Evenimente

Angajații Muzeului din Orhei în vizită la colegii din Soroca

Biserica Sfinții Martiri Brâncoveneni, construită în întregime din lemn, darul municipiului Buzău, a fost și ea vizitată de către orheieni.

De Ziua Mondială a Muzeelor, angajații Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei s-au deplasat la Soroca pentru a prelua din experiența colegilor de acolo.

Nicolae Bulat, directorul Cetăţii soroca, le-a făcut cunoștință cu instituţia renovată, dar și cu noile spații ale Muzeului raional de Istorie și Etnografie amplasat în câteva clădiri, inclusiv cea a fostei farmacii orăşeneşti, care are peste 100 de ani. Acolo este o sală cu lucrări de artă plastică, inclusiv peste 40 de portrete în creion ale pictorului local Iurie Crețu.

Impresionante sunt și alte vestigii ale muzeului – un tractor de epocă de marca Universal produs după cel de-al Doilea Război Mondial, dar în stare de funcționare, obeliscul de la mormântul generalului Stan Poetaș (1870-1919), ucis mișelește într-o ambuscadă de către o bandă  bolșevică venită de peste Nistru. Obeliscul s-a aflat îngropat în cimitir, iar acum trei ani a fost restaurat și instalat în curtea muzeului. Dl Bulat, autor de cărți despre istoria Sorocii, a donat muzeului din Orhei câteva monografii ieșite de sub pana sa. Muzeiștilor li s-a prezentat o colecție impresionantă de covoare vechi donate muzeului de către locuitorii satelor și o expoziție de icoane vechi din sec. XVI-XVIII pe plăci de lemn, unicale în țară.

Iar la Casa Memorială Constantin Stere din Ciripcău, raionul Florești, aflată pe traseu, în calitate de ghid a fost chiar Vasile Cocarcea, membru al echipei orheiene și un bun cunoscător al vieții și creației  lui Constantin Stere, scriitor, cadru universitar și unul din artizanii Unirii de la 1918.

Eleonora Cibotaru, directoarea muzeului din Orhei, crede că o asemenea vizită este importantă pentru co-lectivul pe care-l conduce: ”Muzeiștii de la Soroca au o experiență vastă în ce privește activitățile cu susținătorii muzeului atât din localitate, cât și de peste hotarele raionului. Ne-am convins că sorocenii sunt legați de trecutul lor și caută să-l păstreze și să-l valorifice eficient pentru urmași”, a remarcat dna Cibotaru.

   Ion Cernei        

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker