ȘtiriUtil

Salcâmată şi alte reţete cu flori de salcâm

În unele regiuni din România este foarte răspândită socata – o băutură răcoritoare din flori de soc. Multe gospodine însă prepară „limonadă”, dar şi copturi din flori de salcâm. E tocmai sezonul să le încercăm şi noi.

 

Salcâmata – răcoritoare şi terapeutică

Pentru această rețetă aveți nevoie de: un borcan de 5 litri, 30-40 de ciorchini de flori de salcâm pe care le scoatem de pe tijă (vedeţi poza), 4,5 litri de apă de izvor, plată, ori apă de la robinet, fiartă și răcită, 2-3 lămâi, pe care le tăiem în felii.

Punem toate ingredientele în borcan, acoperim borcanul cu un tifon sau cu o pânză de in și agităm conținutul de 2-3 ori pe zi, cu o lingură de lemn.

După 3-5 zile, salcâmata este gata de strecurat și de tras la sticle.

Dacă vrem să obţinem un efect terapeutic, se bea timp de 15 zile, câte 1-2 căni pe zi.

Are efecte sedative, antidepresive și antispasmodice. Se recomandă în insomnii cronice, tuse convulsivă, gastrite hiperacide (cu aciditate ridicată), ulcer, constipație, reflux gastric, dureri abdominale.

 

Salată de flori de salcâm

Se consumă ca remediu ‘’magic’’ în curele de slăbire, întinerire, dezintoxicare şi în vindecarea bolilor.

Florile dulci şi parfumate ale salcâmului au darul de a linişti, de a calma şi de a tonifia. Se recoltează în perioada de maximă dezvoltare. Consumate în stare proaspătă, florile de salcâm au efecte terapeutice remarcabile. Cea mai simplă modalitate de a beneficia de proprietăţile acestora constă în consumul salatei: se culeg florile de salcâm, manual, pe vreme uscată, cu tot cu ciorchinele pe care sunt dispuse. Se iau 10-12 mănunchiuri de flori proaspete, se spală şi se pun într-un castron. Peste ele se toarnă apă cu puţin suc de lămâie şi se lasă la marinat timp de 2 ore (având grijă ca florile să fie complet scufundate în apă).  Se scot, se scutură puţin, se desprind de pe tija verde şi se pun din nou într-un castron. Peste ele se adaugă 1-2 linguri de miere, 1 grapefruit curăţat şi tăiat bucăţele sau 1 portocală tăiată fin. Pentru un plus de consistență, în salată se mai pot adăuga, eventual, fructe uscate – curmale sau smochine tăiate foarte mărunt. Se amestecă bine toate ingredientele, se mai lasă să se îmbibe timp de 10-15 minute. Salata de flori de salcâm are efecte terapeutice remarcabile. Această salată se consumă cel puţin o dată pe zi, înainte de masa principală, timp de 1 săptămână. Salata se mănâncă pe stomacul gol. Se mestecă lent şi cât mai bine. Următoarele alimente se consumă doar după un sfert de oră de la terminarea salatei. În curele de slăbire, salata înlocuieşte masa de seară. Indicaţiile terapeutice ale salatei de flori de salcâm: elimină efectele nocive ale stresului şi ale tensiunilor lăuntrice de tot felul, tratează afecţiunile produse sub acţiunea stresului: gastrita şi arsurile la stomac, cefaleea, migrena, insomnia, bulimia, anorexia, tulburările de memorie, de văz şi de echilibru, constipaţia etc. Are o puternică şi în acelaşi timp blândă acţiune de curăţire şi regenerare, fiind indicată şi în curele de întinerire, de dezintoxicare, în tratamentul unor afecţiuni cronice, cum ar fi: colită de putrefacţie, constipaţia cronică, astmul. Are efecte fluidifiante ale secrețiilor bronşice, expectorante şi calmante, fiind indicată în tratamentul bronşitei cronice şi a tusei cronicizate. Este un remediu „magic” în curele de slăbire, deoarece acţionează în sens reglator asupra apetitului. Contraindicaţii: colită de fermentaţie, gastrită care provoacă intoleranţă la miere sau fructe.

 

Prăjiturele, clătite şi gogoşi

Pentru prăjiturele florile pur şi simplu se adaugă în aluat de rând cu stafidele, fructele uscare, nucile etc.

Pentru clătite se folosesc florile de salcâm spălate, uscate şi tăiate mărunt.

Ingrediente pentru gogoşi: 200-300 grame făină, 2 ouă, 200  mililitri lapte, 1 praf sare, 1 plic praf de copt, 1 plic zahăr vanilat (la dorinţă), flori de salcâm, ulei.

Mod de preparare: se pregăteşte un aluat mai gros decât aluatul de clătite. Ouăle se bat cu zahărul vanilat. Se adaugă apoi laptele, făina şi praful de copt amestecând foarte bine cu telul, până se obţine o compoziţie omogenă. Prin compoziţia obţinută se trec ciorchinii de flori de salcâm, spălate înainte cu apă rece. Se prăjesc în ulei încins. Se scot pe un serveţel pentru a îndepărta surplusul de ulei.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker