EvenimenteOrhei

Biblioteca Vie, moment de adevăr și confesiune la Orhei

Un grup de tineri de la Centrul de Tineret Orhei, inițiatori ai proiectului Tinerii Ambasadori pentru Pace din Orhei, au organizat o întâlnire cu reprezentanți ai comunităților persoanelor cu dizabilități, minorităților sexuale, religioase etc., astfel ca ei să aibă curajul să-și povestească istoria vieții.

Liliana Cicală, șefa Centrului de Tineret Orhei, a relatat că a fost nevoie de o anumită perioadă de pregătire pentru ca invitații să povestească în fața publicului despre ceea ce până acum cunoştea doar un cerc restrâns de persoane:

”Am conceput istoria de viață a fiecărui om precum o carte vie. E important ca la asemenea întâlniri să fie prezenți şi cei care doresc să citească Cărți Vii, adică să intre în dialog cu oameni curajoși și să-i înțeleagă. Am invitat 20 asemenea persoane, dar au venit numai șapte. Sperăm să mai facem întâlniri și cu ceilalți. Biblioteca Vie funcționează ca o bibliotecă obișnuită, cititorii vin și împrumută cărți pentru a le citi – cărțile din această bibliotecă sunt OAMENI! Oameni discriminați, cu drepturi lezate, etichetați și adesea neacceptați de societate. Oameni curajoși, care au decis să povestească adevărul din spatele cortinei. Să ne demonstreze că etichetele sunt doar pentru haine”, a menționat Liliana Cicală.

Atmosferă de bunăvoinţă, înţelegere şi empatie în cadrul întâlnirii.

Părintele Vadim Cristea, monah la Mănăstirea Curchi, prezent la eveniment, a menționat că aceste întâlniri sunt binevenite: „Biblioteca Vie își propune să promoveze res-pectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni. În cadrul bibliotecii am avut prezenţi 7 oameni cu istorii diferite: persoană cu deficiențe de vedere, călugăr, persoană cu dizabilități locomotorii, lesbiană, gay, mamă a doi copii cu necesități speciale, jurnalistă discriminată. Astfel, Biblioteca Vie ne permite tuturor să intrăm într-un dialog cu persoane, pe care le consideram inaccesibile și diferite. Toți suntem egali și e important să înțelegem asta”, a remarcat părintele.

”Ne-am dorit să cultivăm toleranța, înțelegerea, empatia, bunătatea și pacea. A fost un experiment care a reușit”, a menționat Rodica Chicuș, responsabilă pentru mass-media la Centrul de Tineret Orhei.

Proiectul Biblioteca Vie este implementat de către grupul de inițiativă Tinerii Ambasadori pentru Pace în cadrul Programului de Granturi Mici 2019, organizat de Fondul pentru Tineri Orhei cu suportul financiar al Consiliului Raional Orhei și al Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Ion Cernei

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker