Social

Mold-street: Cum creşte pensia într-un an: la procurori cu peste 2.400 lei, pentru oameni de cultură cu 35 de lei

În anul 2018 mărimea medie a pensiei de asigurări sociale a constituit 1.596,39 lei, în creştere cu 175,1 lei, sau cu 12,3% faţă de nivelul de 1.421,29 din anul 2017, arată proiectul Raportului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018, ce urmează a fi examinat şi aprobat de Guvern, scrie mold-street.com, citat de unimedia.info

 

Documentul relevă că, creşterea pensiilor de asigurări sociale a avut loc foarte neuniform.

Astfel dacă pentru unele categorii de angajați din domeniul culturii aceasta s-a majorat în 2018 cu 34,6 lei, sau cu doar 5%, pentru aleşii locali – cu 6,4%, pentru membrii Guvernului cu 9,1%, pentru deputaţi cu 10,3%, apoi pentru judecători cu 11,3%, iar pentru procurori cu circa 69%.

Creşterea atât de spectaculoasă a pensiilor pentru procurori în 2018 este explicată de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) prin recalcularea pensiilor, „conform deciziilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată privind recalcularea şi achitarea pensiilor pentru vechime în muncă, reieşind din salariul mediu lunar achitat procurorului în exerciţiul funcţiei, ţinând cont de toate majorările, începând cu 5 aprilie 2013 în temeiul Legii privind salarizarea judecătorilor şi procurorilor nr.328/2013”.

În consecinţă dacă iniţial în anul 2018 pentru achitarea părţii pensiei şi indemnizaţiei viagere procurorilor, din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, a fost prevăzută suma de 10,5 milioane lei, apoi după decizia instanţei de judecată aceasta a crescut la 25 de milioane lei.

De notat că de pensii beneficiază 235 de procurori, iar la 1 ianuarie 2019 mărimea medie a plăţii achitate din bugetul asigurărilor sociale de stat era de 5.936,91 lei cu o creştere faţă de 1 ianuarie 2018 cu 2.424,82 lei (69%).

Raportul relevă că procurorii mai beneficiază şi de pensie achitată din bugetul de stat şi în 2018 ea a constituit 5.190,7 lei. Altfel spus pensia medie a unui procuror trece de 11.000 de lei.

Totuşi pensia medie a procurorilor este încă departe de cea a judecătorilor, care la 1 ianuarie 2019 constituia 8.752,68 lei pe lună din bugetul de stat şi o sumă similară din bugetul asigurărilor sociale de stat. Altfel spus este mai mare de 17.500 de lei pe lună.

Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker