Politic

Românii la europarlamentare. Cum au votat moldovenii cu cetățenie română

Foto: agora.md

Aproximativ 38 de mii de moldoveni au votat la alegerile europarlamentare, în Republica Moldova, potrivit unimedia.info.

 

Cifra putea să fie mai mare dacă Biroul Electoral Central ar fi permis ca alegătorii din diasporă să voteze după ora 21:00. La unele secții de votare de la Chişinău, dar şi din alte ţări s-au format cozi, iar la închiderea acestora mulți dintre alegători nu au reușit să-și exercite dreptul la vot. În discursul său de după închiderea secțiilor de votare, președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat cu referie la acest aspect, că nu peste tot lucrurile au mers bine. „Am văzut cu toții cozile interminabile la multe secții de votare, mai ales în diasporă. Le mulțumesc românilor care au avut răbdare, unii foarte multă, ca să ajungă să-și exprime votul pentru România europeană”, a declarat președintele României.

În Republica Moldova au participat la votare 37.888 de moldoveni. După ora 21:00, în secțiile de votare din Chișinău au rămas multe persoane, care cereau dreptul la vot.

Potrivit sursei citate, cele mai multe voturi  – 15.838 au fost înregistrate în Chișinău, în cele 12 secții de votare. La Bălți au votat 1425 de persoane, Orhei – 1461, Bardar – 1167, Cahul – 1365, Ialoveni – 1541, Telenești – 1105, Ungheni – 1161, Anenii Noi – 886, Călărași – 1077, Cimișlia – 881, Drochia – 806, Durlești – 1509, Edineț – 737, Fălești – 667, Florești – 452, Giurgiulești – 312, Hâncești – 1064, Leova – 528, Nisporeni – 1185, Soroca – 668.

Alegătorii din Republica Moldova au fost printre cei mai activi participanți la alegeri, alături de românii din Italia, Spania, Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cei mai mulți votanţi au fost persoane cu vârsta de 45-64 de ani, cei mai puțini – tineri de 18-24 de ani. Peste 19 mii de votanți au fost bărbați.

Actualul vicepremier pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a candidat pe locul 4 în lista partidului Pro România, condus de ex-premierul României, Victor Ponta. Leancă nu a reușit să obțină un mandat de europarlamentar, spre deosebire de primii doi din listă: Victor Ponta și comisara europeană Corina Crețu.

Peste 18 milioane de alegători români au fost aşteptaţi la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Concomitent a avut loc și un referendum naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiţie.

Conform rezultatelor alegerilor, România are 32 de mandate europarlamentare, iar după Brexit va mai primi încă unul. Până atunci însă, cele 32 de locuri se vor împărți, conform ultimei numărători oferite de BEC, în felul următor: PNL – 10 mandate; PSD – 9 mandate; USR-PLUS – 7 mandate; Pro România – 2 mandate; UDMR – 2 mandate; PMP – 2 mandate.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker