Social

O resursă vitală pentru omenire

Răutul ”strangulat” de o imensă construcție, care-l lasă fără apă. Imagine: V.Petrusevici.

 

Apa face posibilă viața. Este o resursă vitală pentru omenire, generând și susținând creșterea economică și prosperitatea. Este, totodată, baza ecosistemelor naturale și a echilibrului climatic.

Toți avem nevoie de apă – și nu numai pentru băut. Suntem dependenți în nenumărate moduri de râurile noastre, lacurile, apele costiere și marine, ca și de apele subterane.

 

Fără apă nu există viaţă

Societatea folosește apa pentru a genera și susține creșterea economică și prosperitatea prin activități precum: agricultura, pescuitul comercial, producerea de energie, manufactura, transportul și turismul. Mai este nevoie de apă pentru activitățile recreative, iar aceasta mai constituie un element cheie în frumusețea peisajelor naturale.

În același timp, amenințările asupra calității apei sunt cauzate de poluare și schimbări morfofiziologice precum barajele, locuințele, industria și agricultura, dezvoltarea urbană, sistemele de apărare la inundații, producerea de energie, întrebuințarea îngrășămintelor și pesticidelor, navigația, agrementul, emisii de ape uzate, apărare costieră, pescuit, minerit și silvicultură.

Deși omenirea a conștientizat de multă vreme dependența ei de apă, acum înțelegem că sursa nu este nelimitată și că, astfel, trebuie să îi apreciem adevărata ei valoare. Apa trebuie să fie administrată și protejată corespunzător. Nu este doar un produs de consum, ci o resursă naturală importantă, vitală pentru generațiile viitoare, ca și pentru cea prezentă. Fără apă nu există viață.

Sfaturi pentru ape curate

Având în vedere că puțin peste 1% din apa disponibilă pe pământ este apă potabilă, e de la sine înțeles că orice utilizare ineficientă a acestei resurse prețioase este sinonimă cu risipa. Fiecare dintre noi are un rol important în ocrotirea apelor din zonele în care locuim, astfel că putem reduce consumul de apă făcând mici modificări ale obiceiurilor noastre de viață.

 • Nu uitați să opriți robinetul de apă în timp ce vă spălați pe dinți. Un robinet care curge liber irosește apa cu un debit de 6 litri pe minut.
 • Cumpărați o toaletă eficientă cu două clapete de acționare care dă utilizatorului posibilitatea să aleagă câtă apă să folosească (o clapetă poate acționa un volum mai mic de apă, iar cealaltă un volum mai mare). Asta poate însemna că vei folosi 4-6 litri de apă, față de sistemul vechi care folosește 13 litri la o utilizare.
 • Dacă faceți baie în cadă, folosiți în medie 80 de litri de apă, în timp ce un duș poate folosi cam o treime din această cantitate. Însă aici există o șmecherie: unele dușuri mai puternice pot folosi de fapt mai multă apă decât cada, de aceea e important să fim conștienți de dușul pe care îl instalăm la noi acasă.
 • Atunci când spălați vasele la chiuvetă, încercați să puneți un lighean mai mic sau un castron în chiuvetă ca să opriți excesul de apă. Asta reduce consumul cu până la 50% și puteți folosi apa strânsă ca să spălați legumele sau să udați grădina decât să o lăsați să curgă la canalizare.
 • Pentru spălatul veselei nu utilizaţi detergenţi în exces. Se obţin rezultate la fel de bune folosind apă caldă și detergent mai puţin.
 • Instalaţi un dispozitiv (care este asemănător unei site) la robinetele de la baie și bucătărie. Acestea produc bule de aer în jetul de apă, lucru care scade consumul de apă cu 20%. Folosiţi-le cu încredere, pentru că nu vor încetini în niciun fel debitul.
 • Folosiți mașina de spălat rufe numai când este plină. În acest fel puteți economisi până la 3600 litri de apă pe lună.
 • Nu aruncaţi în WC, chiuvetă sau în aer liber, pe sol, lacuri, vopsele, cosmetice, solvenţi, medicamente, nici chiar uleiuri vegetale și grăsimi animale, pesticide, insecticide, otrăvuri contra rozătoarelor, mercur, uleiuri minerale, produse petroliere sau alte asemenea substanţe, nici ape ce pot conţine asemenea poluanţi! Toate deșeurile enumerate mai sus trebuie duse la centre speciale de colectare.
 • Folosiţi detergenţi care nu conţin fosfaţi sau alte substanţe de dedurizare ce afectează negativ mediul.
 • Ajustați stropitorile din grădină astfel încât să ude numai grădina, nu și casa sau strada.
 • Udați grădina dimineaţa sau seara, când temperaturile sunt mai scăzute, pentru a minimaliza evaporarea din sol și din plante.
 • Colectarea selectivă a deșeurilor. Reciclarea hârtiei, metalului, sticlei, plasticului etc. înseamnă și o mare economie de apă, deoarece prin reciclare se consumă mai puţină apă decât la producţia din materii prime!

Lilia CURCHI

Articol realizat în cadrul proiectului „Managementul integrat al resurselor de apă în Republica Moldova – pentru o dezvoltare durabilă şi populaţie sănătoasă”, elaborat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, în cadrul Programului de Suport (granturi) destinate ONG‐urilor de mediu în domeniul managementului integrat al resurselor de apă, administrat de Agenția „Apele Moldovei”, ca parte a Proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul de apă și sanitație din Republica Moldova (Faza 01)”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA).

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker