Apropo

Dă-i voie porcului să intre în casă…

Așadar,  Legea Educației din Ucraina, prin care li se va interzice etnicilor români să mai studieze în limba strămoșilor, are deja girul președintelui Petro  Poroșenco! Scurt. Clar. Fără drept de apel! Cu alte cuvinte, a fost promulgată. Și unde-i lege nu-i tocmeală. A fost făcută subtil, cu dedesubturi, dar cu țintă sigură – pe viitor să fie pregătiți ca să-și ia adio de la dulcele grai lăsat drept moștenire de părinții părinților noștri.  Nu SFÂNTA SFINTELOR – LIMBA ROMÂNĂ  va sta la loc de cinste, ci limba ucraineană va fi cea care care-și asumă acest drept.  

 Am tot auzit că în Parlamentul Ucrainei se coace ceva, dar am sperat că domnul (domnul?) Președinte nu o va promulga. Dar urzeala are deja buche de lege. Inepția e legiferată și are ștampilă.  

După ce că ne-au ciopărțit, metodic, trupul, acuma ne iau și aerul! Nu e prea de tot? În copilăria  mea tot auzeam de la părinți o zicătoare: „Dă-i voie porcului să intre în casă, că el ți se va sui și pe masă”. Nu-mi prea dădeam seama de sensul acelor vorbe, azi  însă le trăiesc „pe viu” și le înțeleg sensul. Mă tot întreb cu ce-i mai uman acest regim față de cel care nu se dă dus cu una, cu două? Pe cât de călăi au fost rușii, dar școlile nu ni le-au închis. Aveau alte metode de a se impune, dar nu ne feream de a vorbi în limba maternă – ROMÂNA. Mi-amintesc un caz: recent am intrat într-un magazin din centrul orașului Cernăuți să cumpăr niște bomboane.  Firesc, am cerut în limba română. Vânzătoarea, o ucraineancă tânără, m-a săgetat cu o privire atât de răutăcioasă, încât m-au trecut fiorii.  Crezând probabil că n-o să înțeleg ce-mi spune, mi-a aruncat: „Țe rumuni… Țe țihane! Șo treba? Șo hoceși?” Înjosită la culme, i-am arătat de care bomboane îmi doresc.  Acele bomboane, însă, au avut gust amar! Nu mi-au mai ticnit. Regret, și acest sentiment mă va urmări până la sfârșitul zilelor, că nu am luat atunci atitudine.  Educația primită în copilărie, bunul simț mi-au jucat în acea situație pe deplin festa.

Sper din tot sufletul ca instituțiile internaționale să pună în aplicare toate pârghiile de care dispun pentru a-i împiedica pe dușmani să-și ducă la îndeplinire uneltirile diabolice.

 

                                                                       Viorica MORĂRAȘ,

                                                                       Iași, septembrie, 2017.          

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker