Apropo

Halal de asemenea curte!

Am în vedere curtea noastră constituțională, care în ultimul timp nici la categoria de bojdeucă nu prea poate pretinde, nu tocmai la cea de curte sau palat.

Această Curte Constituțională, încălcând buchia Constituției Republicii Moldova, care stipulează prin art. 134, al. 3 „Curtea Constituțională … garantează responsabilitatea statului față de cetățean …”, a creat o criză politică de proporţii.

Conform art.135 al Constituției, una din principalele atribuții ale Curții Constituționale este interpretarea Constituției. Poate pentru că nu am studii juridice nicidecum nu pot înțelege, cum această Curte interpretează Constituția? Mi se pare că s-a cam încâlcit în timp (zile, luni etc.) și momente.

Art. 62 din Constituție, care se numește Validarea mandatului de deputat, fixează că, la propunerea CEC, Curtea Constituțională hotărăște validarea mandatului de deputat sau ne validarea lui. Aceasta înseamnă că se legiferează legalitatea mandatului fiecărui deputat în parte, adică la singular. Ceea ce încă nu înseamnă formarea Parlamentului funcțional, care ar fi capabil să formeze Guvernul și să adopte legi. Aceasta se va întâmpla doar după întrunirea Parlamentului, care se convoacă de către „… Președintele Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri”.

În condițiile actualei situații constatăm:

  1. Alegerile parlamentare au avut loc la 24 februarie 2019.
  2. Validarea mandatului de deputat s-a făcut la 9 martie 2019.
  3. Parlamentul s-a întrunit în prima şedinţă la 21 martie 2019.

Deci, actualul Parlament al Republicii Moldova s-a întrunit și a devenit funcțional la 21 martie 2019. Logic, anume de la această dată, 21 martie 2019, are putere juridică art. 85 Dizolvarea Parlamentului, care prin alineatul 1 stipulează: „În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”.

Simpla logică sau, în cazul nostru, ‘mintea trează a moldoveanului de pe urmă’, ne dă de înțeles că nu puteau deputații abia validați la 9 martie curent să formeze Guvernul sau, cu atât mai mult, să adopte legi. Această clauză a intrat în vigoare după convocarea Parlamentului, adică începând cu 21 martie 2019.

Și încă una: unde găsiți în acest art. 85 că 3 luni înseamnă 90 de zile? O lună calendaristică are atâtea zile cât au hotărât la momentul lor Cezar și August. Chiar judecătorii noștri constituționali își închipuie că sunt mai presus ca aceștia?!

Eu sunt de părerea că aceste 3 luni se împlinesc la 20 iunie 2019.

Poate că și avea dreptate cel ce spunea: Dumnezeu să te păzească de judecata (constituțională) moldovenească.

Ion Perciun

 

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker