Politic

Trei zile care au cutremurat Moldova

Mijloace de transport aşteptând în dimineaţa zilei de duminică, 9 iunie, să ducă oameni la protestele de la Chişinău. 

V

ineri, 7 iunie, în Republica Moldova încă nu era clar: fracţiunile parlamentare vor reuşi să formeze o majoritate, să aleagă organele de conducere ale Parlamentului şi să formeze un nou Guvern, ori vor fi alegeri anticipate. După-amiază, PDM a adus organizat oameni din raioanele republicii la un protest care s-a desfăşurat în apropierea Parlamentului. Cerinţele: stabilitate şi neadmiterea alegerilor anticipate.

Î

n acelaşi timp, Consiliul politic al PSRM s-a întrunit în şedinţă, iar apoi reprezentanţii formaţiunii au mers la negocieri cu fracţiunea PDM.

S

âmbătă dimineaţă, 8 iunie, preşedintele Igor Dodon declară că nu va semna decretul de dizolvare a Parlamentului, pentru că nici o prevedere constituțională nu-l obligă să facă acest lucru, concretizând că partidele parlamentare “mai pot și astăzi să negocieze” şi că dânsul a invitat pentru discuții, la ora 11.00, ambasadorii UE, Federației Ruse și SUA.

L

a  ora 11.00, deputații Blocului ACUM și ai Partidului Socialiștilor anunţă că, începând cu ora 12.30, convoacă ședința Parlamentului. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că la ședința Parlamentului sunt invitați ambasadorii statelor acreditate la Chișinău.

Î

ntre timp Curtea Constituțională anunţă într-un comunicat, că formarea Guvernului trebuia să se încheie pe 7 iunie, pentru că termenul de trei luni sau 90 de zile, în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor, 9 martie.

P

artidul Socialiștilor consideră că decizia Curții Constituționale pri-vind data limită de formare a Guvernului este o tentativă de uzurpare a puterii în stat, declară într-o postare pe Facebook secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, menționând că „fracțiunea PSRM, în deplină componență, 35 de deputați, se află în Parlamentul Republicii Moldova pentru a continua discuțiile cu Blocul ACUM în vederea depășirii crizei politice”.

O

ra 12.00. PDM convoacă o conferinţă de presă, în cadrul căreia vicepreședintele partidului, Andrian Candu cere demisia președintelui Igor Dodon, motivând că, în timpul discuțiilor cu democrații, Igor Dodon ar fi înaintat mai multe condiții, iar cea mai gravă este cea legată de federalizarea Republicii Moldova, care înseamnă trădarea țării, mai adăugând că democrații vor organiza acțiuni de protest.

O

ra 13:03. Președintele țării, Igor Dodon, susține că asupra sa sunt exercitate presiuni pentru a semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi ca să-și dea demisia din funcție. Dânsul a mai menţionat că „democrații pregătesc mai mute acțiuni, montează mai multe filmulețe”, că atât el, cât și familia sa încep să fie atacați, inclusiv se pregătesc dosare penale. Cât ține de condițiile pe care le-a prezentat Andrian Candu, precum că el le-ar fi înaintat Partidului Democrat, Igor Dodon a spus că, de fapt, aceste propuneri au fost transmise de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, acum doi ani, la adresa Federației Ruse „pentru a-i închide dosarele penale”.

P

rocuratura Generală dezminte informațiile despre „pretinse cauze penale pornite în privința unor parlamentari și eventuale rețineri ai acestora”. Într-un comunicat de presă, instituția califică aceste informații ca fiind „false”.

 

Ș

edința Parlamentului a început în semi-întuneric, prezenți fiind 26 de deputați ai Blocului ACUM și 35 de deputați socialiști, de asemenea ambasadori, printre care șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, dar și ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov.

L

idera Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanâi, este aleasă președintă a Parlamentului Republicii Moldova. La votare au participat 57 de votanți, pentru candidatura Zinaidei Greceanâi au votat 56 de deputați.

Î

n continuare au fost numiți în funcție trei vicepreședinți: Ion Ceban de la Partidul Socialiștilor, Mihai Popșoi de la Partidul Acțiune și Solidaritate și Alexandru Slusari de la Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Apoi a fost constituit Biroul permanent al Parlamentului, reprezentat de parlamentari din fiecare fracțiune. În scurt timp Biroul permanent s-a convocat în şedinţă pentru a discuta componența celor zece comisii permanente.

 

A

ndrian Candu, declară într-o conferinţă de presă că deciziile Parlamentului sunt ilegale pentru că există Constituția și hotărârile Curții Constituționale, care a decis că Parlamentul trebuie dizolvat. Potrivit lui, cei care vor încerca să pună în aplicare deciziile luate în Parlament, vor răspunde în fața legii. A.Candu mai menţionează că sunt mari semne de întrebare în privința legalității și legitimității PSRM, dar și a alegerilor din 24 februarie. „Vom solicita instituțiilor specializate să investigheze aceste cazuri”, a spus democratul.

 

D

eputații democrați, Sergiu Sârbu și Vladimir Cebotari, au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită anularea tuturor actelor votate în Parlament, adoptate „pe data de 8 iunie 2019, după expirarea termenului constituțional de trei luni (90 de zile)”. La scurt timp CC declară neconstituționale actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputații Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 și ulterior.

C

u 61 de voturi Parlamentul acordă vot de încredere Guvernului în frunte cu Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, în următoarea componenţă: viceprim-ministru și ministrul Afacerilor Interne – Andrei Năstase; viceprim-ministru pentru reintegrare – Vasile Șova; ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Nicolae Popescu; ministra Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Georgeta Mincu; ministrul Apărării – Pavel Voicu; ministrul Economiei și Infrastructurii – Vadim Brânzan; ministra Educaţiei, Culturii și Cercetării – Liliana Nicolăescu-Onofrei; ministra Finanţelor – Natalia Gavrilița; ministrul Justiţiei – Stanislav Pavlovschi; ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Ala Nemerenco.

În luarea sa de cuvânt, susținută înainte de vot, Maia Sandu a prezentat trei priorități ale guvernului pe care îl va conduce: „scoaterea Republicii Moldova din captivitate, scoaterea țării din izolare internațională și crearea condițiilor pentru asigurarea reală a bunăstării cetățenilor”.

M

embrii cabinetului de miniștri au depus  jurământul chiar în sediul Parlamentului.

Președintele a semnat decretul de numire a Maiei Sandu în funcția de premier, precizând că a procedat aşa „în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare”.

Cu 61 de voturi ai deputaților prezenți la ședință, Parlamentul a adoptat proiectul de hotărâre privind recunoașterea Republicii Moldova ca „stat capturat”. „Regimul Plahotniuc este cea mai sinistră filă a istoriei Republicii Moldova, după războiul de la Nistru”, a spus Andrei Năstase.

P

reședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, declară într-un briefing de presă, că „ceea ce au făcut astăzi, 8 iunie, Igor Dodon, PSRM și Blocul ACUM este o evidentă lovitură de stat”, aceștia „au încălcat delibe-rat Constituția și hotărârile Curții Constituționale”.

Ș

edința Parlamentului din 8 iunie s-a încheiat după ora 20.30. În cadrul acesteia, cei 61 de deputați PSRM și ACUM au votat mai multe inițiative legislative.

Parlamentul a decis că șeful statului are dreptul să numească directorul instituției de pază și protecție. De asemenea unanim au fost votate hotărârile privind demiterea directorului Centrului Național Anticorupție şi a directorului Serviciului de Informații și Securitate.

L

a scurt timp după ce a fost sesizată de deputații Partidului Democrat, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului de numire în funcția de președintă a legislativului a Zinaidei Greceanâi. De asemenea, au fost declarate neconstituționale actele legislative adoptate pe 8 iunie de către deputații ACUM și PSRM.

 

Reacţii externe la evenimentele de la Chişinău

Uniunea Europeană a luat act de deciziile adoptate ieri în Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formare a coaliției de guvernare. Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu Guvernul creat legitim și democratic, în baza angajamentelor reciproce față de implementarea reformelor și respectarea principiilor fundamentale stipulate în Acordul de Asociere”, se spune într-o declarație oficială din partea vicepreședintei Comisiei Europene și Înalta Reprezentantă a UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Federica Mogherini, și a Comisarului European pentru Politică de Vecinătate, Johannes Hahn.

A

mbasada Federației Ruse la Chișinău cheamă forțele politice din Republica Moldova să nu admită destabilizarea situației din Moldova.

„Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție viabilă și de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă și dezvoltarea durabilă a Moldovei în conformitate cu normele generale democratice”, menționează misiunea diplomatică pe pagina sa de Facebook

U

lterior R. Moldova a mai primit două mesaje din exterior: de la Departamentul de Stat al SUA și de la Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Statele Unite au cerut „reținere” și „acord asupra unui dialog politic”, precum și „respectarea voinței poporului”. Jagland a venit cu un mesaj mai tăios: „Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare. (…) Cer avizul urgent al Comisiei de la Veneția”.

D

upă reacții din partea UE, Consiliul Europei și Departamentul de Stat al SUA, luni dimineață a fost publicată și reacția OSCE la criza politică din R. Moldova. Președinția OSCE a cerut „tuturor forțelor politice din Republica Moldova să depășească criza politică actuală prin dialog”.

C

anada este îngrijorată de situația politică din Republica Moldova. Totul în contextul hotărârilor Curții Constituționale din ultimele trei zile. Ambasada Canadei în Republica Moldova cu sediul la București a transmis că statul privește cu rezerve deciziile curții și încurajează toate partidele și instituțiile politice să se angajeze în dialog pentru a ieși din „impas”.

M

inisterul ucrainean de Externe a anunțat că Ucraina este gata să ofere Republicii Moldova asistență în rezolvarea problemelor existente.

M

inisterul Apărării al R.Moldova anunță că armata nu se va implica în criză și va rămâne în afara jocurilor politice, în contextul celor întâmplate în aceste zile la Chișinău.

Ş

eful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, a declarat la TV8 că refuză să se subordoneze noului ministru de Interne, Andrei Năstase. „Noi reacționăm la legislația în vigoare și la normele constituționale”. „Ministrul meu este ministrul Jizdan”, a precizat șeful IGP.

P

rimăria or. Taraclia, Consiliul municipal Cahul, alte autorităţi locale, inclusiv Primăria Sărătenii Vechi, Teleneşti și consilieri locali au declarat că susțin noul Parlament și Guvern.

9

iunie. Parlamentul declară Guvernul Filip în afara legii.

D

emocraţii orga-nizează proteste la Chişinău. Mai multe persoane din Rezina şi Teleneşti au telefonat la CUVÂNTUL, declarând că administraţiile subordonate PDM ale unor întreprinderi, dar şi autorităţile locale obligă angajaţii instituţiilor bugetare să meargă duminică la protestele din capitală, în caz contrar promiţându-le reţinerea salariului sau chiar concedierea, fapt care i-a impus pe mulţi să se conformeze indicaţiilor. Potrivit surselor noastre, care au solicitat anonimatul, de la Rezina la Chişinău au plecat 23 de microbuze şi un autocar, dar care nu erau pline, iar de la Şoldăneşti – 28 de microbuze. o bună parte din pasageri, ajungând în capitală, şi-au căutat de treabă la piaţă, prin magazine etc. Dar raionul Rezina a fost reprezentat la proteste şi de democraţi activi, inclusiv deputata Eleonora Graur, care a luat cuvântul în faţa mulţimii, declarând: “Vă asigur că noi vom lupta în continuare ca în Moldova să fie stabilitate și viitor luminos. Vreau să mă adresez către cei care au votat PAS şi DA, PSRM: Maia Sandu a vândut țara pentru funcția de prim-ministru. PDM nu este așa. Noi nu ne dorim funcții. Vreau să vă asigur că noi vom face tot ca în Moldova să existe stabilitate”.

M

anifestanții adunaţi în Piața Marii Adunări Naționale să susțină Partidul Democrat au votat o declarație prin care au cerut demisia președintelui Igor Dodon și alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.

Ei au mers la Preşedinţie pentru a înmâna Declaraţia, iar ajungând acolo, au aruncat peste gardul înalt al instituţiei 5 curcani vii cu picioarele legate. Acest act de nemaipomenită şi inutilă cruzime faţă de păsări a stârnit indignarea şi nedumerirea internauţilor.

O

doamnă din Rezina a sesizat luni redacţia CUVÂNTUL-ui, declarând că reprezentanţii PDM, prin angajarea celor 23 de microbuze şi un autocar să transporte manifestanţi la Chişinău în ziua de duminică, 9 iunie, au paralizat activitatea transportului public. Dânsa ne-a relatat indignată că a fost nevoită să angajeze un taxi pentru a se întoarce de la Măgdăceşti, comportând astfel cheltuieli suplimentare.

„Trebuie de făcut o Lege, care să le interzică tuturor celor ce organizează fel de fel de manifestaţii la Chişinău să perturbeze activitatea normală a transportului public. Să-şi caute ei cu ce să se deplaseze, nu noi, cei mulţi”, se indigna un bărbat din Solonceni, care la fel ne-a telefonat la redacţie.

P

avel Filip, în calitate de președinte interimar, a anunțat că dizolvă Parlamentul și că urmează ca alegerile anticipate să se desfășoare pe 6 septembrie. Filip a preluat interimatul președinției în baza unei decizii de duminică dimineață a Curții Constituționale.

P

arlamentul (deputații PSRM şi ACUM) adoptă o declaraţie prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare PD şi declară în afara legii Guvernul precedent condus de Pavel Filip. Deputații au făcut și două amendamente la document, prin care au declarat deciziile Curții Constituționale ca fiind ilegale și au sesizat organismele internaționale despre ilegalitățile care au loc la Chișinău.

P

latforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic condamnă deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile și îi cere „să revină în albia legalități”. Totodată, cele 86 de ONG-uri îndeamnă toți judecătorii constituționali să își dea demisia. „Curtea Constituțională a interpretat termenul de 3 luni de la care Președintele țării poate dizolva Parlamentul ca echivalând cu 90 de zile, deși orice termen exprimat în luni, potrivit regulii juridice generale, echivalează cu luna calendaristică. De facto, prin această interpretare, termenul în care Parlamentul poate vota legi și numi Guvernul a fost redus de la 9 iunie la 7 iunie 2019. Decizia Curții Constituționale a fost emisă spre sfârșitul zilei de lucru de 7 iunie 2019, adică chiar în ziua în care, potrivit Curții, a expirat acest termen. Curtea Constituțională fusese sesizată cu privire la această chestiune încă la 22 mai 2019 cu solicitarea ca sesizarea să fie examinată cu prioritate”, explică reprezentanții societății civile.

„De asemenea, Curtea a interpretat dreptul Președintelui țării de dizolvare a Parlamentului drept obligație, fără să analizeze dacă au fost întrunite celelalte condiții impuse de Constituție (consultarea fracțiunilor parlamentare) pentru dizolvarea Parlamentului. Pe parcursul zilei de 8 iunie 2019, Curtea Constituțională a emis două hotărâri, declarând neconstituționale hotărârile Parlamentului de alegere a președintelui Parlamentului și de nominalizare a primului ministru. Hotărârile au fost emise în mai puțin de o oră de la adoptarea actelor în cauză, care încă nu fusese semnate și publicate. Niciun judecător independent nu poate anula un act pe care nu îl are în fața sa. Mai mult, hotărârile Curții Constituționale din 8 iunie 2019 au fost adoptate fără audieri și fără consultarea autorităților, cerințe impuse chiar de Codul Jurisdicției Constituționale”, precizează aceștia.

Z

ece iunie. A avut loc o nouă şedinţă a Parlamentului, la care a fost votată componenţa unei comisii de anchetă privind investigarea furtului miliardului, membrii căreia vor avea acces şi la raportul Kroll 2.

Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, a declarat în cadrul ședinței Executivului că informațiile care apar în presă cu privire la presupusul vot pentru federalizarea Republicii Moldova sunt o speculație.„Guvernul nu are o altă datorie decât cea a propriilor cetățeni. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a le îndeplini. Există multe speculații, dar reiterez că obiectivul de dezoligarhizare a țării a stat la baza votului comun. Moldova devenise un stat izolat internațional, unde domnea corupția, sărăcia și teroarea din cauza unui partid cu apucături autoritare și a unui dictator ieșit din minți”, a spus Maia Sandu.

V

icepremierul rus Dmitri Kozak a declarat, într-un interviu pentru publicația rusească Kommersant, că propunerea de federalizare a R. Moldova a venit din partea Partidului Democrat. Mai exact, Kozak declară că pe 3 iunie, la finalul întrevederii delegației sale cu PDM, Plahotniuc i-a înmânat un plic în care erau condițiile care ar sta la baza unei alianțe cu PSRM. „Deschizând plicul, am constatat uimiți că e vorba de soluționarea problemei transnistrene în baza federalizării țării”, spune Kozak în interviu.

F

ranța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au adoptat o declarație comună în care anunță că în actuala criză constituțională recunosc și susțin „Parlamentul Republicii Moldova în calitate de reprezentant al poporului Moldovei și ca cel mai bun loc de dezbatere a tuturor subiectelor politice, inclusiv cele controversate”, se spune în documentul expus pe site-ul Biroului Federal de Externe al Germaniei.

P

artidul Democrat din Moldova iniţiază o campanie de colectare a semnăturilor în toată ţara cu scopul de a-l demite din funcție pe Igor Dodon.

P

reşedintele raionului Rezina Vasile Gobjilă şi primarii Simion Tatarov (Rezina), Valeriu Palii (Solonceni), Mihail Budurin (Trifeşti), Igor Marco (Echimăuţi), Leonid Rusu (Gordineşti), Mihail Gotornicean (Lalova), Iacob Frunză (Pripiceni-Răzeşi), Emanuil Scânteianu (Pecişte), Efim Mardari (Meşeni), Dorel Iurcu (Horodişte), Ion Ţurcan (Cuizăuca), Aurel Pleşco (Lipceni), Oleg Stoler (Păpăuţi), Maria Macrii (Saharna Nouă), Nadejda Cioban (Sârcova), Dumitru Marchitan (Pereni) au semnat o declarație-tip prin care “condamnă actele de trădare de țară ale lui Dodon, Sandu și Năstase, recunosc doar guvernul constituțional și susțin alegerile anticipate din 6 septembrie 2019”.

A

O Nufărul din raionul Rezina a difuzat pe reţelele sociale o declaraţie de la numele societăţii civile, în care subliniază că ” îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situația creată în Republica Moldova, stat capturat de PDM – V. Plahotniuc. În raionul Rezina persoanele care nu au dorit să devină membri PDM sau care au avut /au o atitudine critică faţă de conducerea raionului şi a PDM au fost eliberate din serviciu, reținute, ameninţate cu dosare penale.

Avem mari speranțe în noul Guvern investit în frunte cu Maia Sandu. Dorim să fie apărate drepturile cetățenilor prin respectarea Constituției Republicii Moldova, iar cei care se fac vinovați de furtul miliardului și de alte fărădelegi comise împotriva propriului popor să fie pedepsiți de o justiție independentă. Curaj, Verticalitate! Noi vă susținem!”

O

Teritorială Rezina a PLDM a difuzat o Declaraţie întru susţinerea Guvernului Maia Sandu: “Republica Moldova traversează o stare de „cod roşu de crimă organizată, abuzuri şi corupţie”. La fel o stare de demoralizare, înjosire, şantajare a celor incomozi, care sunt împotriva regimului. Clanul mafiotic, care a pus stăpânire pe tot: cetăţeni, instituţii, pământuri, bunuri şi pe viitorul nostru a trecut toate liniile roşii.

În toate localităţile din ţară cetăţenii sunt duşi în eroare. În acest exerciţiu sunt antrenaţi toţi bugetarii plătiţi din banii publici: primari, directori de instituţii, şefi de servicii, consilieri.

Facem apel:

– Către primarii care, trecând la PDM şi nu reprezintă alegerea cetăţenilor. Ripostaţi!

– Către toate serviciile: de ce nu doriţi să fiţi respectaţi, apreciaţi şi promovaţi după merite? Ripostaţi!

– Către partidele politice şi societatea civilă – să susţinem Guvernul ce ne reprezintă!

– Către oamenii de bină credinţă – să apărăm democraţia şi valorile democratice!

Să nu punem la îndoială legimitatea numirii dnei Maia Sandu în funcţia de prim-ministră a Moldovei!

NOI SUSŢINEM!!!

Obiectivul de dezoligarhizare a R.Moldova a stat la baza votului comun al cetăţenilor, care au trimis în Parlament 61 de deputaţi să ne reprezinte.

Regimul a picat în faţa cetăţenilor!!! Dezbăieraţi-vă de frică şi luptaţi – pentru noi şi copiii noştri!

OT Rezina a PLDM salută şi susţine Guvernul legitim, instaurat în mod democratic. GUVERNUL MAIA SANDU!

Preşedinta Organizaţiei teritoriale Rezina a PLDM Rezina

Livia Scutaru”

 

În baza relatărilor unimedia.info, agora.md, ipn.md, protv.md,

reporterilor „C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker