Moldova+ Sănătate

Medicina la sate: fără medici de familie şi cu diagnoze stabilite la telefon

Constantin Țațu este trecut demult de vârsta de pensionare. Trăiește în satul Chioselia, raionul Cantemir, iar de mai bine de un an face naveta la spitalele din Chișinău când are probleme de sănătate.

Constantin Țațu, pensionar, locuitor al satului Chioselia, raionul Cantemir, se deplasează la Chișinău ori de câte ori are probleme de sănătate (12 august, 2017, editare poză: Igor Rotari)

  Spune că până ajunge la medicul de familie, care este responsabil de această localitate, poate să moară. Medicul de familie vine la Chioselia doar vinerea.

  Programările la medicul de familie sunt o mare bătaie de cap pentru localnici. Din cauza numărului mare de pacienți la un singur medic de familie, oamenii spun că ajung la verificări doar fiind în stare gravă sau când sunt luați de ambulanță și duși la spital.

  În aceste condiții unii localnici nici nu văd rostul să apeleze la medicul din sat, ei pleacă direct la Chișinău, chiar dacă sunt nevoiți să plătească toate serviciile medicale, pentru că nu au îndreptare de la medicul de familie. Oamenii spun că până obțin toate îndreptările îi ajunge moartea din urmă.

 

 

 

  Chioselia este una dintre cele 12 localități care aparține Centrului de Sănătate Baimaclia, raionul Cantemir. Centrul deservește peste 11 mii de oameni. Sunt doar doi medici de familie care fac față unui număr atât de mare de pacienți, Elena Olteanu, șefa Centrului de Sănătate Baimaclia și Elena Ivanschi în vârstă de 67 de ani, care este în continuare în funcție.

 

 

 

  În laboratorul de la Centrul de sănătate Baimaclia se pot face cele mai simple analize, cum ar fi analiza generală a sângelui, analiza urinei. De asemenea, este determinat nivelul de glucoză și colesterol în sânge. Pentru celelalte investigații, Centrul are contract cu spitalul raional Cantemir sau Centrul Republican de Diagnosticare Medicală din Chișinău. Dar, în aceste cazuri, oamenii sunt nevoiți să se deplaseze cu transportul public sau personal fie la Cantemir, fie la Chișinău, adică la o distanță de 30 km sau 140 km.

  Deși există condiții de muncă, starea drumurilor, lipsa apei centralizate, a gazului natural, lipsa unor activități pentru familie și copii îi fac pe tinerii specialiști să stea cât mai departe de localitățile rurale din R. Moldova.

 

 

 

  Lipsa medicilor de familie face dificilă și activitatea spitalelor. Directorul medical de la spitalul raional din Cantemir Mariana Răcilă spune că 90% din cazurile de adresare la spital sunt de urgență, pentru că oamenii se adresează tardiv la medic. Ceea ce putea fi prevenit dacă oamenii ar merge la medicul de familie, se acutizează și devine cronic.

  Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, asigurarea cu medici de familie în regiunea de sud a țării constituie 3,5 la 10 mii locuitori, în regiunea de nord — 4,55 la 10 mii locuitori, iar la centru — 3,9 la 10 mii locuitori.

 

 

 

  În aceste condiții, medicii spun că o reformă a sistemului de sănătate, a spitalelor este absolut necesară, însă nu în forma în care a fost propusă de Ministerul Sănătății prin crearea de spitale regionale ca urmare a comasării spitalelor existente.

  În prezent, la spitalul raional Cantemir sunt 165 de paturi. Dacă ar fi fost implementă reforma spitalicească propusă de Ministerul Sănătății, atunci acest spital ar fi rămas doar cu 50 de paturi. Asta în condițiile unei lipse acute de medici și a unei populații îmbătrânite și tot mai bolnave.

Infograficul prezintă situația la zi în spitalul raional Cantemir, în ceea ce privește lipsa medicilor

La moment, spitalele raionale din țară au declarat vacante peste 300 de locuri pentru medici. Cele mai multe funcții vacante sunt pentru anesteziologi-reanimatologi, interniști și medici de familie.

Ala Nemerenco, expertă internațională în sisteme de sănătate, fostă expertă a Organizației Mondiale a Sănătății, Biroul Europa

  Experta internațională în sisteme de sănătate, fostă consilieră a fostului ministru al Sănătății din România, fostă expertă a Organizației Mondiale a Sănătății, Ala Nemerenco, susține că pentru R. Moldova ar fi necesare 2–3 spitale regionale, dacă ne raportăm la numărul populației.

”Serviciul spitalicesc din Moldova are nevoie de o cartografiere urgentă a serviciilor pe care le prestează care ar permite, în urma unei analize, transferarea și concentrarea în câteva spitale (maxim 3) regionale a celor specializate, majoritar planificate și care necesită modernizare urgentă.

  Celelalte servicii cum ar fi cele de urgență generală, geriatrice, paliative, unele maladii cronice pot rămâne în spitalele locale pentru a fi mai accesibile, deci mai aproape de pacienți și populație. Spitalele trebuie să devină instituții sigure și să câștige lupta cu boala prin calitatea înaltă a serviciilor sale, dar nu prin numărul de spitale învechite”, a menționat Ala Nemerenco.

 

 

  Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei nu a răspuns solicitării noastre de a veni cu o reacție în ceea ce privește reforma spitalicească. 

Jurnalistă: Elena Robu

Cameraman, editor de imagine: Sergiu Dobândă

Editare poze: Igor Rotar

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker