Evenimente

Băneștii Vechi a marcat 580 de ani, găzduind şi festivalul „Cântec, joc şi voie bună”

Băneștii Vechi a marcat duminică 580 de ani de la prima atestare documentară a localității. Istoria satului pornește de la un zapis de danie din 22 decembrie 1437, prin care vornicului Mihai Dorohoi i se dau în stăpânire 30 de sate între Prut și Nistru, printre care Bănești și Telenești.

Acum 17 ani am pregătit împreună cu regretatul istoric Vladimir Nicu schițele despre satele Băneștii Vechi și Băneștii Noi pentru enciclopedia ”Localitățile Republicii Moldova”.  Articolul despre istoria satului Băneștii Noi ne-a reușit relativ ușor, pentru că ne-a ajutat mult pensionarul Nicolae Oselschi, părinții căruia au fondat satul în 1913. Cu cel despre Băneștii Vechi a fost mai greu. Asupra lui am lucrat aici trei zile împreună cu frații-pedagogi Ion și Grigore Costiș, localitatea având o istorie deosebit de bogată şi personalităţi marcante.

Unul din cele mai curioase cazuri din istoria satului este primul accident rutier înregistrat în Basarabia, care s-a produs aici în septembrie 1913, când inginerul Vasilescu, proprietar al unui automobil ”Bentz” cu 6 cilindri, a strivit sub roți o femeie.

Sărbătoarea din 9 octombrie c. a fost organizată cu concursul Direcției Gultură, Tineret și Sport și Consiliului Raional Telenești şi a înglobat Festivalul ”Cântec, joc și voie bună”, la care au participat 12 colective de artiști amatori din raion (ploaia i-a făcut pe mulţi să rămână acasă).

Primarul comunei, Vasile Popovici, unul din cei mai longevivi primari din județ (este la al cincilea mandat) a remarcat în luarea sa de cuvânt o serie de succese semnificative înregistrate în localitate în ultimii ani. De exemplu, Bănești este una din puținele localități din regiune care se poate lăuda că mai mulți ani natalitatea depășește mortalitatea. 

Mai multe expoziții de lucrări ale meșterilor populari, membri ai filialei Telenești a Uniunii Meșterilor Populari imprimau holului Casei de Cultură aspectul unei veritabile Case Mari. În afară de festival sărbătoarea a inclus și un șir de alte evenimente și surprize pregătite de către Primăria.

Oaspeți ai sărbătorii au fost președinta raionului Diana Manoli, vicepreședinta Ecaterina Furculiță, ex-președintele raionului Telenești Boris Burcă, șefa DASPF Angela Sârbu, directoarea generală a Centrului Național de Promovare a Patrimoniului Cultural și Material Diana Dicusară, coregraful Boris Dânga ş.a. 

De ziua satului Bănești, corul cadrelor didactice de la gimnaziul din localitate a fost răsplătit cu îndelungi aplauze din partea publicului numeros. În instituțiile de învățământ din raion sunt câteva colective artistice, dar experiența unui cor unde, apropo, cântă toţi membrii colectivului, este una deosebită:

”Corul are aproape 10 ani, este condus de Cristina Zgardan, profesoară de muzică. Misiunea corului este de a promova cultura autentică și de a educa patriotismul. Ați observat cum a reacționat publicul la interpretarea piesei ”Dorul Basarabiei”, o melodie care are un efect deosebit asupra spectatorului dacă este interpretată de un cor”, spunea Vasile Popovici, primarul satului. 

Alina Pascaru, până nu demult directoarea gimnaziului, ne-a spus că nu va abandona repetițiile chiar dacă acum este șefa Direcţiei Generale Educaţie şi activează la Telenești:

”Corul e o dovadă că lucrăm bine în echipă, că ne racordăm la procesul de studiu în mod plenar, dar și o modalitate de eliminare a stresului. Interpretăm melodii dragi sufletului nostru. Și dacă ne place nouă, apoi şi spectatorului”, a remarcat dna Pascaru.

În imagine: Corul pedagogilor de la Gimnaziul Băneşti în scenă de Ziua satului.

            

Ion  Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker