RezinaȘtiri

Sărbătoarea forței, puterii și voinței a unit întreg satul

Deschiderea sezonului sportiv în satul Cuizăuca, raionul Rezina a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitori. La acest eveniment s-au adunat mic și mare pentru a ține pumnii sportivilor care au participat la diverse competiții: ridicarea greutăților, fotbal, volei, trânta pentru iepure, cocoș și berbec. Bucuria de a ieși în centrul satului și de a participa la diverse activități i-a unit pe consăteni.

 

Sportul face parte din viața cuizăucenilor și de aceea erau mulți doritori de a participa la probele sportive. Fotbalul, însă, a fost sportul care i-a unit pe mai mulți suporteri pentru a susține echipele din divizia A și B – Dinamo Cuizăuca 1 și Dinamo Cuizăuca 2.

„Scopul nostru e să învățăm tânăra generație să fie activă și să facă sport. Avem în echipă reprezentanți începând cu vârsta de 14 ani și până în jur la 30 de ani. La al treilea joc avem două câștiguri și o egalitate și mă bucur că băieții sunt bravo. Echipa este unită și foarte receptivă, suntem bucuroși că fotbaliștii joacă pentru satul natal”, a relatat Ciprin Duca, reprezentantul echipei de fotbal din divizia B Dinamo Cuizăuca 2.

La rândul său, Viorel Popovici, elev în clasa a XII-a la LT Ion Creangă din localitate, ne-aspus: „Am participat la deschiderea sezonului sportiv, pentru că iubesc și practic fotbalul. Voi participa și la proba ridicarea greutăților, pentru că vreau să văd cât de bine mă voi descurca. Practic voleiul și îmi place să mă lupt, iar sportul este o parte din viața mea. Chiar dacă echipa noastră a fost cam dezorientată la începutul meciului de fotbal, mă bucur că am reușit să facem față și să ajungem la scorul 5:4”.

 

E important să se organizeze evenimente de acest gen, afirmă Odobescu Ana, directoarea Casei de cultură din Cuizăuca. În această zi s-au adunat consătenii și au mai schimbat o vorbă, au avut grijă de nepoței și au susținut participanții la probele sportive.

„M-am bucurat să văd astăzi și persoane în etate, care au venit să privească, mai puțin să participe la probele sportive. Au venit persoane de diverse vârste și mămicile cu prunci, iar împreună ne-am bucurat de eveniment. E important ca tinerii să joace fotbal și să facă sport pentru a se dezvolta fizic și a-și forma spiritul de echipă”, a mai adăugat Ana Odobescu.

Mămicile aveau grijă de copilașii curioși, care erau foarte atenți la ce se petrecea în teren. Lilia Duca, care se află în concediu de îngrijire a copilului, a venit la sărbătoare pentru a se delecta şi a se întâlni cu alţi săteni: „Am venit cu băiețelul meu, să se mai joace cu semenii și ca să mai ieșim din curte, la o plimbare. Nu am reușit să-l țin în cărucior, pentru că a fost azi multă veselie și el dorea numaidecât să vadă tot ceea ce se întâmplă. La sigur va participa și el peste ani la activitățile sportive, pentru că-i seamănă lui tata, care este mereu activ”, a zis Lilia Duca, mămică.

 

Primarul satului, Ion Țurcan, acum 8 ani a organizat pentru prima dată Deschiderea sezonului sportiv și această sărbătoare a devenit o frumoasă tradiție. Spune însă că ar fi minunat ca în fiecare săptămână să fie astfel de activităţi, doar că nu ajung finanţe: „Cu toate acestea, ne străduim ca pe parcursul anului să fie 6-7 activităţi organizate pentru cuizăuceni. Organizatorii sunt voluntari și mă bucur că de fiecare dată sunt deschiși și, dacă îi rugăm să ne ajute, nu refuză”, a menționat Ion Țurcan, primarul satului Cuizăuca.

Alex Palii are 9 ani și face sport pentru a avea un corp puternic și ca să-și consume energia. Fiind elev în clasa a II-a, a participat la proba tragerea otgonuilui și echipa lui a reușit să învingă adversarii. L-am surprins cu trofeul obținut – o ciocolată. Alex spune că îi place să facă sport și să fie activ.

Ordinea publică a fost asigurată de reprezentanții poliției, care afirmă că organizarea evenimentelor sportive dezvoltă tinerii și îi fac mai viguroși, dar şi mai disciplinaţi.

„Este important să asigurăm ordinea publică pentru ca activitățile preconizate să se desfășoare după program. Din propria experiență pot să vă spun că foarte rar se întâmplă unele neînțelegeri când trebuie să intervenim. De regulă, dacă este prezentă poliția, activitățile se desfășoară în liniște”, a spus Ion Gârlea, șef de post, ispector superior al IP Rezina.

 

Marinela Mâțu este elevă în clasa a XII-a la LT Ion Creangă din localitate și a venit pe terenul sportiv să susțină echipele de fotbal din sat. Este portară în echipa raională FC Rezina și știe cât este de important când suporterii susțin jucătorii. Marinela spune că meciul a fost destul de încordat. Chiar dacă la probele sportive sunt încurajați să participe mai mult băieții, fotbalista speră că la anul viitor se vor organiza și probe pentru fete.

„Consider că a fost o sărbătoare extraordinar de frumoasă. Mă bucur că totuși tineretul din sat iubește sportul. La această sărbătoare s-a demonstrat forța, puterea și voința de a câștiga. În sufletul meu sportul și muzica merg de mână. I-aș îndemna pe toți să fie activi și să ajungă la vâsta de peste 7 decenii ca mine și să fie plini de viață”, a zis Alexandru Gâlca, profesor, arbitru la activitate.

Adrian Luchian este elev în clasa a XI-a la LT Ion Creangă. A venit pe terenul sportiv să privească meciul de fotbal cu prietenii. Fotbalul este considerat regele sporului și când are posibilitatea susține echipele de fotbal din localitate. Adrian îndeamnă societatea să practice sportul, pentru că un corp sănătos înseamnă și o minte sănătoasă.

„Tineretul este mereu absorbit de tehnologiile informaționale și mișcarea nu prea este prezentă în viața lor. Sportul îi unește pe oameni și îi face să se cunoască. În Grecia Antică se opreau luptele cu armele și continua lupta pe terenul de sport. E bine că societatea practică sportul pentru că atunci când omul are succese și este satisfăcut de propria persoană le reușește pe toate”, a conchis Tudor Opinca, profesor de ed. fizică la LT Ion Creangă.

Irina Odobescu, studentă ULIM, Jurnalism, anul II

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker