EvenimenteRezina

Vikingii la Echimăuţi

În cadrul Sesiunii științifice a Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie a Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova, din 17 mai 2019, Ion Tentiuc și Valeriu Bubulici, cercetători științifici la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, au adus dovezi elocvente despre prezența vikingilor în centura fortificată de la Echimăuți, raionul Rezina, datată cu secolele X–XI.

Existența scandinavilor în acest spațiu ține de valul de migrație a acestei populații, care a traversat teritoriul dinspre Marea Baltică spre Marea Neagră și Constantiopol.

Drept argument material al prezenței vikingilor la Echimăuți servesc topoarele cu corp masiv și lamă îngustă, descoperiri ine-dite puse în circuitul științific de arheologii menționați.

L-am solicitat pe domnul profesor, doctor în istorie Ion Tentiuc, să se pronunțe asupra subiectului în cauză. Iată ce ne-a răspuns Domnia Sa: „Cât privește prezența vikingilor în spațiul de la est de Carpați și, inerent, între Răut și Nistru, lucrurile se limpezesc tot mai mult, corectând optica deformată în perioada sovietică, despre situația demografică din regiune. Confirmă ipoteza noastră nu doar vestigiile arheologice, ci și sursele documentare scrise. În secolele XII și XIII în unele Sagas (legende în proză) islandeze și norvegiene, se mai vorbește despre un regat înfloritor aflat undeva la sud, unde se nasc și mor eroi, se dau lupte între uriași, apar și dispar regate, unul dintre regii-eroi fiind Hermanaric. Cu alte cuvinte, după atâtea sute de ani de la dispariția frumoasei culturi arheologice Sântana de Mureș-Cernjahov de la nordul Mării Negre și din spațiul est-carpatic, scandinavii încă își mai aminteau de strămoșii lor legendari. Este evident că au făcut mai multe încercări de a găsii acele pământuri de poveste, coborând pe vechiul traseu din lungul Vistulei și al Nistrului, poposind și în aceste locuri”.

În imagini: Există două reconstituiri ale părții centrale a cetății. Prima (cea din stânga) a fost făcută de arhitectul G.B. Șciukin, iar cea de-a doua aparține arheologului G.B. Fedorov, cel care a cercetat situl. În cea de-a doua reconstituire se poate vedea „casă lungă”, de tip nordic, în partea centrală a fortificației.

Ion Valer Xenofontov,

doctor în istorie

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker