EvenimenteOrhei

La biblioteca din Orhei a fost inaugurată galeria condeierilor

La inaugurarea galeriei.

În cadrul serbării celor 118 ani de lectură publică, la Biblioteca Raională Alexandru Donici din Orhei a fost inaugurată o galerie cu portretele a peste 40 de oameni de litere, care pe parcursul  ultimilor 50 de ani au călcat pragul acestei instituții.

Între aceștea scriitorii-academicieni Dumitru Matcovschi şi Nicolae Dabija, Iurie Barjanschi, poet şi traducător, locuitor al Orheiului, Efim Tarlapan, epigramist, poetul și traducătorul Leo Botnaru, scriitorul și economistul Vasile Șoimaru, condeierii locali care şi-au lansat aici cărţile.

La festivitatea de inaugurare, Stepanida Țugui, directoarea instituției, a  remarcat că, de fiecare dată, la 24 mai, când se serbează aniversarea ordinară de lectură publică la Orhei, biblioteca vine cu câte o surpriză notorie pentru cititori: ”Galeria a fost surpriza acestei aniversări și ne bucură că aceasta este bine primită de către vizitatorul nostru. Completarea galeriei va continua pe măsură ce autorii își vor prezenta operele lor aici”.

Publicista și scriitoarea Valeria Dascăl, care și-a adus la bibliotecă noua sa carte Morții n-au nevoie de reabilitare, a remarcat că este impresionată de ideea galeriei condeierilor: ”Pe mulți dintre ei nu-i mai avem alături și doar cărțile lor, asemeni unor monumente, au rămas pentru posteritate spre a transmite spiritul epocii în care au trăit. Mă bucură să văd chipuri noi între condeierii locali, care scot metodic cărţi de sub tipar,  învingând astfel indiferența și dând suflu vieții  intelectuale și spirituale la Orhei”, a menționat dna Dascăl.

Vasile Cocarcea, poet și istoric local, a fost de părere că galeria va impulsiona clasa scriitoricească a regiunii: ”Avem la Orhei, de mai bine de doi ani, o filială a Ligii Scriitorilor din România, a cărei activitate ar fi imposibilă fără implicarea doamnelor de la biblioteca publică, care sunt cel dintâi sprijin al nostru. Vom continua să provocăm spre frumoasa îndeletnicire a scrisului și vom promova în continuare noile talente”, a menționat dl Cocarcea.

Anual, pe 24 mai, Biblioteca Publică Raională A. Donici marchează aniversările de lectură publică la Orhei legate de fon-darea în anul 1901, prin învoirea guvernatorului Basarabie, a unei biblioteci.

Ion Cernei  

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker