EconomieOrhei

Liderul, performanțele căruia rămân un obiectiv râvnit

La 15  iunie c., Andrei Globa, acum lider agricol și consilier raional, ex-președinte al Consiliului Judeţean, președinte și vicepreședinte al Consiliului Raional Orhei, împlinește 70 de ani. Deși a deţinut mai multe funcții importante, nu a fost obsedat să-şi ridice palate, precum alţi demnitari de la noi. prin 1999, când pregăteam o schiță despre satul Berezlogi, raionul Orhei pentru enciclopedia Localitățile Moldovei, i-am văzut casa – era o locuinţă-tip specifică pe atunci pentru specialiștii din gospodăriile agricole. Acolo locuieşte şi în prezent. A fost prieten cu preşedintele Petru Lucinschi, dar nu a făcut din asta eveniment public; a condus cu raionul și cu județul, dar niciodată nu a făcut favoruri pentru colegii de serviciu, tratându-i pe toți la fel. Acum, mulţi îmi spun: ”Cu Globa ne duceam la serviciu cu bucurie”.

 

Cariera i-a fost mereu în ascensiune

La 24 de ani a fost ales președinte al Sovietului sătesc Berezlogi; la 28 de ani – locţiitor al preşedintelui gospodăriei agricole Iurie Gagarin; la 34 de ani – președinte al Asociației raionale Modselhozhimia; la 38 de ani – preşedinte al gospodăriei agricole Iurie Gagarin. A mai fost timp de 10 ani președinte de raion şi de județ, performanță care rămâne a fi un obiectiv râvnit de mulţi conducători de rai-oane din republică. După asta s-a întors la Berezlogi, să-şi continue misiunea de om al pământului, pentru care s-a pregătit în tinereţe.

De la un timp mă prind la gândul că modalitatea de a alege conducătorii de raioane pe liste de partid nu mai permite să aducă în aceste funcţii specialişti buni, lideri cu experiență de viață și activitate cu oamenii. Se creează impresia că meritocrația nu mai este în favor.

Când era președinte de județ a vizitat toate 195 de localități ale unităţii teritorial-administrative.

Activitatea în calitate de președinte al Consiliului Judeţean Orhei Andrei Globa o  socoate cea mai prolifică în toată biografia sa de muncă:

”A venit la conducere atunci, în 1998, o echipă de primari, funcționari publici  entuziaști și puși pe treabă, că-ți era mai mare dragul să lucrezi cu ei. Era greu la început – salariile nu se plăteau multe luni la rând, pensiile – la fel, dar, pas cu pas, am depăşit problemele. Am preluat județul cu datorii de 59 milioane de lei, iar peste patru ani, când comuniștilor le-a abătut să lichideze județele, am împărțit celor patru raioane – Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti venituri de 18 milioane de lei. Apropo, înainte de județ în satele raionului Orhei nu activau grădiniţele de copii, dar în decurs de doi ani majoritatea au fost redeschise. La fel s-a întâmplat şi în celelalte trei raioane. După aceasta ne–am apucat de reparația școlilor și altor instituții bugetare. Am realizat 35 de proiecte de durată”, spune dl Globa.

Recunoaște că județul a fost cea mai reușită formă de gestiune în administraţia publică locală. Era destul spațiu de manevră și de descătușare a inițiativei aleșilor locali:

”Atunci aveam 72 de primării, acum în acelaşi teritoriu sunt circa 140 de primării, dintre care 38 – la Orhei. Atunci era lesne să consolidezi 4-5 localități într-o primărie, încearcă însă s-o faci acum! Primarii de atunci erau mai liberi, mai dornici de a munci. În 4 ani am asistat la ședințe în toate cele 72 de primării și am fost în toate cele 195 de localități care intrau în componența lor, cunoşteam starea de lucruri şi de spirit în fiecare din ele”, precizează ex-președintele.

 

Conectarea satelor la gazoducte, cea mai importantă realizare

Conectarea localităţilor din teritoriu la gazoducte  este una din realizările cele mai importante ale dlui Globa din perioada județului. Fiind încă președinte de colhoz, spune că a tras la Berezlogi gazele naturale de la Step-Soci, depărtare de 12 km.

”Atunci conduceam cu gospodăria din Berezlogi. M-am sfătuit cu specialiștii și am zis că este mai bine să aducem conducta de la Step-Soci decât din Bolohan, unde țeava avea diametrul mai mic, deci presiunea era mai slabă. Am adus proiectanți tocmai de la Ivano-Frankovsk, care au făcut fotografieri aeriene or, era vorba de un megaproiect destinat pentru 15 localități din zona noastră. Proiectarea au terminat-o către 1991. Cum o scoteam la capăt odată ce raionul nu avea bani? Vindeam tutun produs în colhoz şi cumpăram țevi cu diametrul de 219 mm. Astfel am construit traseul. La 5 octombrie 1997 gazele naturale au ajuns la școala din Berezlogi, prima din raion care a trecut la acest tip de combustibil. Apoi s-a construit traseul spre Mârzaci și Mârzești, Lopatna, Jori și am ajuns astfel la Vâșcăuți. Îi sunt recunoscător lui Ion Pantaz, pe atunci primarul comunei Jora de Mijloc, care pe regie proprie a comandat proiectul de gazificare a comunei și a reușit să-l implementeze. Mârzacii și Mirzeștii nici acum nu au gaze…

Lucrările au fost efectuate de întreprinderea Promethgaz condusă de către Valeriu Bogdan, care și-a asumat niște riscuri când s-a apucat să construiască conducta respectivă:

”Nu avea din partea Consiliului Raional Orhei decât niște scrisori de garanție, în baza cărora SA Moldova-Gaz a achitat lucrările. Mai mult, am primit la contul Consiliului Raional peste 9 milioane de lei. Atunci i-am alocat primăriei Jora de Mijloc 2,2 milioane de lei pentru a gazifica școală și grădinița – restul sumei a fost alocată pentru construcţia gazoductelor spre  Breanova, Curchi, Furceni”, își amintește Andrei Globa.

 

Cum PCRM a plagiat Ziua Vinului

O parte din mandatul său de președinte al Consiliului Judeţean dl Globa l-a exercitat sub guvernarea PCRM cu care, precum spune dumnealui, a găsit totuși limbaj comun:

”Trebuia să reparăm clădirea actualului centru raional de cultură, care acum poartă numele lui Andrei Suruceanu. Era o hotărâre de guvern, implementarea căreea se tărăgăna. Atunci am abordat-o pe dna Greceanâi. M-au invitat la ședința guvernului, unde am aflat că ministrul Culturii nici nu știa de hotărârea respectivă. După acea şedinţă lucrările totuşi au început. Birocraţia a rămas cam aceeaşi şi după”, spune  Andrei Globa.

Relația lui Globa cu PCRM, precum ne spune chiar dânsul, a luat pe neașteptate o turnură interesantă. În 2000, președintele Consiliului Judeţean Orhei a vizitat oraşul Stuttgart, Germania, unde a fost însoțit de Felix Lihtgoltz, fostul șef al secției chirurgie de la Spitalul din Orhei, devenit după 1991 cetățean german. Atunci au participat la un festival al vinului, după care  Lihtgoltz a fost de părerea că şi Orheiul ar fi bine să aibă un asemenea festival.

”Revenind acasă, îl chem pe Victor Cojocaru, care se pricepea în marketing şi timp de două săptămâni am şi organizat festivalul respectiv, la care au participat 25 de firme. A doua ediţie a fost mai pompoasă.

Astfel Orheiul era în topul știrilor la TV și în presă. Succesul a fost unul peste așteptări – cu oferte de vânzări, delegații de peste hotare. În toamna următoare guvernarea PCRM a declarat sărbătoarea  Ziua Națională a Vinului”, își amintește ex-președintele judeţului.

 

Este adeptul unirii mai întâi între oameni

Nu a schimbat partide precum au făcut-o alții, dar abandonarea unor formațiuni, în care a depus mult suflet, o socoate motivată. Lui Mihai Petrache, liderul Mișcării Centriste din Moldova, formațiune în cadrul căreia a activat mulți ani, i-a spu-s-o pe șleau: dacă nu vă uniți cu alte formațiuni de orientare social-democrată, dacă veți trage plapuma doar în partea voastră și nu vă veți gândi la interesul național – plec de la voi cu toată organizația teritorială din Orhei. Și a abandonat acest partid. A fost la cuțit și în relațiile cu Braghiș, cu Mușuc. Pe primul l-a avertizat să nu facă declarații deocheate de genul că Moldova ar trebui să dea în arendă Transnistria.

Pe tânărul Mușuc l-a tot avertizat să nu se ia la harță cu Dorin Chirtoacă în public:

”Puteți intra într-un birou și să vă bateți cu capul de perete cât doriţi. Dar la ședințele Consiliului municipal fiți buni și veniți cu propuneri să îmbunătățiți viața oamenilor. Dar nu a fost să fie, așa că am fost nevoit să ne dezicem și de această formațiune”, recunoaște Andrei Globa.

Liderul politic Andrei Globa pune pe primul plan conștiința: ”La noi noțiunea de ”soveste” pare mai pe înțelesul tuturor. Sovestea e una – nu pot fi două, a omului de rând și a liderului. După atâțea ani de activitate nu-mi este rușine să merg prin orice localitate a ex-județului Orhei. Am avut discuții neplăcute cu unii dintre cei care au venit apoi la conducerea raionului referitor la cheltuirea exagerată a banilor publici, mită, ”otkat”, comportament amoral. Din păcate, de cele mai multe ori, fără rezultat,”  spune cu amărăciune ex-președintele.

Actualmente este consilier raional, membru al echipei de guvernare a raionului Orhei, președinte al comisiei agrare. Este de părere că mandatul i-a mai asigurat patru ani de viață activă.

Cu sufletul la Berezlogi

Penultima oară Cuvântul a scris despre Andrei Globa toamna trecută – gospodăria condusă de dumnealui cultiva grâu de soiuri franceze de elită. Devenind din nou lider agricol la Berezlogi, are în gestiune circa 900 hectare de terenuri, pe care Andrei Globa face agricultură performantă.

Gospodăria participă însă şi în proiecte sociale. Este sponsorul cel mai important al bisericii de la Hâjdieni, sat în componența comunei Berezlogi. După cum ne spune dl Globa, au fost deja achiziționate materialele de construcție, iar edificarea locașului decurge în ritm susținut.

În anul 1988, președinte de colhoz fiind, a alocat pentru reparația bisericii din sat, monument de arhitectură din a doua jumătate a sec. XIX, 65 de mii de ruble. Dar cel mai important este faptul că s-a apucat de reparația ei când despre deschiderea lăcașului sfânt nici nu putea fi vorba. Astfel  biserica din Berezlogi s-a redeschis printre primele în regiune.

Apoi au sponsorizat editarea unei monografii despre istoria satului natal, care a apărut la aniversarea de 560 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. În ultimii ani a reușit să amenajeze cu ajutorul ambasadei Federației Ruse bustul lui iurie Gagarin, unicul monument al primului cosmonaut în Republică Moldova.

De la înălțimea celor 70 ani ne spune că viața i-a fost împlinită. Trei copii, șase nepoți, doi dintre care studiază la Londra, îl bucură cu realizări extraordinare:

”Mă bucură faptul că am putut să ajut comunitatea, oamenii care îi cunosc. Rog pe Dumnezeu să-mi dea puteri să-mi continui activitatea cât voi mai fi în stare”, ni se destăinui Andrei Globa.

Ion Cernei

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker