Apropo

Paharul neîncrederii s-a umplut…

Cu siguranță, aceste zile de iunie 2019 vor intra în istorie. Toate au pornit de la încercarea de a forma o ecuație de guvernare care părea neverosimilă. Deci anticipatele păreau inevitabile. Discuțiile între PSRM și Blocul ACUM intraseră pe linie moartă și ne așteptam ca până la urmă PSRM să coalizeze cu PD. Apariția ecuației PSRM-ACUM a fost o surpriză pentru toți, dar cel mai mult, probabil, au fost șocați cei de la PD! Dovadă reacţia lor: se zbat cu atâta încrâncenare de parcă i-ar înțărca forțat! 

Un fost primar din raionul Orhei îmi spunea că PSRM și Partidul Șor de fapt sunt nişte aripi ale PDM, numai că se află în alte buzunare ale pantalonilor lui Plahotniuc. Iar Blocul ACUM, în opinia interlocutorului meu, nu ar avea nicio şansă de câştig.

Ceea ce a fost duminică la Chișinău întrece orice imaginație, mai ales faza cu bieţii curcani cu picioa-rele legate şi aruncaţi ca nişte pietre peste gardul Președinției. Aşa cruzime puteau să demonstreze numai nişte oameni cu intelect de peșteră.

Dar metamorfoza cea mai interesantă s-a produs pe rețelele sociale! Dacă câteva luni la rând facebook-ul era albastru-roșu din cauza culorilor PD-ului, apoi duminică și luni culorile respective parcă le-ar fi lins vaca! A încercat o adeptă înfocată din Telenești să prezinte un like cu fostul partid de guvernământ, că s-a ales momentan cu peste 40 de comentarii acide!

În genere reacția raionului Telenești față de cele întâmplate la Chișinău a fost cam inertă. Un primar mi s-a plâns că nu are timp pentru plimbări la Chișinău, dar nici pe cine trimite încolo, fiindcă sâmbătă lumea are de prășit. Altul mi-a arătat un disc de plastic dat de doctori chipurile pentru măsurarea nivelului de radon (!) în casă, în care se putea observa ceva ca un chip, recunoscând că se teme că nu fie  un ”gândăcel” pus pentru înregistrarea convorbirilor. Cea mai mare râvnă au demostrat-o reprezentanții Partidului Șor, care, în fața pieței, au încercat să recruteze oameni pentru a-i duce la Chișinău, propunându-le câte 500 de lei pentru zi și încă 500 de lei pentru cei care vor rămâne acolo  peste noapte.

În schimb la Orhei autobuzele roșu–orange au dus lumea cu nemiluita, mai ales din cartierul Lupoaica. Angajații întreprinderilor municipale tot au participat la show-ul din mijlocul Chișinăului, angajații Consiliului Raional și ai unor primării – la fel.

Luni, un cititor din Echimăuţi, raionul Rezina, ne-a informat că reprezentanţii PDM le propun foştilor participanţi la războiul din Afganistan şi cel de la Nistru câte 50 de euro pentru o zi şi o noapte “de protest” la Chişinău.

Nu sunt adeptul unor partide, nici statutul de jurnalist nu-mi permite să țin parte cuiva dintre ele. Greu de spus cum vor evolua relațiile între blocul ACUM și PSRM, dar paharul neîncrederii faţă de PDM pare că s-a umplut.

Politicienii noștri nu înțeleg că o guvernare bună este cea de scurtă durată, când guvernanţii pleacă cu fruntea sus, convinși că au făcut ceva pentru țară.

 Ion Cernei                                                                                  

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker