Evenimente

12% de decese din Moldova sunt provocate anual de tutun, medic

Situația la capitolul consumului de tutun este complicată la nivel mondial, dar și în Republica Moldova. Anual, din cauza maladiilor provocate de fumat, mor circa 5 mii de persoane, ceea ce constituie 12% din totalul deceselor în Moldova. Declarația a fost făcută pentru IPN de către directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Mihail Oprea.

Cele mai răspândite boli cauzate de tutun sunt cele cardiace, cancerul pulmonar, maladiile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive. Cel mai des aceste maladii duc la deces.

Mihail Oprea a menționat că impactul fumatului asupra vieții copiilor și adolescenților este cu mult mai dur decât asupra maturilor. La minori și adolescenți fumatul afectează toate organele interne și sistemele. În primul rând, este afectat creierul, căile respiratorii, sistemul cardiac etc.: „Pentru tineri fumatul este categoric interzis pentru că riscul de a face anumite maladii cornice este foarte mare”.

Potrivit directorul Centrului, instituția medicală pe care o reprezintă este gata oricând să ofere consiliere sau tratament medicamentos fumătorilor care decid să se lase de acest viciu. Pe an ce trece, fumătorii apelează tot mai des la un medic pentru a lăsa fumatul. Dânsul crede că ei fac acest lucru pentru că „a fi sănătos este binevenit, a fi bolnav este o problemă foarte mare”.

În cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, pe parcursul anului 2018, 500 de persoane au beneficiat de servicii pentru renunțare la fumat, circa 300 de persoane au primit tratament medicamentos a dependenței de tutun, iar circa 3 mii au primit consultații.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker