RezinaȘtiri

Biblioteca din Pecişte îşi întâmpină utilizatorii cu sediu reparat, gadgeturi şi cărţi noi

Dintotdeauna, bibliotecile au fost acele instituţii, care şi-au asumat valorificarea și salvgardarea moștenirii culturale scrise. În timp, funcţiile acestor instituţii s-au extins, dar rămân a fi aceleaşi focare de cultură şi centre de instruire a populaţiei de toate vârstele şi în toate domeniile.

Biblioteca publică din satul Pecişte, raionul Rezina a fost fondată în anul 1959. Actualmente deţine un fond de 6505 cărți. La acestea s-a adăugat şi o sală de calculatoare şi gadgeturi. Nu prea demult, sediul bibliotecii a fost mutat într-o încăpere mai bună, spațioasă, în care s-a efectuat o reparație capitală, au fost schimbate geamurile, instalat sistem de încălzire pe bază de gaze naturale. Cu susţinerea administraţiei publice locale, a fost înnoit tot mobilierul – investiţia a însumat 10 000 de lei. Biblioteca a participat la Inițiativa 1+1 lansată de Programul Novateca, în cadrul căreea a beneficiat de un calculator și laptop performante, iar primăria a venit cu un suport de 9977 lei pentru achiziție de carte.

Ecaterina Roman, elevă la gimnaziul din sat, mi-a spus că merge la bibliotecă în special pentru a împrumuta cărţi: „Acestea te ajută la formarea personalității,  îți îmbogățești vocabularul și înveți multe lucruri noi pe care le poți povesti și colegilor. Cărțile sunt captivante, nu sunt despre oameni obișnuiți în împrejurări obișnuite, te țin cu sufletul la gură până la ultima frază,” zice Ecaterina.

La rândul ei, dna Eudochia Bivol, şefa bibliotecii, mi-a relatat că instituţia oferă oportunități utilizatorilor de instruiri în tehnologiile informaţionale, sănătate, agricultură, de comunicare și petrecere a timpului liber (se permit și  jocurile la calculator, care îi ajută pe copii să-și dezvolte capacitatea de gândire), acces gratuit la internet și servicii online. Utilizatorii de calculatoare au posibilitatea să-și pregătească temele pentru acasă. La fel, ei participă la diverse concursuri, serbări, victorine etc.

Datorită modernizării bibliotecii, numărul de vizitatori a sporit, afirmă dna Eudochia Bivol. Dar neschimbate rămân sarcinile de bază ale instituţiei: să participe activ în cadrul proiectelor de nivel local și regional, să colaboreze cu gimnaziul și instituțiile din teritoriu, inclusiv cele de cultură, să informeze utilizatorii despre literatura primită, să soluționeze anumite probleme comunitare, dar și să dezvolte noi servicii solicitate de către cetățeni.

Eliza Mihalache, studentă-stagiară

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker