Investigații

Cine şi cum lasă moldovenii fără pământ…

În ultimii ani CUVÂNTUL, alte surse mass-media au publicat mai multe articole despre această problemă proriatră pentru R.Moldova – comercializarea frauduloasă către străini a terenurilor agricole. În unul dintre acestea, Cum guvernanţii au găsit “soluţia” de a lăsa moldovenii fără pământ, (CUVÂNTUL din 28 mai 2018), autoarea, ex-parlamentara Nadejda Brânzan, revenea la temă după ce Parlamentul, susţinând o iniţiativă a Guvernului, a votat Legea cu privire la acordarea cetăţeniei Republicii Moldova persoanelor străine, în schimbul unor anumite investiţii.

“Adică, menţiona autoarea, un milionar din ţările arabe, Federaţia Rusă sau altă ţară, cumpărând un imobil de 250-300 mii de euro, în mod automat poate deveni cetăţean cu drepturi depline al R.Moldova, şi apoi procura de la moldovenii aduşi la sapă de lemn pământul. Astfel peste un timp băştinaşii se pot pomeni în rolul de argaţi la câţiva oligarhi străini. Buba aceasta a copt mai mulţi ani”, concretiza Nadejda Brânzan, relatând că mai multe personalităţi, experţi în domeniu, inclsuv Dumitru Braşoveanu, agronom şi jurist de profesie, fost judecător la Curtea Supremă de Justiţie, deputat în primul Parlament al R.Moldova, au atenţionat guvernanţii de la 2010 încoace, că un atare pas ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova. Un timp aceştea parcă se ogoiseră. Dar în 2014, ministrul Economiei, actualul preşedinte al Legislativului, Adrian Candu, într-un interviu, promitea că “va găsi o soluţie ce ar permite vânzarea terenurilor agricole străinilor”. Şi în 2017 “soluţia“ a fost găsită, fără ca guvernarea să consulte problema cu cetăţenii, societatea civilă. Legislaţia funciară şi alte acte legislative ce reglementează raporturile de drept cu privire la pământ în general şi sectoarele de teren în particular, are mai multe lacune. Totodată, aplicarea eronată, din incompetenţă sau cu rea-voinţă, de către unii funcţionari, a legislaţiei mai sus menţionate, prejudiciază interesele vitale ale Republicii Moldova”, bătea alarma dna Brânzan din paginile CUVÂNTUL-ui, dar şi altor surse mass-media.
Din păcate, nici autorităţile, nici populaţia nu au reacţionat în modul respectiv la atenţionările presei. Şi situaţia în acest domeniu degradează în continuare.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker