

„Am scris ceva timp în urmă despre familia cu 8 copii din satul Tarasova şi Sergiu Lupaşcu a creat un eveniment despre colectarea unor lucruri necesare acestei familii, prima etapă – până sâmbătă, 7 octombrie, când urma să le donăm familiei.

După cum am stabilit cu mămica, Ala Rusu, și cu Sergiu Lupașcu, ne-am întâlnit dimineață la bibliotecă, unde mămica, împreună cu fiica Tatiana, ajutate de Sergiu Lupașcu, care a venit şi de data aceasta cu pachete pline-pline, au selectat hăinuțe pentru ceilalți copii.

Am discutat cu dna Ala și am înţeles că hainele copiii le poartă unul de la altul, nu este problema cea mai mare la ei… Mi-a plăcut că erau foarte îngrijite, îmbrăcate curat și mama și fiica, ceea ce înseamnă că este o mamă grijulie, cu responsabilitate, dar sărăcia îi pune la pământ. Problema cea mai mare este mâncarea – de fiecare dată îi este teamă că nu o să aibă mâncare pe a doua zi…

Am înţeles că nici veselă și tacâmuri nu prea au, pentru că cineva a adus niște cănuţe, lingurițe, furculițe și dna Ala a luat toate cănuțele (erau vreo 5), iar lingurițe de ceai a luat fix atâtea câte nu le ajungeau – ca să aibă fiecare copil, căci au două şi ei deseori se „ciondănesc” cine primul s-o folosească…

Eu, parcă presimțind situaţia, am intrat la un magazin și am luat produse: crupe diverse, paste, biscuiți, bomboane, etc. și pe câteva zile mămica va avea ce să gătească, dar în continuare rog cei care au posibilitate să ajute familia Rusu cu produse alimentare – s-o ajute…

Fiica Tatiana și-a ales şi o pereche de cizme de iarnă, cam mari, dar a zis că dacă îi vor veni uneia dintre surori  – le va ceda. Şi-a mai ales  acuarelă, caiete, creioane, dar și câteva cărți, pe care și le-a rezervat din prima și mi-a zis că și-ar mai dori cărți cu povești și numaidecât ilustrate frumos – este elevă în cl. I.

Cred că cei care au adus donații se vor bucura că au fost de ajutor cuiva… Mulţumim donatorilor noi: Liuba Popovici-Grosu, Dumitriţa Iurcu-Думитрита Казак, dar și Natalia Vitenco, care a venit cu încă o donație, în special încălțăminte pentru Costel Duca.

Dacă cineva dorește ceva informații – ne contactați și, totodată, dacă cineva cunoaște familii care au nevoie de suportul nostru, ne anunțați și noi îi vom ajuta”, scrie dna Galina Davâdic pe facebook.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker