EvenimenteOrhei

Medicul Constantin Munteanu și-a lansat cartea despre satul natal

Lansarea cărții Clișova, istoria, memoria unui sat de pe Răut, care aparține peniței medicului Constantin Munteanu, a adunat la căminul de cultură din satul de baștină al autorului – Clişova, raionul Orhei, alături de consăteni, mai mulți prieteni și colegi ai autorului. 

 

La manifestare au fost prezenți colegii de școală Nina Caraman-Molotivschi, Tudor Levință, Leo şi Zinovia Botnaru și colega de clasă Lidia Badan, mai mulți fii ai satului, întruniți dintr-o geografie mai amplă: Fedoreuca, Peresecina, Chișinău etc. Au mai fost prezenţi membrii familiei Munteanu,  ilustrul medic, doctorul habilitat Leonid Lâsâi, cuscrul autorului, editorul Ion Bătrânu și mulți alții, iar moderatoare a festivității a fost Elena Rotaru, primara de Clișova.

La începutul evenimetului medicul Constantin Munteanu a povestit cum a decis să scrie această carte:

”Mai întâi a fost dorința de a reda istoria satului prin prisma unui martor ocular concret. Deși nu locuiesc la Clișova, baştina este mereu în inima mea. Vizitându-mi casa părintească, părinții și rudele, întotdeauna am fost şi sunt la curent cu evenimentele de aici, problemele localităţii” a menţionat autorul.

„Astfel colegul meu Constantin Munteanu şi-a manifestat şi aptitudinile de cercetător, om pasionat de istorie și adevăr, prin munca sa făcând satului de baștină un neprețuit cadou”, a menționat în luarea sa de cuvânt Leo Botnaru, colegul de școală şi prietenul de o viaţă al autorului.

Medicul Constantin Munteanu a muncit la cartea sa trei ani, fiind susținut de fiicele Liuba și Nadejda, soția Lidia, toate trei doctore, de către nepoți și gineri. Cartea sa reprezintă o enciclopedie a satului basarabean or, include în sine file din istoria plaiului care, până la urmă, se reflectă în istoria baștinei natale. Autorul a reușit să adune și să publice multe imagini de epocă din sat, ale personalităților de aici, să acceseze documente istorice, astfel istoria satului Clișova, scrisă de pana și cu inima unui fiu al localității, este dovada unui studiu amplu și destul de serios. Nu întâmplător colegii de clasă și sătenii l-au îndemnat pe autor să nu se lase de peniță și să cerceteze în continuare istoria baștinei.

      Ion Cernei 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker