Politic

Două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal fiind că astfel România ar deveni mai puternică

Aproape două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, motivul principal în cazul  unui asemenea eveniment fiind că România ar deveni mai puternică, după cum consideră puțin peste jumătate dintre respondenții Barometrului Opiniei Publice, realizat de Academia Română, transmite portalul Anticoruptie.md.

Republica Moldova este considerată țară prietenă de 78,5% dintre români, alături de Bulgaria (59%) și de Serbia (40%). De cote mai mici de încredere se bucură Ucraina, pe care 36,8% dintre respondenți nu o consideră țară prietenă, și Ungaria cu un procent de 61,7%. Rusia rămâne principala amenințare la adresa securității României, consideră  64,4% dintre români.

Fiecare al doilea român afirmă că cea mai mare amenințare pentru România, în viitorul apropiat, este corupția (47,3%), urmată de riscul declanșării unei noi crize economice (18,5%) și de un eventual război (15,4%),  În același timp, românii consideră în proporţie de 76,4% că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită în ţară, 18,5% spun că România merge într-o direcţie bună, procentul fiind asemănător cu cel din ultimii doi ani. Legat de Europa, barometrul sugerează că 54,7% dintre respondenți sunt de părere că direcţia este bună şi 30,6% cred că este una greşită.

Barometrul de Opinie Publică al Academiei Române mai arată că încrederea în UE și NATO rămâne astfel la cote ridicate, peste 50% pentru fiecare. Autorii barometrului spun că publicul din România rămâne pro-european, în ciuda euroscepticismului în creștere în Europa.

Președintele României, Klaus Iohannis, se află pe primul loc în topul personalităţilor în care românii au cea mai mare încredere, urmat, la mare distanță, de primara generală a Bucureștiului, Gabriela Firea, și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române Ion I. C. Brătianu.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker