SocialTelenești

Preotul de educaţie fizică

L-am surprins pe părintele Gheorghe alături de elevele sale la festivalul De la lume adunate, desfăşurat în timpul sărbătorilor pascale la Teleneşti. Părintele împreună cu toți preoții protopopiei a participat la  serviciul divin.             

 

Părintele Gheorghe Stegărescu, parohul bisericii Arhanghelii Mihail și Gavriil din satul Suhuluceni, raionul Teleneşti, mai are o preocupare către care a mers mulți ani: este profesor de educație fizică la Gimnaziul Coropceni, sat unde locuiește împreună cu familia. Satele Coropceni și Suhuluceni sunt despărțite de un iaz și comunică între ele pe un drum care trece pe dig.

Ion Curchi, directorul gimnaziului Coropceni, ne spune că opțiunea părintelui Gheorghe pentru preoție și pedagogie nu a fost întâmplătoare:

– Prin anii 88-89 ai seco-lului trecut viitorul preot, cu prietenul său Vasile Iliescu, erau elevi în clasa unde eram diriginte. Mă rugau amândoi la lecțiile de educație civică să le dau voie să meargă la slujbe la biserica din Suhuluceni. Le permiteam pe propria răspundere. Și iată peste ani ambii au ales preoția! Vasile este preot undeva la Reni, iar părintele Gheorghe și-a început slujirea în Cuizăuca, raionul Rezina, unde a predat la liceu şi religia, spune dl Curchi.

Părintele Gheorghe era nelipsit practic de la toate activitățile extrașcolare din gimnaziu, adică deveni apropiat colectivului didactic, dar și copiilor. La multe activităţi participa fie în calitate de moderator, fie ca arbitru la competițiile sportive.

”Îmi place să fiu printre elevi, să urmăresc evoluţia generaţiei tinere, îmi place şi literatura, şi sportul, nu ratam nici o întâlnire cu scriitorii care se organizau, sărbătorile naționale și întrecerile sportive. Iată de ce când mi s-a propus că fiu profesor de educație fizică și sport am acceptat fără ezitare”, spune la rândul său părintele Gheorghe.

Potrivit domnului director, într-o zi a venit la el Ion Caminschi, profesor de educație fizică deja în etate, şi i-a zis că nu mai poate să muncească și că trebuie găsit alt specialist. În opinia bătrânului pedagog, o variantă potrivită ar fi părintele Gheorghe:

– Direcţia Generală Educaţie Telenești a reacționat neunivoc la faptul că un nespecialist va preda la Coropceni educația fizică. Dar inspectorul care a venit de la Direcţie să se documenteze la faţa locului a rămas impresionat de modul cum decurgeau lecțiile cu părintele, mai ales că deja era acceptat la secția fără frecvență a Universității de Educație Fizică și Sport din Moldova.

Primul rezultat nu s-a lăsat așteptat – la ultimul turneu raional echipa de mini-fotbal de la Gimnaziul Coropceni a obținut unul din locurile de frunte.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker