Evenimente

Mii de cetățeni nu și-au primit ajutorul social din partea statului: în jur de 10 mln de lei, întorși în conturile CNAS

Mii de cetățeni nu și-au primit ajutoarele sociale timp de cel puțin 6 luni din cauza Poștei Moldovei. Cel puțin asta se arată într-un audit al Curții de Conturi, care spune că în jur de 10 milioane de lei au fost restituiţi în conturile CNAS, relatează unimedia.info.

Evaluarea procesului de plată a prestației către beneficiari a relevat existența a două cauze de neridicare a prestației, și anume: neasigurarea de către Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei a plății integrale către beneficiari a tuturor tipurilor de prestații sociale şi direcționarea ajutoarelor spre plată către ÎS Poșta Moldovei, în timp ce beneficiarul dispunea de card bancar, unde erau achitate celelalte prestații.

Aceste circumstanțe au dus la formarea datoriilor către beneficiari: în sumă de 8,8 milioane lei pentru 25 mii plăți lunare de ajutor pentru perioada rece a anului aferente ultimelor 6 luni și în sumă de peste 10 milioane lei pentru 28 mii plăți lunare de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului, care au depășit termenul de 6 luni.

Ulterior, auditului i-au fost prezentate informații, prin care se confirmă că au fost achitate beneficiarilor, de către ÎS Poșta Moldovei prestații de 5,3 milioane lei pentru ultimele 6 luni și formate liste de plată de direcțiile teritoriale de asistență socială pentru achitarea a peste 3 mii prestații pentru plățile neridicate mai mult de 6 luni. Deși, au fost restabilite unele prestații, problema nu a fost înlăturată pe deplin, în special pentru plățile cu termenul de neridicare de peste 12 luni.

În contextul realizării drepturilor cetățenilor, în calitate de persoane asigurate, auditul a constatat următoarele. Potrivit actelor normative asigurații, pentru care au fost achitate în plus contribuții individuale, pot solicita rambursări în termen de 3 ani. În anul 2018 au fost restituiţi 0,1 milioane lei.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker